Spisesteder i Lissabon
Portugal er lidt overset, når vi taler om lækker mad og kulinariske oplevelser. Og dét er ærgeligt, for det er mange lækre spisesteder i Lissabon.
Smag på fisken i Lissabon
Gastronomien i Portugal er i høj grad præget af landets beliggenhed ved Atlanterhavet. Ved den portugisiske kyst fanges dagligt tonsvis af tun, sardiner, havtaske, makrel, aborre, skaldyr og ansjoser og mange flere lækre skatte fra det store Atlanterhav.
På de mange portugisiske fiskerestauranter, især dem der ligger nær kysten, tilberedes de mest himmelske fiskeretter, som er at finde på det europæiske kontinent. Hvis du gerne vil smage nogle kendte portugisiske fiskeretter, skulle du prøve at bestille Cataplana de tamboril (dampet havtaske i tomat, hvidvin, olivenolie m.m.), Bacalhau á Brás (klipfisk svitset med løgringe, æg, hvidløg m.m.) eller Caldeirada á Fragateira som er en gryderet, der er lavet med flere slags fisk.
Portugisisk suppe
Derudover er suppe et stort element i det portugisiske køkken. Det spises gerne til forret, og de fleste restauranter tilbyder ”Dagens suppe”. Suppen tilberedes hovedsageligt af grøntsager eller bønner, der koges op og pureres. Olivenolie og et par skiver chourico fuldender smagen. Ligemeget om det er sommer eller vinter, tilberedes og serveres der suppe på fx skoler, hospitaler og arbejdspladser. Over alt nyder man suppe i Portugal.
Vin i Lissabon
Vinen er ej at forglemme, når vi taler om Portugal. Portugiserne drikker dagligt vin, men det er primært til måltiderne, fx frokost og aftensmad, og ikke så meget uden for måltiderne, som man gør i andre lande. Før maden drikkes ofte en muskatel-vin eller tør portvin og efter måltiden vil man byde på portvin eller aguardente (brændevin fra Portugal).
Portugal producerer selv nogle fremragende vine, og restauranterne og de lokale gastronomiske køkkener tilpasser sig ofte den lokale vins smag.
I Portugal spiser man varm mad 2 gange dagligt, og frokosten indtages gerne på en restaurant i nærheden af arbejdspladsen, hvor man så holder 1-1,5 times pause. Frokosten vil som hovedregel bestå af suppe, hovedret (fisk eller kød) og dessert (frugt eller budding).
Maden har i det hele taget en mere fremtrædende rolle i hverdagen end i Danmark, hvor madlavning ofte er forbundet med stress og jag. I Portugal er det gennem begivenheder, hvor mad og måltider indgår, at man socialiserer med andre mennesker.
Spisesteder i Lissabon
Lissabon byder på mange skønne restauranter, og vi vil her give dig et par tips til, hvilke restauranter der næsten med sikkerhed vil give dig en god oplevelse:
Solar dos Presuntos
Dette er en restaurant, som får rigtig gode anmeldelser på internettet. Den ligger centralt, tæt ved Rossio-pladsen. Især retten med gedekid får gode anbefalinger. Ellers består menúkortet både af kød og fisk i mange former, og restauranten er også meget populær blandt lokalbefolkningen. Det er en god idé at bestille bord, og bed gerne om et bord på 2. eller 3. sal hvis du er til lidt mere fred og ro, end der er på den nederste etage. Besøg solardospresuntos.com for mere information.
Time Out Madmarked
Besøg Time Out Madmarked. Her finder du alt det bedste fra Lissabon, samlet under et tag. Med 24 madboder og 8 barer er der noget for en hver smag
Bairro do Avillez
Denne lækre restaurant ligger i et gammelt kloster og er indrettet, så den er delt op i tre forskellige restauranter.
Páteo er indrettet som en gårdhave med hængeplanter ned fra loftet. Anretningerne er store og tænkt som noget, man sidder og deler ved bordet.
Taberna laver tungere og krydrede retter med okse- og svinekød.
Sidst men ikke mindst finder du Mercearia, som byder på oste og delikate pølser.
Besøg bairrodoavillez.pt for mere information. Det kan tilføjes, at restaurantens kok også ejer restauranten Belcanto, som er den eneste 2-stjernede Michelin-restaurant i Lissabon. Se belcanto.pt.
Læs mere om Lissabon her: