Det franske køkken rummer en enorm variation, og traditionelt set har hver region i Frankrig haft sit eget karakteristiske køkken. Det nordvestlige Frankrig er kendt for smør, crème fraiche og æbler.

I Provence (sydøst) anvendes krydderurter, tomater og olivenolie, i sydvest Karl Johan-svampe, foie gras og andefedt og i nordøst Frankrig synes maden at minde en del om tysk mad med pølser, øl, sauerkraut og fedt.

Nyere franske madtraditioner

I nyere tid er de lokale franske madtraditioner dog ikke længere så dominerende pga. den store befolkningsudveksling, men det lokale franske køkken er dog ved at genopstå. Vin og ost er to vigtige ingredienser i ethvert fransk køkken, både som tilbehør og ingrediens. Frankrig er verdenskendt for sine vine og mange oste. Også baguette og croissanten kender vi fra Frankrig.

I Frankrig spises aftensmaden ofte efter kl. 20.00. Et hovedmåltid består sædvanligvis af en forret med salat eller rå grøntsager og en hovedret med fisk/kød og grøntsager, ris eller pasta. Der sluttes af med ost, kage, frugt eller en anden slags dessert. Créme brûlée er en fransk dessert som danskerne i den grad har taget til sig, ligesom chokolademoussen.