Rejse til London

Som danskernes fortrukne destination, er det altid nemt at finde afgange til London. Der er dagligt ca 25 afgange direkte fra København til London, hvor både; SAS, British Airways, Norwegian, Easy Jet og Ryan Air har daglige afgange.

Fra Billund er der dagligt en håndfuld afgange, hvor man kan rejse med Ryan Air eller British Airways. Det er også muligt flere gange ugentlig at flyve til London direkte fra Aalborg eller Aarhus.

Med alle de afgange er det også nemt at finde billetter til under kr. 200.- hvis man selvfølgelig er lidt fleksibel med rejsetidspunkter.

Rejstiden til London ligger på halvanden til to timer afhængige hvilke lufthavne man vælger.

Lufthavne i London

 • London Heathrow

Den største lufthavn i London, og klart den vi vil anbefale at flyve til, hvis muligheden er der. The Underground kører fra lufthavnen og er fundet til hele metronettet, så man nemt og billigt kan komme fra heathrow og alle steder hen i London. Det er primært SAS og British Airways som flyver direkte hertil.

 • London Gatwick

Gatwick ligger i den sydelige del af London og ca. en times kørsel ind til centrum. Der går både busser og tog fra Gatwick til London. Det er prmært Easyjet og Norwegian som flyver direkte til Gatwick lufthavn

 • London Luton

Luton lufthavn ligger Nord for London. Der går ikke tog direkte fra Luton lufthavn. Dog kan man tage en shuttle bus fra lufthavnen til stationen, som ligger ca. 10 min væk. Derfor anbefaler vi at man tager bussen hvis man lander i Luton. Det er primært Ryan Air som flyver direkte til Luton

 • London Stanstedt

Ligesom Luton, er det også Ryan Air som primært benytter Standsted lufthavn. Standsted ligger også nord fra London, og ca. 50 km til Centrum. Det er nemt både at tage bus og tog fra Standsted ind til London.

 • London City Airport

Denne lufthavn er den mest centrale lufthavn i London. Der er dog ikke mange rutefly som flyver hertil pga. den er begrænset kapicitet, som gør afgiften er høj

Transport i London

 • London Underground

Man kommer nemmest rundt i London via the Underground, som er Londons metrosystem. The Underground har ialt 240 stationer, som er fordelt på 12 linjer. Det er den hurtigste måde at komme rundt i byen, og oftest hurtigere end med taxa. Det er dyrt at købe enkelt billetter til metroen, så vi anbefaler derfor altid at købe et Oyster kort, som man nemt kan fylde penge på løbende, og ligeså nemt få det resterende tilbage, når man ikke skal brugere det længere.

 • Turistbusser

Vil du hellere opleve lidt af London, imens du transporterer dig rundt, er turistbusser en mulighed. I London kommer man nemt omkring med de smarte ”Hop-on, Hop-off”-busser. Man kan vælge mellem 5 forskellige busruter, der tilsammen dækker alle Londons top-attraktioner, og så kan du hoppe af og på, som du vil – og mixe mellem de forskellige ruter. På visitbritainshop.com kan du vælge mellem billetter, hvor du har ubegrænset adgang til at hoppe på busserne i 24 eller 48 timer. En 24-timers billet koster for en voksen £30, £14 for børn (5-15 år) og £78 for en familiebillet (2 voksne og 2 børn).

Vejret i London

Vejret i London minder meget om det danske, og årstidernes skiften er meget lig det danske klima. Om vinteren er temperaturen dog for det meste højere end i Danmark. Der er dog den samme risiko for sne og sjap som i Danmark, og da dagene er kortere om vinteren, er der også færre lyse timer til shopping.

Mange vælger dog at tage på juleshopping i London, da der er en hyggelig stemning over julemåneden i London. Fælles for alle årstiderne er muligheden, eller risikoen om man vil, for regn. Det maritime klima i England betyder, at det kan begynde at regne når som helst. Men flere dage med regn og gråvejr er dog usædvanligt. Forvent dog, at det sagtens pludselig kan øse ned i 10 minutter, hvorefter solen atter titter frem.

Seværdigheder i London

 • London Eye

London Eye er ikke til at komme uden om, når man taler om seværdigheder i London. Det er et gigantisk pariserhjul på Themsens sydlige bred, og en tur i hjulet giver dig en fantastisk udsigt ud over hele det centrale London. I godt vejr kan man se op til 50 km i radius. I hver ”kuppel” i hjulet er der plads til 28 mennesker, og den fascinerende tur varer cirka en halv time.

Husk kikkerten for at fuldende oplevelsen. Har du glemt den, er der dog mulighed for leje én i billetkontoret.

Du kan købe billetterne hjemmefra over hjemmesiden londoneye.com. En ”Standard Entry”-billet købt over hjemmesiden koster £24.30 for voksne (over 16 år), £19.80 for børn mellem 3-15 år og børn under 3 år er gratis. Over hjemmesiden har du også mulighed for at købe en ”Fast Track”-billet, der giver dig mulighed for at springe køen over, når du ankommer, og dermed kan du gå direkte ombord. Det er en god idé, da der kan være lang kø. Prisen på en ”Fast Track”-billet er £33.30 for voksne (over 16 år), £28.80 for børn mellem 3-15 år og gratis for børn under 3 år.

 • Madame Tussauds voksmuseum

Madame Tussauds er et verdenskendt voksmuseum med utroligt vellignende voksfigurer, der forestiller kongelige og historiske personer, sportsstjerner, filmstjerner og kendte mordere. Der er også et Star Wars Univers med dynamiske special effects. Man må røre, og man må tage et billede med sit idol eller selveste Dronning Elizabeth.

Det er en sjov, skør og fascinerende oplevelse, der bringer smilet frem hos de fleste.

 • Big Ben

Når snakken falder på seværdigheder i London, vil mange tænke på Big Ben som det første. Det er kendt over hele verden, lidt ligesom vores egen ”Den Lille Havfrue”. Big Ben er navnet på selve klokken i tårnet, som ligger i den nordøstlige ende af bygningen Westminster Palace. Tårnet er mere end 96 meter højt, der er 334 helt op til uret, og urets slag lød for første gang over London d. 31. Maj 1859. Westminster Palace brændte ned i 1834, og herefter havde parlamentsmedlemmerne besluttet, at bygningen skulle genrejses med et stort ur.

Palace of Westminster er stedet hvor de to kamre i det britiske parlament mødes som den lovgivende forsamling. Slottet ligger i London-kvarteret ”City Of Westminster” på den nordlige side af Themsen, tæt ved gaden Whitehall, som er dén gade i London, hvor de fleste regeringsbygninger ligger. Hvis man bevæger sig ned af Whitehall (som løber fra Trafalgar Square til Parliament Square) vil man finde sidegaden Downing Street – det er altid her, i nummer 10, at den britiste premierminister har bopæl.

 • Tower of London

Tower of London er en imponerende konge- og middelalderborg. Det er et gammelt fængsel med en blodig historie. I dag er borgen én af de mest velbesøgte tusistattraktioner, og hjemsted for landets kronjuveler. Over hjemmesiden visitbritainshop.com kan du købe billetter til tårnet for £26.80 for voksne (over 16 år), £12.70 for børn (5-15) og børn under 5 er gratis.

 • St Pauls Cathedral

Dette er domkirken med Eruropas næststørste kuppel. Eventyrbrylluppet mellem Lady Di og Prince Charles i 1981 fandt sted i denne smukke katedral. Katadralen var færdigbygget i 1708, og Christopher Wren var arkitekten bag. Statsbegravelser af nationalhelte som Lord Nelson og Winston Churchill fandt også sted her. Ifølge lovgivningen har ingen andre bygninger lov til at skygge for katadralens imponerende kuppel. 530 trin er der op til toppen i Golden Gallery. Alternativt kan du tage de 259 trin op til Whispering Gallery, hvor en hvisken ind i væggen angiveligt kan høres på den anden side af kuplen. Billetter købt over hjemmesiden stpauls.co.uk koster £16.00 for voksne og £7.00 for børn.

 • London Musicals

London er desuden verdenskendt for deres imponerende musicalsopsætninger, så hvis tiden er til det, er det også værd at undersøge, om der fremføres nogle spændende musicals, mens du er i byen.

Madkultur og spisesteder i London

Det klassiske engelske køkken favner mange specialiteter fra alle egne af De Britiske Øer. Retterne baserer sig gerne på grøntsager som rodfrugter, kål, kartofler og porrer i kombination med okse-, svine-, og lammekød. Nogle af de mest kendte retter er roastbeef med yorkshirepudding (fra det nordlige England), irish stew (får langtidsstegt i gryde med løg og kartofler) fra Irland og haggis (hakket indmad, ofte af får, tilberedt i fåremave) samt cock-a-leekie (hane kogt med svesker og porrer) fra Skotland. Fra Wales stammer især en del retter med porrer.

En kendt britisk tradition er kød indbagt i pies/tærter, fx steak and kidney pie (dvs. indbagt oksekød og nyrer) og shepards pie (en resteret af hakket kød bagt under et lag kartoffelmos).

The Sunday Roast er betegnelsen for det britiske søndagsmåltid. Alt hvad der kan steges i en ovn, hører søndagen til. En rigtig Sunday Roast (en god oksesteg) er gennemstegt, og også kartofler, gulerødder og fx pastinakker og persillerod er stegt i ovnen. Tilbehøret består af den tidligere omtalte tarteletlignende yorkshirepudding, som er lavet af en pandekagelignende dej, som hældes i mindre forme, der bages i ovnen. Sunday Roast er ofte det eneste pubberne serverer om søndagen.

De Britiske desserter er ofte baseret på fløde og æg, gerne suppleret med frugter. Fx stammer desserterne fool (frugtpuré vendt i flødeskum), syllabubs (vin, sukker og krydderier pisket op med fløde) og trifles (triflier) fra Storbritanien. Christmas pudding er også en traditionsrig engelsk julekage, der indeholder oksetagl og masser af tørret frugt.

Spisesteder:

 • ”Richoux”er en mindre restaurantkæde, eller rettere sagt: ”Tea Room”-kæde i London. Der er en hyggelig stemning, især i de to restauranter i Mayfair og Piccadilly, som har en særlig charmerende indretning. De serverer traditionel engelsk mad, ”Afternoon Tea”, ”English Breakfast”, frokost og aftensmad. Priserne er ganske rimelige, og alle stederne har samme menukort. Adressen til fx restauranten i Piccadilly er 172 Piccadilly, London, W1J 9EJ. Læs mere om menukortet og de øvrige adresser på deres hjemmeside. 
 • Er du til ægte autentisk stemining er det restauranten ”Rules”, du skal besøge. Det er Londons ældste restaurant. Her serveres den traditionelle engelske mad til en overkommelig pris. De har specialiseret sig i bl.a. tærter og pudding. Adressen er 35 Maiden Lane, Covent Garden, WC2E 7LB, og du kan læse mere om deres menú og historie på rules.co.uk. 

Shopping i London

 • Oxford Street er stedet, hvor du skal være, hvis du vil befinde dig i hjertet af Londons shopping-mekka. Det er nok den mest besøgte shoppinggade i Europa! Gaden har mere end 300 butikker, lige fra indkøbscentre til specialbutikker, og der er butikker i alle prisklasser. I den ene ende af Oxford Street er du heldig at finde en pub, så her kan mændene parkeres, mens damerne tager på shopping. 
 • Det kendte eksklusive stormagasin Harrods er også et besøg værd. Det ligger i Knightsbridge i den vestlige del af det centrale London. Det er Londons – og måske Europas – største stormagasin og har et salgsareal på 92.000 m2 samt 5000 ansatte! Det bugner af mærkevarer og luksus, priserne er høje, og der er dresscode. Der er mange flotte udstillinger og oplevelser på alle etager, og der er alt fra diamanter til små street-food caféer.
 • Primark er en oplevelse i sig selv. En kæmpe tøjbutik med et enormt udvalg af tøj, sko, smykker og personlig pleje til billige penge. Butikken minder om H&M, men bare billigere, så man skal selvfølgelig se sig for, for kvaliteten er heller ikke altid i top – dog er det en oplevelse værd. Og man kan helt sikkert finde noget for en hver smag.