Hader du jetlag? Det gør vi også! Det er faktisk noget af det værste ved at rejse over længere afstande og tidszoner. Det er ganske enkelt en forfærdelig bivirkning. Flyselskabet KLM har dog fundet en opskrift på, hvordan du både forebygger og kurerer jetlag. Så skal du eksempelvis på shopping i New York, så håber vi disse 8 gode råd kan hjælpe dig, til at undgå jetlag.


1. Tilpas rejsen til din søvn og undgå jetlag


Selvom det oftest er prisen på flybilletten der vejer tungest i dine overvejelser, bør du måske fremadrettet tage tidspunkterne i betragtning. Idéen om at ankomme så tidligt på dagen som muligt, kan være fristende, men KLM argumenterer faktisk for, at du, når du rejser mod vest, planlægger din rejse således, at du stort set kan hoppe direkte i seng. På den måde får du hurtigt restitueret og hvilet ud.

Modsat, når du rejser mod øst, så book gerne et fly, som afgår om aftenen/natten, så du kan sove på vejen, og vågne op frisk når du lander.

Undgå jetlag med tilpassede rejsetider


2. Justér din rytme lige så snart du boarder flyet


Lige så snart du stiger ombord på flyet, så stil dit ur til din destinations lokale tid. Det er første skridt på vejen til også at tilpasse dit indre ur og dine vaner, til din kommende tidszone. På den måde, er det også nemmere at tilpasse sovevaner, spisevaner, og måske endda toiletvaner, til en ny dagsrutine.


3. Hold din krop hydreret


Én af de største syndere i forbindelse med jetlag er dehydrering. Derfor råder KLM dig til at huske at drikke rigeligt med vand. Er din krop ikke ordentligt hydreret, vil kroppen typisk vise tegn på træthed, hovedpine og svimmelhed. Med et ordentligt væskeindtag, vil du derfor holde din krops væskebalance intakt, og dermed mindske risikoen for jetlag.

OBS. kaffe og alkohol tæller ikke altid i den gode retning i forhold til væskebalancen, da disse vil ”udtørre” kroppen på den ene eller den anden måde.

Undgå jetlag ved at drikke vand - vandflaske


4. Undgå stress


Det er lettere sagt end gjort, men prøv så vidt muligt at tage mod lufthavnen med ro i sindet. Tag billeder af de slukkede komfurblus, aflåste vinduer og hvad du ellers måtte komme i tvivl om, at du kunne have glemt. Sørg for et booket værelse, hvis der skulle opstå større forsinkelser på dit fly. Efterlad arbejdscomputeren hjemme. Alt du kan gøre for at mindske potentielle stressfaktorer, gør det!

Stress gør intet godt for noget som helst, heller ikke jetlag.


5. Lad dagslyset bekæmpe dit jetlag


Du har måske hørt om det dér D-vitamin som solen afgiver, og hvordan det kan være rigtig godt for kroppen? Den er faktisk god nok. Lige så snart kroppen udsættes for D-vitamin, vil kroppen modtage energi og opkvikkes. Selv hvis der ikke er direkte sol, vil dagslys sætte gang i energiproduktionen.

Det er derfor vigtigt at du ikke lukker dig selv inde, og gemmer dig under dynen, hvis jetlagget skal bekæmpes, men at du derimod opsøger al det dagslys, som du kan komme i nærheden af.

Undgå jetlag ved at udnytte D-vitamin fra dagslyset


6. Tag en powernap


Du har måske hørt nogle steder, at det er bedst at holde dig vågen, og ”udsulte” dig selv for søvn, så du kan tilpasse dig din nye tidszone. Det er altså ikke nødvendigt. Det er dog heller ikke godt, hvis du tager en lur på 4-5 timer midt på dagen. En mellemting i form af en powernap vil dog ofte gøre dig helt godt, og hjælpe kroppen til at justere sig ind efter din døgnrytme.

Tager du en powernap, så forsøg gerne at holde den på maks. 30 min. Er du bange for at sove for lang tid, så sæt ikke bare én, men måske 3 alarmer, så skal du nok komme op!


7. Vær fysisk aktiv


Selvom du måske ikke havde forestillet dig, at du skulle være specielt aktiv på din ferie, så overvej en god gåtur, eller anden form for stimulation af kroppen. Risikoen for jetlag er mindre, hvis du holder kroppen i gang.

Bliver du ramt af træthed i forbindelse med jetlag, grundet en forsinket søvnrytme, er det også bedre, at du udmatter kroppen på en naturlig måde, så det ikke kun er dit indre ur, der beder dig om at gå i seng.

To der går tur


8. Embrace dit jetlag!


Har du ikke haft succes med nogle af de ovenstående, kan sidste udvej simpelthen være at omfavne dit jetlag. Tag hensyn til det, og planlæg dit aktivitetsniveau og dine to-do’s efter det. Er der intet der virker, er en (meget) lang nats søvn heller ikke det værste der kan ske.