Igen i år er der indgået en politisk aftale, der bl.a. indebærer, at det i juli, august og september 2021 er gratis for gående, cykler og biler med handikapparkeringskort at sejle indenrigs i Danmark og mellem Ystad og Rønne.

Derudover bliver det muligt at købe et rejsepas til fri rejse med al offentlig kollektiv transport i Danmark i en sammenhængende periode på 8 dage. Prisen er 399 kr. for voksne og 199 kr for unge mellem 12-15 år. Børn under 12 år rejser gratis ifølge med en voksen, der må have 2 børn gratis med. Rejsepassene sættes til salg d. 15. juni kl. 10 på rejsepas.nu. 

Med muligheden for at sejle gratis til de danske småøer er det oplagt at tage på øhop henne sommer. Med over 400 navngivne småøer, heraf 72 beboede, er der nok at vælge imellem. Læs med herunder hvor vi har samlet et overblik over de mest populære og charmerende danske småøer, så du kan få inspiration til, hvor du skal tage hen.

Fur

Fur er en lille ø på 22 km2 i Limfjorden i Skive Kommune med 780 indbyggere.

Her kan man opleve storslået natur, kunst og gallerier, fossiljagt og lækker lokal øl. Fur er et oplagt cykelferiested, og ved Fursund Turistinformation kan du leje cykler, hvis ikke du har din egen med. Mod syd er øen lav og frugtbar, og mod nord er der højere lyngklædte bakker og klinter med moler. I moler findes forsteninger, der er 55 millioner år gamle. Flere forsteninger af dyr og planter kan ses på Fur Museum.

 

Populære danske småøer

 

Ærø

Denne 88 km2 store ø i det Sydfynske Øhav byder på mange spændende naturoplevelser. Ærø har et nyt ansigt hver dag året rundt: Blide strandlinjer mod det Sydfynske Øhav og vilde og forrevne kyststrækninger mod Østersøen. Der er et varieret landskab med bakker mod nord og lidt fladere mod syd.                                                                                

Ærø er én af Danmarks mindste ø-kommuner. De 5956 indbyggere fordeler sig i en række landsbyer og tre havnebyer. Den største by, Marstal, huser 2111 indbyggere. Øen er særligt velegnet til vandre- og cykelture og har mange rigtig gode badestrande.

 

Populære danske småøer

 

Læsø

Læsø er den største ø i Kattegat, ca. midt imellem Frederikshavn og Göteborg. Den er 118 km2, 21 km. lang og 12 km. bred, og har 1807 indbyggere. Byrum er øens største by med 435 indbyggere. En velkendt turistattraktion er øens saltsydning, der er blevet udført på øen gennem mange hundrede år.

Også gårde med tangtage (de såkaldte tanggårde) er en central del af øens historie. Øen har gode badestrande, god mad og guidede udflugter. Så Læsø er helt sikkert et oplagt udflugtsmål denne sommer.

Læs her om de flotteste danske slotte

Populære danske småøer

 

Samsø – den kendte blandt de danske småøer

Alle kender Samsø – og deres kartofler og jordbær! Men de færreste har været der. Hvad med at bruge sommeren på at besøge denne skønne ø i Kattegat midt i Danmark?

Strandene varierer fra de brede børnevenlige strande med lavt vand til det lidt dybere, og andre steder mere stenede strande, hvor der til gengæld er gode fiskemuligheder. Overalt er vandet under alle omstændigheder krystalklart, og den lange kyststrækning betyder, at strandene aldrig er for overfyldte.

Samsø er 114 km2 stor og har en ubeskriveligt smuk og afvekslende natur. Landskabet og de korte afstande gør Samsø ideel til cykelferie.

På øen ligger en masse hyggelige landsbyer – i alt 22 – med hver sin charme. Begiv dig på en hyggelig slentretur gennem de krogede gader og få alle de smukke detaljer med.

Samsø

 

Anholt

Anholt er naturøen i Kattegat, som du aldrig glemmer. Det er Danmarks mest isolerede øsamfund. Arealet udgør ”sølle” 22,37 km2, er 11 km. lang og 6 km. bred.

Den enestående natur er meget alsidig. Den rummer både det flade landskab og klitter, tæt skov og åben hede. Øens aller mest bemærkelsesværdige natur er Ørkenen. Den består af klitter og hedeområder og er Nordeuropas største lavhede. Øen har en stor bestand af spættet sæl. Der er tilmed oprettet et sælreservat ved ”Totten” på Anholts østlige spids, hvor sælerne kan ses på tæt hold.

Populære danske småøer

 

Avernakø

Avernakø ligger i det Sydfynske Øhav og nås med færge fra Faaborg. Øen er ca. 8 km lang, og de 5,9 km2 huser 110 indbyggere. Oprindeligt bestod Avernakø af to øer – Korshavn & Avernak. Men i 1937 blev de to øer forbundet med en dæmning, der kaldes drejet.

Avernakø har gode badestrande, gode fiskemuligheder og et rigt fugleliv. Øen er kendt for den sjældne klokkefrø, der lever på øen. Avernakø er også kendetegnet for sit majtræ og majstang, som kan ses i Avernak og Munke. Majtræet findes, foruden på Strynø, kun på Avernakø. I 1685 gjorde man ét af øens fornemmeste oldtidsfund i form af 6 guldskåle med soltegn. Fundene er i dag på Nationalmuseet. Kopier ses i Avernakø Kirke.

Læs her om Danmarks bedste strande

Populære danske småøer

 

Orø

Orø er en ø i Holbæk Kommune. Den er 14 km2 og har 893 indbyggere og 1200 sommerhuse.

Orø er Danmarks eneste ø med 2 faste daglige færgeforbindelser fra Holbæk eller Hammer Bakke. Kendetegnet for øen er de mange trampestier, der er anlagt på hele øen. Her kan man studere Orøs store bestand af ynglende strand- og vadefugle. Kendte seværdigheder er også et stort lokalarkiv, Orø Kirke og Orø Museum, der rummer en samling af effekter fra øens bondeliv.

Orø

 

De østligste danske småøer: Ertholmene

Ertholmene er en øgruppe ca. 20 km. nordøst for Bornholm i Østersøen. Her finder du Danmarks eneste skærgård og Danmarks østligste punkt. Fæstningsværkerne og samtlige huse på de gamle fæstningsøer er nu fredede, og du kan nyde en dejlig afslappet stemning helt uden biler.

Øerne består af de beboede øer – Christiansø og Frederiksø – med samlet 84 indbyggere samt nogle småøer og klippeskær. De to hovedøer er forbundet via en ca. 30 m. lang fodgængerbro. Christiansø Museum er at finde Frederiksø og øerne er en arkitektonisk tidslomme.

Populære danske småøer

 

Sol på danske småøer: Sejerø

12 km lang og 2 km bred. Dét er størrelsen på Sejerø i Kalundborg Kommune. Det er et af de steder i Danmark, der har flest solskinstimer. Det milde klima, det kuplede landskab og de mange små skønne badestrande gør øen til et populært udflugts- og feriemål.

Øen har tilmed flere gravhøje og en bautasten (nordvest for Sejerby). Øens kirke er bygget i slutningen af 1200-tallet og rummer smukke kalkmalerier.

Populære danske småøer

 

Femø

Femø er en ø på 11,38 km2 med 121 indbyggere nord for Lolland. Femø Havn Strand har det blå flag. Fra stranden er der udsigt til Smålandsfarvandets største ø, Fejø, og mod syd er der udsigt til Askø og Lille Ø.

Øen rummer med sine pilehegn og snoede veje mange naturoplevelser. Der er flere gode stier med rig mulighed for cykel- og vandreture. Med Smartphone App’en ”Det Naturlige Lolland” bliver du guidet rundt med GPS og får billeder, historier og information undervejs.

Femø