Har du brug for lidt rejseinspiration til, hvor du skal rejse hen i 2020? Det er efterhånden få steder i verden, som du ikke kan nå via en flyafgang eller et togstop. Dette medfører også at mulighederne er mange, når næste ferieeventyr skal planlægges.

Med syv kontinenter og tæt på to hundrede lande, kan det være svært at bestemme sig. Heldigvis findes der folk, der ikke laver andet end at beskæftige sig med det at rejse. Folkene bag Lonely Planet, ved en ting eller to om verdens utallige rejsedestinationer, og hvad man kan lave diverse steder. De udgiver hvert år deres bud på, hvilke ti lande man bør besøge det pågældende år. Listen for 2020 er netop kommet, og den får du her.


1. Bhutan


Da du tænkte, at du skulle have lidt rejseinspiration til din kommende ferie, var Bhutan nok ikke det første du tænkte på. Men selvom Bhutan, Druk Yul eller Tordendragens Rige, er et af de mindst besøgte lande i verden, er der rigeligt at komme efter. Især det uspolerede landskab!

Placeret midt imellem Himalayabjergene, emmer det af ro og idyl i dette lille bjergland. Foruden den maleriske natur, er én af kendetegnene for Bhutan, dets mange smukke dzong-klostre. Her dyrkes buddhismen i stor stil. Den buddhistiske levevej understøtter landets forestilling om, at lykke ikke gøres op i materielle goder, men åndelig glæde.

Vær dog opmærksom på, at der er nogle rejsetidspunkter der er bedre end andre. Rejser du i perioden marts-maj eller september-november, har du størst chance for at undgå koldt og ubehageligt vejr. Vinteren i Bhutan er ofte meget kold, og den umoderne infrastruktur gør, at det kan være svært at rejse rundt.

Rejse til Bhutan


2. England


England er meget mere end The Beatles, Buckingham Palace og fish and chips. Fra Northumberlands majestætiske kyststrækning til de smukke strande ved Cornwall, er Englands kystlinje blandt verdens smukkeste. Lidt længere inde på land, finder man ro og idyl på de utallige grønne enge og marker.

Udover den smukke natur, kommer man ikke uden om Englands imponerende historie. Hvad enten det er et besøg ved Tower of London, et visit til ét de mange museer eller en udforskning af det forhistoriske Stonehenge, har englænderne et omgangsrigt historiekapitel.

Rejse til England


3. Nordmakedonien


Du kan tage på badeferie i 30 graders varme, du kan tage på trekking i den smukke natur, eller opleve alle de unikke kulturoplevelser Nordmakedonien har at byde på.

Ohridsøen er ét af landets mest populære rejsemål. Her finder du flotte bjerge, gamle kirker og hyggelige middelalderlige byer langs kysten. Mavrovo er landets nationalpark der, ligesom Ohridsøen, byder på naturskønne omgivelser, og landets højeste bjerg Korab på 2.764 meter.

Er du mere til bylivet, så prøv hovedstaden Skopje og lev storbylivet med shopping, museer og måske en tur i Balkans andenstørste bazar?

Rejseinspiration 2020 - Rejse til Nordmakedonien


4. Aruba


Aruba med sine gyldne strande og smukke palmer, indtager Lonely Planets 4. plads. Her har de fokuseret på øens kulturelle midtpunkt San Nicolas, som forlænger Arubas sæsonbestemte festivitas. Her er der bl.a. fokus på bæredygtighed, hvor Aruba har medgivet, at de vil lade deres ø være forsøgskanin for evt. idéer til vedvarende energi, hvilket som helst land måtte have.

Udover det, arbejder øen på en total udryddelse af engangsplastik, skadelige solcreme og andre ting, som risikerer at ødelægge deres smukke og kostbare rev. 

Rejse til Aruba


5. Eswatini (Swaziland)


På trods af sin beskedne størrelse, som er omkring halvdelen af Jylland, er der et rigeligt med grunde til at besøge Eswatini. Med et imponerende naturlandskab og dyreliv, en ny international lufthavn, og ny og forbedret infrastruktur, er Eswatini klar til at byde flere turister til landet i 2020.

Rejseinspiration til denne tur? Hvad med at prøve trekking, en omgang riverrafting, eller at udforsk det lokale køkken. Der er rigeligt at tage sig til i dette, for mange, uudforskede land.

Har man lyst til at prøve safari er det også muligt, med en tur ud i naturen, hvor du kommer helt tæt på landets mange næsehorn.

Rejseinspiration 2020 - Rejse til Eswatini


6. Costa Rica


Lidt ligesom Aruba forsøger Costa Rica også at værne om miljøet og naturen. Dette land sætter en ære i at have én af verdens mest imponerende flora og fauna. Fra sovende dovendyr der hænger i træerne, til den rødøjede frø som paralyserer sit bytte, og ikke mindst flotte hvaler langs kystlinjen.

Costa Rica forsøger ligeledes at satse på vedvarende energi, hvilket de lykkes særdeles godt med. Omtrent 90% af landets energi er dannet vha. vedvarende energikilder.

Eventyrere kan nyde godt af zip lining, guidede ture på vulkaner, mens livsnyderne kan leve pura vida-livstilen med ro og velvære på ét af landets mange yoga og spa resorts.  

Rejse til Costa Rica


7. Holland


I 2020 er det 75 år siden, at hollænderne blev befriet fra Nazityskland, ligesom det er det for danskerne. Det skal fejres. Derfor opfordrer Lonely Planet til at besøge Nederlandene, og deltage i fejringsåret.

Har du mulighed for at planlægge dit visit i god tid, så planlæg det omkring april/maj, således du kan deltage både i Kongedagen og Befrielsesdagen. Den 27. april holder hollænderne fri, iklæder sig orange tøj, og fejrer Kong Willems fødselsdag, mens Befrielsesdagen fejres den 5. maj.

Er du i tvivl om, hvorhen i Holland du vil, så er Amsterdam altid et sikkert hit. Læs med her, og få et par tips til, hvad man kan få tiden til at gå med i den hollandske hovedstad.

Rejse til Holland


8. Liberia


Vestafrikas Liberia er ifølge Lonely Planet lidt af et mysterium, for dem der ikke har været der. Giver man Liberia chancen, er der dog rig mulighed for at få én på opleveren. Med idylliske strande og et fantastisk dyreliv, hvor du har mulighed for at støde på chimpanser, skovelefanter og endda pygmæflodheste, som kun er på størrelse med en pony.

Rejseinspiration 2020 - Rejse til Liberia


9. Marokko


Marokko er et land der kan besøges året rundt. Gader, stræder og markedspladser summer altid af liv. Er du dog ikke god til varme, bør du undgå sommermånederne, hvor temperaturen nemt kan ramme de 40 grader.

I takt med at infrastrukturen forbedres hele tiden, er turisterne så smidt begyndt at få øjnene op for denne kulturelle perle. Det er i den grad blevet nemmere at rejse i Marokko, hvor Afrikas første højhastighedstog betyder, at du kan rejse fra Casablanca til Tangier på to timer.

Vil du have et par tips til, hvad man kan lave i Marrakech, så læs med her.

Rejseinspiration 2020 - Rejse til Marokko


10. Uruguay


Til at runde listen af, har Lonely Planet valgt det sydamerikanske land Uruguay, som bliver rost for deres rivende udvikling de seneste år. Med legaliseringen af marihuana, en aktiv indsats for LGBTQ+ samfundet, og et fortsat arbejde for at gøre bæredygtig turisme bedre, er Uruguay nok et af det mest gæstfrie lande i verden.

Med sin placering i Sydamerika befinder Uruguay sig i et subtropisk klima, hvor flora såvel som fauna trives aldeles godt. Med intet mindre end 400 fuglearter, den udrydningstruede kapivar, pampas dådyr, skildpadder, søløver og hvaler, har du rig mulighed for at få set nogle lidt mere eksotiske dyr end herhjemme.

Rejseinspiration 2020 - Rejse til Uruguay