Vinter i Harzen – Julemagi og snepragt i den magiske bjergverden

Når sneen glitrer i alle farver i lyset af den lave sol og tætte tågebølger svæver over spejlglatte søer, så er det vinter i Harzen. Den kolde, men magiske tid på året kan opleves næsten perfekt i Tysklands nordligste lavere bjergkæde. Vandreentusiaster kan tage afslappede gåture gennem den knasende sne på ryddede vandrestier og derefter ved skumringens begyndelse slentre gennem en af de historiske bindingsværksbyer, såsom Goslar, Quedlinburg, Wernigerode, Osterode eller Stolberg.

Mere end 35 advents- og julemarkeder i hele Harzen i slutningen af året. Men i det nye er der heller ikke tid til at gå i vinterhi, for Harzen byder på varieret vinterhygge for store og små med sne og is: Alpine skiområder for begyndere og øvede skiløbere, funparker for snowboardere, omkring 500 km langrendsløjper, kælkebakker, snow tubing-anlæg, vintervandrestier og meget mere.

 

Vinterstemning i Harzens UNESCO-verdensarvssteder

vinter i harzen
Winter im Harz (c) HTV, Dietrich Kühne

 

Ikke kun de lokale er overbevist om kulturskattene i Harzen, UNESCO har inkluderet tre af dem på listen over verdensarvssteder. Disse omfatter den gamle bydel i Quedlinburg, Luther-mindesmærkerne i Lutherstadt Eisleben og Rammelsberg-minerne, den gamle bydel i Goslar og vandforsyningssystemet Oberharzer Wasserwirtschaft.

 

Quedlinburg

I verdensarvsbyen Quedlinburg, en af de mest berømte bindingsværksbyer i Harzen, udgør mere end 2069 bindingsværkshuse fra otte århundreder i kombination med andre specielle bygninger et „ekstraordinært eksempel på en europæisk middelalderby“. Stiftskirken St. Servatii blev anerkendt af UNESCO som et „arkitektonisk mesterværk fra den romanske periode“. De smalle gyder, talrige caféer, butikker og atelierer gør dette kulturelle og historiske monument til en elskelig og beboelig by.

Den hyggelige juletid er særlig magisk her. I denne tid stråler den historiske gamle bydel i Quedlinburg i festlig pragt. Ikke kun julemarkedet på markedspladsen, men også 20 gårdhaver slår porte og døre op til „Advent in den Höfen“ (Advent i gårdene) for at forsøde højtiden med lækkerier og kunsthåndværk.

 

 

Goslar

I Goslar-området ligger der unikke minemonumenter i hjertet af verdensarvstedet. Rammelsberg-malmminen er den eneste mine i verden med kontinuerlig malmudvinding i mere end 1.000 år. Pragten af den deraf opståede rigdom kan stadig ses i den gamle bydel i Goslar i dag. Kaiserpfalz (kejserpaladset), en af de største salbygninger fra middelalderen, er et imponerende vartegn for byen. I 1992 var „Rammelsberg-minerne og den gamle bydel i Goslar“ det første industrielle monument i Tyskland, der kom på UNESCOs verdensarvsliste.

 

vinter i harzen
Weihnachtsmarkt Quedlinburg (c) QTM GmbH, Andrea Fleischmann

 

I 2010 blev vandforsyningssystemet, Oberharzer Wasserwirtschaft, verdens største og vigtigste førindustrielle energiforsyningssystem, tilføjet. I sin helhed præsenteres her et fascinerende treenighed af teknologisk og kulturel historie, som strækker sig over et areal på over 200 kvadratkilometer.

Det er særligt smukt at vandre mellem damme og grøftesystemer om efteråret. En del af den velkendte Harzer-Hexen-Stieg, en strækning på 100 km, der fører fra Osterode til Thale, kommer forbi Oberharzer Wasserwirtschaft. I begyndelsen af vinteren ved juletid bringer flere advents- og julemarkeder i Oberharz lys ind i den mørke årstid. Julemarkedet med juleskov i Goslar er et af de mest populære i Harzen. Herfra er der ikke langt til de højtliggende skiområder, såsom Wurmberg i Braunlage, Bocksberg i Hahnenklee eller Sankt Andreasberg.

 

Lutherstadt Eisleben

Luther-mindesmærkerne i Lutherstadt Eisleben har været en del af UNESCOs verdensarvsliste siden 1996. De viser „autentiske steder fra reformationen af ekstraordinær universel betydning“. Huset, hvor Luther blev født, følger begivenhederne i hans livs og giver blandt andet indblik i reformatorens oprindelse og middelalderens fromhed. Udstillingen i Luthers dødshus fortæller om hans sidste dage og timer i Eisleben.

Luthervejen, der er mere end 80 kilometer lang, løber gennem fem forbundsstater og forbinder de steder, hvor reformatoren arbejdede. Den fører også gennem Lutherstadt Eisleben og her langs Luther-mindesmærkerne og kirkerne Sankt Petri-Pauli, Sankt Andreas og Sankt Annen. Luther tilbragte sin barndom i det nærliggende Mansfeld. Hans barndomshjem her er blevet omfattende renoveret og udvidet med en moderne ny museumsbygning. Juletiden fejres også her i Lutherstadt, og der tilbydes et varieret kulturprogram på markedspladsen.

Yderligere information om den perfekte Harzen-ferie (også i foråret, sommeren og efteråret) er tilgængelig her: dk.harzinfo.de.

Rejsetilbud

960_Spanien_Andalusien_Guadix
På opdagelse i Andalusien
Se rejsetilbud
Svalbard
Grupperejse til Svalbard
Se rejsetilbud
Blomster i Japan
Japan i blomst
Se rejsetilbud

I samme kategori

Israel
Basel
palma-3226352_640
Marokko

Mest læste

Verdens største lande
Verdens største vulkaner
troldejagt i Danmark
alene

Forsiden netop nu

Israel
Det østrigske køkken
winter-market-at-the-prater-3004765_640
Basel
Jul i Europa
Europas bedste pizza 2022
palma-3226352_640
Verdens bedste shopping-byer

Mest læste

Danmark

Juleophold
julemarked i tivoli
Holmely glamping
Halloweenoplevelser

Skiferie

Tourismus-GmbH_Josef
schladming-travelmore
Østrig
Smukke skiområder i Europar

Camping

Holmely glamping
Camping i Norge
Ferie i Aarhus
Camping Aarhus

Rejsetilbud

Verdens bedste barer 2022
Essensen af Vietnam
Niedersachsen
Hjemsøgte hoteller
Marokko
Polarnatten i Grønland
imgonline-com-ua-CompressToSize-um3aqIfRd3

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)