USA

Top 10: De længste floder i verden

Du kender måske godt verdens to eller tre længste floder. Men hvad med de øvrige floder i en Top 10? Det er ikke alle floder, der er lige så kendte som Nilen og Amazonas, men faktisk findes der mange interessante og store floder ude i verden. Der findes floder, som løber gennem mange lande, gennem kontinenter og som udmunder steder man umiddelbart ikke vidste.

Vi har derfor samlet en Top 10 over de længste floder i verden, hvor de findes, og hvad der er kendetegnet ved dem. Måske får du lyst til at besøge én af dem på din næste rejse?

 

1. Nilen: Verdens længste flod (6853 kilometer lang)

Nilen er verdens længste flod, som ligger i Afrika og løber gennem ti forskellige lande i kontinentet. Floden består af den Blå- og den Hvide Nil, og når de samler sig, bliver floden kaldt Nilen. Floden ligger i det østlige og nordlige Afrika og afvander 3,1 million km2. Vandet i Nilen kommer fra to adskilte men højtliggende kildeområder: De store østafrikanske søer og Tanasøen i Etiopien. Floden løber gennem Sudan og Egypten, førend den løber ud i Middelhavet.

2. Amazonas: Verdens mest vandrige flod (6400 kilometer lang)

Tværs gennem verdens største regnskov, Amazonas, løber Amazonas floden. Amazonas er den mest vandrige flod, der findes, også mere vandrig end Nilen, og 20 % af alt vand, som strømmer ud i verdenshavene, kommer fra Amazonas. Floden udspringer fra Andesbjergene og befinder sig tværs over det sydamerikanske kontinent. Floden har udmunding i Atlanterhavet. Amazonas har mange bifloder, og når man regner disse bifloder med, afvander floden omkring 7 millioner km2. Det er næsten dobbelt så stort som nogen anden flod – også én verdens længste floder, Nilen.

 

Amazonas

 

3. Yangtze: Kinas længste flod (6380 kilometer lang)

Yangtze (også kaldt Yangzi) er den længste flod i Asien og løber primært i Kina. Floden udspringer i det vestlige Kina i Kunlun Shan Bjergene. Floden strækker sig cirka 3200 kilometer fra vest til øst og mere end 1000 kilometer fra nord til syd. Mere end 3/4 af floden løber gennem bjerge. Floden krydser grænser mellem ti provinser eller regioner fra hver sin kilde på Tibet Plateau og har udmunding i det østkinesiske hav. Flodmundingen er 190 kilometer lang.

 

Yangtze

 

4. Mississippi-Missouri-Red Rock: Nordamerikas længste flod (6275 kilometer lang)

Verdens fjerde længste flod er to floder: Mississippi floden og Missouri floden som sammen danner Nordamerikas længste flod. Denne flod rummer bifloder, som rummer omtrent 1,2 millioner kvadratkilometer, hvilket også svarer til en ottendedel af hele kontinentet. Selvom Mississippi-Missouri floden er den fjerde længste i verden, er det vigtigt at nævne, at flodens længde også har noget med Missouri-Jefferson (Red Rock) at gøre, da noget af kilden stammer herfra, hvorfor denne del også er med til at udgøre flodens længde.

 

Mississippi-Missouri-Red Rock

 

5. Yenisei-Angara-Selenge-Ider: Mange små floder bliver til én stor (5539 kilometer lang)

Dette flodsystem bevæger sig gennem Rusland og Mongoliet og består af mange forskellige små floder. Denne flod har udmunding i det Arktiske Hav. Floden stiger i Mungaraginy-gol (Mongoliet) og følger derefter en nordlig kurs, førend den dræner ud i Yenisey-bugten i Karahavet. Yenisei-Angara-Selenge-Ider er den centrale flod af tre store sibiriske floder, som alle, som nævnt, udmunder i det Arktiske Hav.

 

Yenisei-Angara-Selenge-Ider

 

6. Yellow River: Den gullige flod i Kina (5500 kilometer lang)

Kinas anden længste flod hedder Yellow River, og det er samtidig verdens sjette længste flod. Yellow River har hovedflod i det nordlige Kina, øst-centrale og østlige Asien. Floden kaldes, i kinesisk civilisation, for den kinesiske vugge. Floden stammer fra Bayan Har-bjergene i Quinghai provinsen og strømmer gennem ni provinser og munder ud i Bohai-havet nær byen Dongying i Shandong provinsen. Som navnet indikerer er vandet i Yellow River gulligt. Farven skyldes ikke forurening men derimod den jord, som floden trækker med sig.

 

Yellow River

 

7. Ob-Irtysh (5410 kilometer lang)

Denne flod glider gennem flere lande som blandt andet Rusland, Kazakhstan, Kina og Mongoliet. Hovedfloden ligger i det vest-centrale og vestlige Asien. Denne flod består både af Irtysh floden og Obfloden, hvorfor navnet Ob-Irtysh. Førstnævnte er den vigtigste bioflod, og de udgør til sammen verdens syvende længste flodsystem.

 

Ob-Irtysh

 

8. Rio de la Plata-Paraná-Rio Grande: Sydamerikas næststørste flod (4880 kilometer lang)

Denne flod består af flere forskellige flodsystemer, som tilsammen er med til at skabe Sydamerikas næststørste flod, og dermed også verdens ottende længste flod. Floden starter i Brasilien og bevæger sig derefter mod østkysten af Sydamerika mellem Uruguay mod Nord og Argentina mod syd.

 

Rio de la Planta-Paraná-Rio Grande

 

9. Congo-Chambeshi: 220 meter dyb flod (4700 kilometer lang)

I daglig tale omtales denne flod ”The Congo River”, og den flyder gennem en lang række af lande på det afrikanske kontinent. Denne flod er omtrent 220 meter dyb og gør den dermed til verdens niende længste flod, og én af de dybeste i verden. Denne flod stiger bl.a. i bakker ved den tanzaniske grænse og strømmer 480 kilometer sydvest til søen Bangweulu. Generelt er dette en flod, som stiger meget i løbet af sine 4700 kilometer, og det er kendetegnet ved denne flod.

 

Længste floder - Congo-Chambeshi

 

10. Amur-Argun-Kherlen: Naturlig grænse mellem Kina og Rusland (4444 kilometer lang)

Verdens tiende længste flod er Amur-Argun-Kherlen, som består af flere forskellige flodsystemer,  heraf også navnet. Floden danner den naturlige grænse mellem Kina og Rusland, og denne grænse er 965 kilometer ud af de 4444 kilometer, som floden er.

 

Længste floder - Amur–Argun–Kherlen

 

 

Rejsetilbud

Luksusrejse til USA
Luksusrejse til USA: Boston, New York og Washington
Se rejsetilbud
Rejse til Svalbard
Oplev skønne Svalbard
Se rejsetilbud
Spaophold på Kurhotel Skodsborg
Spaophold på Kurhotel Skodsborg
Se rejsetilbud

I samme kategori

Italien
Harzen
Disneyland Paris
Salzburgerland

Mest læste

troldejagt i Danmark
krydstogt rhinen
Italien
De største lufthavne i verden
Harzen

Forsiden netop nu

Halloweenoplevelser
Italien
Thailand øer
Harzen
Disneyland Paris
Salzburgerland
Oktoberfest
imgonline-com-ua-CompressToSize-aBa1V0H1SFTwtsw

Mest læste

Danmark

Halloweenoplevelser
Weekendophold
Hindsgavl slot
rejser efter baeredygtighed

Skiferie

schladming-travelmore
Østrig
Smukke skiområder i Europar
skisportssteder i Østrig

Camping

Camping i Norge
Ferie i Aarhus
Camping Aarhus
ø-ferie i Danmark

Rejsetilbud

porto-343487_640
Julemarkedsrejse
imgonline-com-ua-CompressToSize-DknBXQbqlP
imgonline-com-ua-convertv6H1m65qGtwx
Bucketlist
porto-scaled-e1662661879568
mountains-5732202_640

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s og Vagabond’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)