Dyk ned i Danmarkshistorien og planlæg en sommer med dagsture til disse uforglemmelige danske slotte. Slottene byder på mange spændende oplevelser. Kronjuveler på Rosenborg Slot, vagtskifte ved Amalienborg Slot og sjov med familien på Egeskov Slot – og meget mere.

Egeskov Slot (Kværndrup – nær Ringe)


Egeskov Slot ligger midt på Fyn og er også én af Nordeuropas fineste renæssancebygninger. På slottet bor Greve Michael Ahlefeldt og hans familie, og der er åbent for gæster.

Af alle de danske slotte er Egeskov virkelig en sjov oplevelse for børnene, og her kan I sagtens få en hel dag til at gå. Oplev den fantastiske have – også kaldet Danmarks smukkeste have, legepladsen og fantastiske labyrinter, udstillinger i de store avlsbygninger med veteranbiler, motorcykler, klædedragter, dukkehuse og meget andet.

Danske slotte

Frederiksborg Slot (Hillerød)


Kom indenfor på Frederiksborg Slot, der er Nordens største renæssanceslot. Der venter dig en eventyrlig oplevelse. Indenfor viser Nationalhistorisk Museum 500 års Danmarkshistorie gennem malerier, møbler og kunsthåndværk og historien gøres levende for børn i Børnenes Danmarkshistorie.

Slottet er bygget på tre små øer i Slotssøen og blev opført af Frederik den 2. Men det var hans søn, Christian den. 4, der opførte det flotte bygningsværk, som vi kender det i dag.

Danske slotte

Marselisborg Slot (Aarhus)


Marselisborg Slot er dronningens sommer- og juleresidens i Aarhus. Bygningen stod færdig i 1902 som folkets bryllupsgave til den senere Kong Christian X og Dronning Alexandrine.

Dronningen har frit udsyn over hav og skov, men bygningen er for forbipasserende noget utilnærmelig, når Dronningen residerer der.

Marselisborg slot

Kronborg Slot (Helsingør)


Når du besøger danske slotte, kan du ikke komme udenom Kronborg. Kronborg er et af Nordeuropas fineste renæssanceslotte. Det er på UNESCO verdensarvsliste og verdenskendt som Hamlets og Shakespeares slot. Få steder i verden er omgivet af så meget drama og historie som Kronborg Slot.

Kronborg står og troner ud mod Øresund omgivet af et stort fæstningsværk med bastioner og kanonbatterier. Slottet har en fascinerende historie: Hils på Holger Danske under slottet, se Frederik den 2.s prægtige dansesal og nyd de pragtfulde gobeliner.

Læs her om de danske attraktioner på UNESCOs verdensarvsliste

Kronborg slot

Christiansborg Slot (København)


Christiansborg Slot er helt bestemt et besøg værd! Det ligger på den lille ø, Slotsholmen og er delt I to. Den ene del af slottet bliver brugt af Dronningen til gallamiddage og er til daglig åben for besøgende. Den anden del af slottet er hjemsted for Folketinget, Højesteret og Statsministeriet.

Christiansborg Slot rummer flere spændende oplevelser under samme tag, nemlig: Dronningens pragtsale, de kongelige stalde, Absalons ruiner og Det kongelige Festkøkken.

Danske slotte

Rosenborg Slot (København)


På Rosenborg Slot finder man nogle af Danmarks største og vigtigste kulturskatte. I kælderen findes nemlig de danske kongekroner og kronjuveler.

Slottet blev bygget 1606-34 af Christian IV. Blandt de vigtigste attraktioner er Riddersalen med tronstolene og de tre løver af sølv, der står vagt om dem. Kongetronen er udført i narhvalstand med forgyldte figurer, og dronningetronen er lavet af sølv.

Danske slotte

Amalienborg Slot (København)


Amalienborg midt i København er som bekendt Dronningens primære residens. Og det kan også være, man er heldig at få et glimt af hende.

Hver dag kan man se Livgardens vagtskifte kl. 12.00, og på museet kan man få et indblik i kongehusets historie.

Danske slotte

Dragsholm Slot (Hørve)


Midt i den naturskønne UNESCO Global Geopark Odsherred ligger det 800-årige Dragsholm Slot.

Det er i dag et topmoderne slotshotel. De historiske bygninger huser tilmed gourmet-restauranten “Slotskøkkenet” med 1 Michelin-stjerne.

Danske slotte

Fredensborg Slot


Det smukke 1700-tals barokslot Fredensborg Slot er blevet Dronningens mest benyttede residens. Det blev bygget som jagtslot for Frederik 4. og danner i dag ofte rammen om officielle statsbesøg og familiebegivenheder i kongefamilien.

Slotsanlægget er opstået trinvis gennem 1700-tallet, tegnet af datidens bedste danske arkitekter. Slottet og slotshaven danner en arkitektonisk helhed, der er meget typisk for den franske barokstil. Derfor kaldes det ofte for Danmarks Versailles.

Danske slotte

Gråsten Slot


Gråsten Slot er sommerresidens for den kongelige familie. 
Det første Gråsten Slot var et mindre jagtslot, der blev opført i midten af 1500-tallet. Siden hen brændte det ned af flere omgange, og det nuværende Gråsten Slot stammer således fra 1759, hvor en ny sydfløj blev opført og fra 1842, hvor midterbygningen blev bygget.

Danske slotte

Koldinghus


Den danske konge byggede i 1268 borgen for at kunne vogte grænsen mellem kongeriget Danmark og hertugdømmet Slesvig.

På Koldinghus kan man, ligesom på Egeskov Slot, også få en hel dag til at gå. Prøv bl.a. renæssancedans, forskellige mysterier, fægtning, mjødsmagning eller en rundvisning. Man kan endda planlægge børnenes fødselsdag, hvor man kan klæde sig ud, tage på skattejagt eller lære at danse.

De ældst bevarede dele af Koldinghus er nordsiden, som blev bygget af kong Christoffer af Bayern, der regerede fra 1441-48. 

Koldinghus