Vidste du, at der findes flere mini Venedig’er rundt omkring i Europa? Når vi siger mini Venedig’er, så mener vi byer, som i høj grad ligner og minder om Venedig.

Venedig er helt unik. En by, der er bygget på vand og fyldt med karakteristiske arkitekturer. Tilblivelsen af Venedig skete i en forbløffende tid. I en periode hvor omvæltninger, kups og erobringer var regelmæssige begivenheder. Da Napoleon fik magten, byggede han et imperium langs Adriaterhavet. Dog ikke så meget på den italienske side men på den østlige kyst i lande som Slovenien, Kroatien, Albanien og Grækenland. Hans områder strakte sig endda så langt som til Kreta og Cypern.

Venedigs indflydelse er tydelig i de byer, hvor han reagerede og allierede sig. Det betyder, at den østlige side af Adriaterhavet engang var fyldt med mini Venedig’er. Ikke fyldt med kanaler, men med løven af Markus, Venedigs emblem, udførlige brønde i venetiansk stil (firkanter) og de berømte flamboyante bygninger med port ikoner, vinduer med kantede former og klokketårnet, der ligner det på Markuspladen. I dag er mange af disse mini Venedig’er stadig tilbage. Læs med her, og hør om nogle af dem. Denne artikel er lavet med inspiration fra CNN-travel.

 

Piran, Slovenien

Fra både hav og land kan du høre klokketårnet ringe fra smukke Piran. Det er en tone, der også er kendt fra den berømte klokke på Markuspladsen. Dette er Venedig, hvis Venedig var en landsby. En del af den venetianske republik fra 1283 til 1797. Det menes, at være den første by i det tidligere Jugoslavien, der valgte en sort borgmester. Denne lille oase ved Adriaterhavet har smukke bygninger i venetiansk stil på Tartin-pladsen inklusiv det røde ’venetianske hus’ fra det 15. århundrede og en løve af Skt. Markus på rådhuset. Højt på klipperne ligger den smukke katedral Skt. George.

Istrien – den enorme, kileformede halvø i den nordlige ende af Adriaterhavet – er fyldt med venetianske byer. Det meste af øen tilhører Kroatien, mens andre dele af øen hører til henholdsvis Slovenien og Italien. Tag en kysttur og du vil møde klokketårnet i venetiansk stil.

 

Mini Venediger - Piran Slovenien

 

Koper, Slovenien

Er Rialtobroen i Venedig overfyldt? Tag to timer øst på og over den slovenske grænse til Koper, hvor byens springvand (De Ponte springvandet) er en gengivelse af Venedigs mest berømte bro. Miniudgaven af Rialto, fra 1666, er blot én af de mange venetianske elementer. Den cremefarvede, revolverende Praetorian-plads har en storslået udendørs trappe, som vil minde dig om Dogepaladset. Og katedralen – Assumption Cathedral – har et venetiansk klokketårn som i Venedig.

 

Grado, Italien

Byen Grado i Italien minder meget om Venedig. Faktisk ligger byen ikke langt fra Venedig. Oplev Campo dei Patriarchi med dens kirker, der ligner dem på Venedigs Torcello-Ø, et klokketårn i venetisk stil og lange sandstrande ligesom ved Venedigs Lido.

 

Korfu by, Grækenland

UNESCO-beskyttede Korfu by er ét af de bedste eksempler på mini Venedig’er, hvor man tydeligt kan se Venedigs indflydelse. Venetianerne har bygget ikke færre end 3 fæstninger, som stadig eksisterer den dag i dag.

Ifølge forfatteren Anastasia Miari minder maden også om den venetianske republiks. Andre venetianske bosættelser i Grækenland inkluderer Nafplio, Syros og Kreta hvor et venetiansk fyr stadig står ved havnen i Chania.

 

Mini Venediger - Korfu

 

Svetvincenat, Kroatien

Denne smukke landsby har en venetiansk stil og ligger på Istrien-halvøen. Byen domineres af det flotte Morosini-Grimani-slot, som blev genopbygget i 1500-tallet. Det syn, som ellers vil fange dine øjne, er La Serenissima – hovedtorvet. Istriens fineste eksempel på renæssancebygninger er kirken og klokketårnet, de pæne huse og en typisk venetiansk brønd. Hvis du spekulerer på, hvordan boligerne så ud i Venedig i 1500’erne – så er dette svaret.

 

Chioggia, Italien

Når folkemængderne bliver for store i Venedig, skal du tage til Lido-øen med færge nummer 11. Denne smyger sig gennem lagunen og slutter ved Chioggia. Beliggende på 5 øer i den sydlige ende af den venetianske lagune. Meget af denne fiskerby vil virke velkendt: Smukke kanaler med masser af gamle broer, det store palazzo, de kunstfyldte kirker og den forblændende udsigt over lagunen med Dolomitterne i baggrunden.

I modsætning til Venedig er biler tilladt i Chioggia, så hovedgaden er en meget travl vej, og man kan opleve mange biler køre over de små broer. Det er også stadig en stor fiskerby, og vil du elske at se de store både parkeret under St. Dominic kirken samt en del folkekunst af forskellige fiskere i selve kirken.

 

Rovinj, Kroatien

Rovinj ved Adriaterhavet er et meget populært rejsemål. Dog er det stadig et roligt tilflugtssted sammenlignet med moderbyen Venedig. Synes du, at klokketårnet i St. Euphemia katedralen ser velkendt ud? Så er det nok fordi, den er blevet modelleret efter Skt. Markus. De slanke, iøjnefaldende skorstene er også skabt med inspiration fra Venedig. Når du først har set løverne fra Skt. Markus rundt omkring i byen, skal du tage en tur langs strandpromenaden. Her vil du komme forbi tykke fyrretræer til det overraskende moderne Hotel Lone, der ser ud som et kæmpe krydstogtskib med udsigt over Adriaterhavet.

 

Mini Venediger - Rovinj Kroatien

 

Muggia, Italien

2 timer øst for Venedig, ved grænsen til Slovenien, ligger lille smukke Muggia. Det er en landsby, som ligner Venedig. Dens kraftige klokketårn dominerer byen, og der er en smuk udsigt fra havnen, hvor små lystbåde anløber. Du finder løven fra Skt. Markus på rådhusets lemonadefarvede facade og den knoglehvide katedral (skulptureret som blomsterblade). Dialekten og signaturretterne i byen er også venetianske.

 

Korčula, Kroatien

Marco Polo er et synonym med Venedig. Hvad venetianerne ikke fortæller dig, er at han faktisk blev født på øen Korčula i Kroatien. Eller: Det er i hvert fald, hvad kroaterne siger. Venetianerne kalder det for “fake news”. Hans nøjagtige fødested er den dag i dag stadig tvivlsom. I dag kan du besøge det hus, som Korčula-lokalbefolkningen siger, er hans fødested (eller faktisk er det et nyere hus, der er bygget ovenpå hans fødested). Du kan også besøge Markuskatedralen, som ikke kun er opkaldt efter Venedigs skytshelgen, men som også indeholder to værker af renæssancemaleren Tintoretto.

Under det kommunistiske styre efter anden verdenskrig blev meget af den venetianske arv rundt omkring på øen totalt ødelagt. Alligevel mærker du stadig tydeligt den italienske indflydelse: Bymuren er venetiansk, en løve beskytter indgangsporten, og ord fra den venetianske dialekt præger det lokale sprog.

 

Korčula Kroatien

 

Nicosia, Cypern

Republikken Venedig dominerede Middelhavet helt til Cypern. Faktisk fejrer Venedig d. 5. september dét øjeblik, hvor Dronning Caterina Cornaro overgav øen til venetianerne. Der er venetianske ruiner og mure i Famagusta i det nordlige Cypern. Men måske var de stjerneformede mure i hovedstaden Nicosia det mest spektakulære fodaftryk, der blev efterladt på øen. Nicosia er i dag delt i to. Det er verdens sidste hovedstad, der er delt på en sådan måde, at man skal vise pas for at komme fra den sydlige græsk-cypriotiske del til den nordlige tyrkisk-cypriotiske del. Den karakteristiske mur i Nicosia blev skabt i 1567 for at beskytte den gamle bydel. Den er stjerneformet og har 11 bastioner.