Hvert år kåres verdens bedste restauranter ved prisuddelingen World’s 50 Best Restaurants. I 2020 afholdes prisuddelingen dog ikke pga. coronasituationen, men ved den seneste uddeling i 2019 var det restauranten Mirazur (Frankrig), der løb med førstepladsen. Og hele 2 danske restauranter – Noma og Geranium – placerede sig i Top 5.

Hele 4 gange tidligere er Noma rent faktisk løbet med selveste førstepladsen. Noma har 2 Michelin-stjerner og Geranium har 3. Geranium er dog aldrig blevet kåret som verdens bedste restaurant.

Læs mere om verdens 10 bedste restauranter her. Måske du snart skulle forkæle dig selv med en helt fantastisk madoplevelse?

1. Mirazur (Menton, Frankrig)


Blandt verdens bedste restauranter ligger Mirazur nummer 1. Den har en overtruffen udsigt over den franske riviera. Restauranten har egen grøntsagshave og et team af uhyrligt talentfulde kokke. Kokken Mauro Colagrecos unikke køkken er inspireret af havet, bjergene og køkkenhaven samt Mentons skønne citrusfrugter.

Restauranten gjorde sit indtog på listen i 2009 og fejrede de 10 år på listen ved at løbe med førstepladsen i 2019. Anerkendelsen falder sammen med, at restauranten endelig opnåede 3 Michelin-stjerner.

Højdepunkter fra Mirazurs menu inkluderer saltede rødbeder med kaviarcreme, æg fra hønsehuset med røget ål og hasselnødder og en kartoffelbrioche med smeltet æg og hvid trøffel. Restaurantens brød er tilsat ingefær og serveres med et Pablo Neruda-digt.

verdens bedste restauranter

2. Noma (København, Danmark)


Kokken Redzepi lukkede den originale Noma i februar 2017. Herefter flyttede restauranten til mere rummelige lokaler på Refshaleøen.

Restauranten tilbyder tre menuer om året, hver ca. 20 retter. Seafoodsæsonen løber fra januar – juni. Grøntsæsonen fra juni – september og Vildt- og Skovsæsonen fra oktober – december. Ideologien er den samme gennem hver menu: Originale ingredienser der udforskes gennem ​​utallige madlavningsteknikker.

Læs her om Danmarks bedste restauranter:

Noma

3. Asador Etxebarri (Axpe, Spainien)


Kokken Victor Arguinzoniz har en bemærkelsesværdig evne til at skabe eksplosiv smag fra tilsyneladende enkle ingredienser, hvoraf de fleste er grillet over et åbent ildsted.

Restauranten respekterer de naturlige smagsoplevelser af lokale produkter og får på forunderlig vis alle ingredienser til at vise sit potentiale: Gedemælk revet i smør, grønne ærter i egen juice og oksekød tørret i så mange dage, at det bider med umami-smag. Kokken Arguinzoniz er opvokset i den lille maleriske bjerglandsby Axpe en times kørsel fra Bilbao. Han er selvlært og har kun arbejdet i ét køkken – sit eget.

verdens bedste restauranter

4. Gaggan (Bangkok, Thailand)


4 år i træk er Gaggan blevet valgt som nr. 1 i ”Asiens 50 bedste restauranter” – et vidnesbyrd om den konstante innovation og selvforbedring. Kokken Gaggan Anand serverer en menu med 25 eller flere små retter, hvoraf mange spises med hænderne.

Ved hjælp af et testkøkken har Anands menu udviklet sig fra moderne indisk til et mere globalt køkken, da han har rejst meget og fået inspiration fra verdens bedste restauranter. Menuen indeholder nu mexicansk-inspirerede tacos, japansk-indisk nigiri-sushi og endda Oreo-kiks.

verdens bedste restauranter

5. Geranium (København, Danmark)


3 stjerner bliver tildelt restauranter, der udviser ekstraordinær køkkenkunst, som er værd at rejse langt efter. Og ekstraordinær køkkenkunst er hvad, Geranium tilbyder. Det er den anerkendte kok Rasmus Kofoed, der står i spidsen. Han har bl.a. vundet Bocuse d’Or i 2011.

Gourmetrestauranten har til huse på 8. etage i Fælledparken i København. Menuen, der består af 18 retter, koster 2700 kr. Den billigste vinmenu koster 1600 kr. og saftmenu koster 1000 kr.

Retterne er mindre serveringer i visuelle smukke præsentationer, og her er der styr på håndværket.

D. 4. juni 2020 slog de også dørene op til Angelika – den såkaldte
”lillesøster” til Geranium. Angelika er en plantebaseret frokostrestaurant, der har fuldt fokus på vegetariske og sæsonbetonede hverdagsretter. Navnet Angelika er en hyldest til Rasmus Kofoeds mor. Hun er vegetar, og han har i mange år drømt om at åbne en vegetarisk restaurant.


Geranium

6. Central (Lima, Peru)


Central er den bedste restaurant i Sydamerika. Det er et udstillingsvindue med farve og mangfoldighed fra hele Peru.

Kokkene Virgilio Martínez og Pía Leóns restaurant er hjemsted for alt, der er peruviansk, inklusive mange ingredienser der sjældent serveres andre steder. Mand-og-kone-teamet har rejst landet rundt i flere år for at finde interessante og unikke råvarer fra land, hav og bjerge.

De kan lide at lege med de mange sorter af majs, kartoffel og øvrige råvarer, der dyrkes specielt i Peru. Prøv fx piratfisk serveret i et helt, tandfyldt piratfiskehoved! Menuen udforsker alle højder, fra 20 m. under havets overflade til 4.100 m. over den.

verdens bedste restauranter

7. Mugaritz (San Sebastián, Spainien)


Mugaritz er legesyg og innovativ. Det er en kreativ spiseoplevelse udviklet af kokken Andoni Luis Aduriz med det formål at åbne sind. Menuen består af 20-30-retter og bærer følelsesladede navne som ”Hvor længe et kys varer” eller ”Afhænger af, hvordan jeg ser på det”.

De første snacks kan nydes i haven, inden man går indenfor og bliver mødt af en vifte af aromaer, smag, teksturer, temperaturer og endda lyde.

Mugaritz vender ingredienserne på hovedet, og man kan forvente det uventede, for det er kreativitet, der er i højsædet.

verdens bedste restauranter

8. Arpège (Paris, Frankrig)


Som én af en håndfuld kokke, der har været på toppen af ​​den globale ”fine dining” i årtier, har Alain Passard fortjent en introduktion. Han har fået 3 Michelin-stjerner på Arpège i mere end toårtier, og i 2019 modtog han ”Chefs ‘Choice Award”.

Menuen står på grøntsager. Passard annoncerede nemlig i 2001, at Arpège skulle til at være en ren vegetarisk restaurant. Siden er kødet dog vendt tilbage på tallerkenerne, men i mindre omfang. Kødet ankommer dagligt fra Passards egne gårde og serveres kort tid efter.

Signaturretterne består bl.a. af hvid asparges i foråret og ​​sorte trøfler i efteråret.

verdens bedste restauranter

9. Disfrutar (Barcelona, Spainien)


Forvent det uventede: Gazpacho i sandwichform. Crispy æggeblomme. Flydende salat. Hvis sådanne spektakulære retter ikke vækker din interesse, så er Disfrutar ikke noget for dig.

De 3 kokke, der står bag, havde alle ledende stillinger i det kreative kulinariske team på den legendariske restaurant El Bulli, inden denne lukkede i 2011.

Menuen byder på mere end 30 retter, og Disfrutar skjuler ikke sin åbenlyse fortid med El Bulli. Men det er også lykkedes at skrive sin egen gastronomiske historie og levere modige og legende retter.

verdens bedste restauranter

10. Maido (Lima, Peru)


På Maido forenes Peru og Japan på tallerkenen. Dette har resulteret i et indbydende sted, hvor frisk fisk og citrussaucer hersker højest. Ikke underligt at den blev kåret til den bedste restaurant i Latinamerika i både 2017 og 2018.

Menuen er en rejse gennem det peruansk-japanske fusionskøkken med vægt på skaldyr. Der er saftig torsk, marineret i miso med sprøde nødder, nigiri-sushi, de 50-timers kogte okseribben og endda tofu cheesecake.

Maido