Artiklen er skrevet i samarbejde med Small Danish Hotels.

 

Badehotellet er en del af vores fælles kulturarv og historiske tilknytning til vandet. Og dén dag i dag har de danske badehoteller fået en renæssance. Mange søger tilbage til den ferieform, der havde sin velmagtsdage i første halvdel af 1900-tallet. Vi søger i stigende grad det individuelle, det nostalgiske og det nære. Eller forkælelse, nydelse og romantik. Den danske tv-serie Badehotellet har selvfølgelig også været med til at øge badehotellernes popularitet.

De senere år er der skudt en række nye danske badehoteller op langs Vesterhavet og vores øvrige kyster. Eksisterende hoteller er tilmed blevet restaureret og ført up to date, fordi gæsterne nu strømmer til. Gamle hotelkøkkener bliver opgraderet til gourmetkøkkener, og der bliver udvidet med miljøbevidste spa-afdelinger.

Mange danskere har råd til at bo og spise lækkert, især efter denne coronaperiode, hvor vi har kunnet spare på pengene. Badehotellerne kan tilbyde noget helt særligt. De danske badehoteller ligger ofte smukt placeret, tæt på havet og i fredelige omgivelser. Et badehotel er et sted, hvor man kan fordybe sig og finde ro, og hvor den eneste larm er fra bølgernes brusen.

 

Badehotellet er indbegrebet af dansk sommer

En badehotelferie er en ferie, hvor lyset er klart, bølgerne bruser, kvinderne går i lette sommerkjoler og mændene i hvidt tøj og stråhat. Badehotellerne symboliserer i dag det enkle, det magelige og kultiverede liv.

Nederst i denne artikel kan du finde flere tilbud på ophold på danske badehoteller. På disse hoteller ønsker man at skabe den nærhed og fortrolighed, som der tidligere var mellem gæster og hotelværter på et dansk badehotel. Du bliver taget personligt imod. Og så kan vi godt lide, at der på mange badehoteller hverken er tv eller wifi og en opfordring til, at man slukker sin mobiltelefon og bare slapper af.

 

 

Få en kulinarisk oplevelse på badehotellet

På mange af Danmarks badehoteller kan man få ophold med helpension. Når dørene slås op til spisesalen, er der virkelig grund til at glæde sig, for det er ofte nogle af landets bedste kokke, der regerer i køkkenet. Maden er ligeså vigtig for et badehotel som nærheden til havet.

I TV2’s serie ”Badehotellet” spiller maden også en stor rolle. Her er det retter som: Lammekølle med gemyse og mynte. Ærtesuppe med champagne. Gammeldags kylling med skilt sovs og rabarberkompot. Citronfromage. At maden også er vigtig for ”rigtige” badehotelgæster viser sig for eksempel ved, at Danmarks mest berømte badehotel Svinkløv er kendt for en valnøddelagkage, som folk stadig taler om, selv om badehotellet var lukket i nogle år på grund af en brand i 2016.

 

Nederlaget i 1864 skabte badehotellerne

Badehotellerne opstod efter krigen i 1864, hvor Danmark tabte stort udadtil. Derfor søgte vi indad og ledte efter noget, der kunne definere os som danskere. Den lavere del af overklassen og middelklassen tog på pensionat, og de rigeste tog på badehotel, der lå isoleret i sikker afstand fra de lokale fiskerlejer.

Efter 2. Verdenskrig ebbede badehotellernes storhedstid ud. Danskerne begyndte i stedet at tage på charterferie til landene omkring Middelhavet. I de senere år er der sket et skift. Flere danskere vælger at holde ferie herhjemme og efterspørger en individuel og nostalgisk ferieform. Det har skabt en renæssance for de danske badehoteller på både Sjælland, Fyn og i Jylland.

 

Rekordhøjt seertal til tv-serien ”Badehotellet”

Tidligere var ferie på et badehotel forbeholdt den dekadente overklasse, men i dag er det blevet almindeligt for os danskere at tage på weekendophold eller miniferie på badehotel. Ikke mindst med inspiration fra tv-serier som ”Halløj på Badehotellet” og især TV2’s ”Badehotellet”, hvor mere end 1,5 millioner danskere fulgte med i seriens 5. sæson.

”Badehotellet” foregår i 1932, og dengang var man ikke en turist, men en lystrejsende i modsætning til en handelsrejsende. Senere fik man betegnelsen badegæst eller sommergæst. At være gæst eller lystrejsende er der mange danskere, der ønsker i dag, fordi det udtrykker en individualitet i modsætning til turist, som er en massebetegnelse. Derfor er tv-serien ”Badehotellet” blevet så stor en succes, og derfor er badehotellerne populære som aldrig før.

 

Her er 3 tilbud på skønne danske badehoteller

 

Stammershalle Badehotel, Gudhjem

3760 Gudhjem

 

Badehoteller

 

Stammershalle Badehotel er et enestående badehotel bygget i 1911 på klippegrund langs en af Bornholms smukkeste kyststrækninger mellem Tejn og Gudhjem. Oplev solskinsøen Bornholm og forkæl dig og dine kære i en afslappet atmosfære i restaurantens smukke lokale.

 

Bandholm Badehotel

4941 Bandholm

 

Badehoteller

 

Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

 

Tambohus Kro & Badehotel, Thyholm

7790 Thyholm

 

Danske badehoteller

Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.