Der er et hav af vindestinationer i Italien, der i dén grad er et visit værd. Nyd den delikate Middelhavskost med de lækre druer til i de smukke Sydeuropæiske omgivelser. Gå på opdagelse og få udvidet din horisont med de mange muligheder for vinsmagninger. Hvis du endda finder noget, der falder lige i din smag, kan du de fleste steder også købe en flaske eller flere med hjem. Så kan du også tage det lokale Italien med hjem i den danske stue. Hvis du er i tvivl om, hvor du skal starte med sådan en ferie, får du her de mest populære vindestinationer i Italien.

 

Langhe – Naturskønne vinplantager

Langhe er et vindistrikt der ligger i det nordvestlige Italien. Distriktet er en del af Piemonte regionen. Stedet er kendt for sin udsøgte mad og vin. Det er altså det helt rigtige sted at tage hen, hvis du sætter pris på noget godt til smagsløgene og ganen. Området er dog ikke kun kendt for sin kulinariske pragt men også for de smukke landskaber. Her finder du både naturskønne vinplantager, majestætiske middelalderbyer og fæstninger og selvfølgelig byen Alba.

Området er også hjemegn for vinene Barolo, Barbaresco, Barbera og Asti Spumante. De forskellige vine var også med til at give Langhe området en plads på Unescos liste over Verdens Kultur- og Naturarv. Så Langhe er altså bestemt et sted, der er værd at udforske.

 

populære vindestinationer i Italien

 

Valpolicella – Verdenskendt for sine vine

Valpolicella er en provins af Verona, der ligger i det nordlige Italien. Området ligger tæt på Gardasøen og for foden af Monti Lessini. Vinproduktionen mærker altså godt af både søens klima og Alpernes vinde. Området er hjemsted for omkring 200 vingårde. Vindistriktet er ikke kun verdenskendt for sine vine men også for de venezianske bygninger og villaer.

Hvis du vil på sightseeing rundt omkring i det smukke område, er de mest populære byer i Valpolicella Negrar, Cazzano, San Pietro In Cariano og Tregnano. Den mest kendte by i nærheden er selvfølgelig Verona. Byen er kendt for ”Julies Hus” fra Romeo Og Julie, Arena di Verona som er et kendt amfiteater, og den smukke plads midt i Veronas hjerte nemlig Piazza Bra. Området rummer altså både den romantiske vingårdsidyl og det pulserende bycentrum. Der er noget for enhver smag. Desuden er det også hjemegn for Amaronevinen.

 

vindestinationer i Italien

 

Chianti – Vinområde i Toscana

Chianti er et vinområde, der ligger i Toscana, og det er én af de bedste vindestinationer i Italien. Området er præget af vinmarker, oliventræer, middelalderborge og de flotte cypresser der rigtigt indrammer de små snørklede veje. Det er det perfekte sted til en køreferie. Området ligger lige mellem Sienna og Firenze og har altså en lang liste over kulinariske oplevelser og betagende udsigtspunkter. Området rummer 7000 vinavlere, så der er altså nok at vælge imellem.

To af de mest populære Chiantidistrikter er Chianti Classico og Chianti Rúfina. Tag en tur og få et væld af charmerende udsigter og indtryk på ruten SS222. Ruten tager en time, men der er adskillige steder undervejs, der er et stop værd. Mange af de charmerende landsbyer, der ligger på vejen, har deres egne udvalg af vin og olivenolie. Selvom ruten kun er knap 70 kilometer, kan man nemt bruge en hel dag, hvis ikke flere, på at udforske de smukke omgivelser nær SS222.

 

Vin

 

Fra Rom til vin

Hvis du gerne vil have en kortere dagstur, kan du booke en 3,5 times tur i Frascati i Rom. Turen kommer til at være i ledsagelse med en lokal guide og en sommelier. Turen starter i Frascati centrum, og leder dig derefter rundt i byen. På turen vil du opleve byens butikker, delikatesser, specialiteter og vin fra det ældste bageri og værtshus i byen. Derefter går turen til Old Frascati Wine and Food vingården.

Der vil du se de smukke omgivelser og få lov at opleve de underjordiske laboratorier. Derefter vil du få en guided vinsmagning af vingårdens forskellige produkter. Der vil også være gårdens olivenolie med brød til. Når du er færdig på gården, går turen videre til frokost på en lokal bistro, hvor der selvfølgelig også vil være vin på menuen. Når du har fået en kop kaffe, eller hvad der kunne friste, er det på tide at sige tak for i dag til dine guides og vende snuden hjem til ferieresidensen.

Det er nemt at komme fra Rom til Frascati. Det kræver kun en kort togtur på en halv time, og så befinder du dig i Frascati centrum. Togene går en gang i timen, så det er også fleksibelt og nemt. Hvis du ikke føler for at have to guides med, er det også en tur, du nemt kan tage uden. Det kræver dog en smule mere planlægning, men ikke noget tidskrævende.

 

Tekst og fotos: Celine Vendel Hansen