Hvad er mere nærliggende end at udforske Danmarks kunstmuseer i et efterår, hvor Coronaen stadig har et godt fast greb om Danmark, og vi derfor er afskåret fra at kunne rejse ud i verden. Danmark har nemlig mange spændende kunstmuseer. Vi giver dig her listen over de mest besøgte.

 

Louisiana Museum of Modern Art: Det bedste blandt Danmarks kunstmuseer

I Humlebæk i Nordsjælland ligger et fyrtårn blandt attraktioner i Danmark, nemlig Louisiana Museum of Modern Art. Det er et førende internationalt kunstmuseum, hvor kunst, natur og arkitektur spiller sammen i en oplevelse, der tiltrækker gæster fra hele verden.

Med en formidabel panoramaudsigt over Øresund rummer Louisiana en samling af moderne kunst fra perioden 1945 og frem til i dag. Det er én af Skandinaviens største og rummer mere end 4.000 værker. Udover den faste samling viser Louisiana årligt 6 – 10 store udstillinger.

Der er også en tilhørende skulpturpark med ca. 60 skulpturer.

 

ARoS Aarhus Kunstmuseum: I toppen blandt Danmarks kunstmuseer

ARoS Aarhus Kunstmuseum er ét af Nordeuropas største og ét af de mest besøgte kunstmuseer i Skandinavien. Det er et enestående internationalt billede- og oplevelseshus for folk i alle aldre. ARoS er blevet tildelt to Michelin-stjerner i Michelins turismeguide.

I hvert galleri præsenterer ARoS kunst fra museets samling eller af nationale og internationale kunstnere.

På toppen af ARoS finder du Your rainbow panorama, som er vartegnet for ARoS. Det er en cirkelformet 150 meter lang og 3 meter bred rundgang udført i glas, hvor du får et helt enestående blik ud over byen.

 

Glyptoteket

Glyptoteket i Københavns centrum udstiller en imponerende samling af antik kunst og værker fra 19. og 20. århundrede i storslåede omgivelser.

Den faste samling rummer ca. 10.000 kunstværker fordelt på to hovedsamlinger. I den ene samling kan du se Nordeuropas største samling af antik kunst – både ægyptiske, græske, etruskiske og romerske værker. Den anden samling rummer fransk og dansk kunst fra det 19. og 20. århundrede.

I museets midte finder du desuden den store, prægtige subtropiske Vinterhave.

 

Danmarks kunstmuseer

 

Statens Museum for Kunst

Statens Museum for Kunst ligger i hjertet af København og rummer mere end 700 års kunst og kunsthistorie. Der er udstillinger, kreative værksteder, film, koncerter mm.

Intet andet dansk museum fremviser en så righoldig og varieret kunstsamling – fra renæssancens klassiske europæere til kunsten af i morgen.

SMK er særligt kendt for sin smukke samling af dansk guldalderkunst, landets mest omfattende samling af dansk samtidskunst – og én af verdens bedste Matisse-samlinger.

 

ARKEN Museum for Moderne Kunst

ARKEN Museum for Moderne Kunst i Ishøj viser udstillinger med de største, modernistiske kunstnere parallelt med udstillinger af samtidskunst.

Museet har en af Skandinaviens fineste samlinger af samtidskunst. I foråret 2016 indviede ARKEN Kunstens Ø og byder på et landskab med broer, laguner og klitter og til et museum omgivet af vand. Museumsbygningen er en attraktion i sig selv.

Museet viser hvert år 5-7 forskellige udstillinger af moderne dansk, nordisk og international kunst.

 

Danmarks kunstmuseer

 

Skagens Museum: Det nordligste blandt Danmarks kunstmuseer

Museet blev stiftet i 1908. Med hovedværker af P.S. Krøyer, Anna Ancher og Laurits Tuxen rummer Skagens Museum nogle af Danmarks bedst kendte malerier. Udover samlingen viser museet skiftende særudstillinger.
I museumshaven ligger Havehuset, der var Anna og Michael Anchers første bolig, og et korntørringsmagasin, hvor P.S. Krøyer indrettede sit atelier i Skagen.

 

Esbjerg Kunstmuseum

Et museum for moderne kunst og samtidskunst, der er kendt for at fungere som eksperimentarium.

Kunstnere får frie tøjler til at afprøve anderledes ideer. Kunsten præsenteres på nye måder, fx i sammenhæng med musik og naturvidenskab.

I museets æstetiske laboratorium kan man eksperimentere med farver, illusioner og optiske tricks, og der er interaktive formidlingsposter.

 

Danmarks kunstmuseer

 

Kunstmuseum BRANDTS

BRANDTS er Danmarks første museum for kunst og visuel kultur. Her præsenteres mere ens 10 udstillinger om året med ny og klassisk kunst.

Der er en samling på mere end 15.000 klassiske kunstværker, internationalt fotografi, film og tegninger.

 

Trapholt

Trapholt i Kolding byder på skiftende udstillinger med kunst, design og kunsthåndværk. Museets arkitektur udgør i sig selv en attraktion.

Der er en stor samling af dansk møbeldesign, og man kan opleve Arne Jacobsens Kubeflex sommerhus – indrettet med Jacobsens egne designs.

 

Museum Jorn

I Silkeborg ligger Museum Jorn. Det blev grundlagt af Asger Jorn, én af de mest betydningsfulde danske kunstnere i det 20. århundrede.

Museet huser Danmarks næststørste kunstsamling, der inkluderer fremtrædende værker af vigtige danske og internationale kunstnere fra det 20. århundrede. I alt over 30.000 værker af over 600 kunstnere.

Danmarks kunstmuseer

 

Ribe Kunstmuseum

På Ribe Kunstmuseum udfoldes historien om, hvordan dansk kunst har udviklet sig i 200 år. Samlingen tager sit udgangspunkt i værker af Jens Juel og Nicolai Abildgaard. Herfra bevæger den sig gennem Guldalderen og Det moderne gennembrud. Med klassisk dansk modernisme sætter den sit punktum.

 

KØS Museum for kunst i det offentlige rum

KØS i Køge er Danmarks og et af verdens eneste museer for kunst i det offentlige rum. Museet beskæftiger sig med udstillinger, forskning og formidling med de helt særlige udfordringer og muligheder, som kunsten møder i det offentlige rum.

Museets enestående samling består af 18.000 fantastiske skitser, modeller og forløb af forarbejder til kunst i det offentlige rum.

KØS’ udstillinger baseres typisk på ny viden fra museets store forskningsprojekter.

 

Randers Kunstmuseum

Museet rummer et højt antal markante værker af den danske billedkunsts hovedkræfter igennem de sidste 200 år. Den unikke samling tæller mere end 4000 værker. Sven Dalsgaard, der var født og livet igennem bosat i Randers, er alene repræsenteret med over 1.000 værker.

 

Bornholms Kunstmuseum: Det østligste blandt Danmarks kunstmuseer

Samlingen er en fin specialsamling af kunst med relation til Bornholm, dækkende perioden fra ca. 1800 til i dag. Der er også kunst af den senere ”bornholmerskole” og en samling kunsthåndværk fra ca. 1900 til i dag.

 

HEART – Herning Museum of Contemporary Art

Hos HEART kan man opleve samtidskunst. Stedet er opstået i grænselandet mellem kunst og erhverv og er båret frem af skjortefabrikanten Aage Damgaard, der har skabt fundamentet for museets samling. HEART præsenterer årligt 3-4 udstillinger med nogle af samtidens største danske og internationale kunstnere.

 

Fuglsang Kunstmuseum

Fuglsang Kunstmuseum på Lolland er et af landets ældste kunstmuseer med en samling dansk billedkunst fra ca. 1780-1980. Der vises altid et udvalg af egne kunstværker samt skiftende særudstillinger.

 

Museet for Samtidskunst

Museet for Samtidskunst i Roskilde blev grundlagt i 1991 som landets første museum for samtidskunst. I dag arbejder museet med den danske og internationale samtidskunsts nyeste udtryksformer. Det er bl.a. lydkunst, performancekunst, videokunst, netkunst mm.

 

Museet for Samtidskunst

 

Den Hirschsprungske Samling

Den Hirschsprungske Samling på Østerbro i København rummer dansk kunst fra det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede.

I 1902 skænkede Heinrich og Pauline Hirschsprung deres imponerende kunstsamling til den danske stat, og i 1911 åbnede Den Hirschsprungske Samling for offentligheden.

Der er over 700 værker i fine interiører, endda med møbler fra kunstnernes egne hjem.

Hovedvægten ligger på Guldalderen samt på malere fra Heinrich Hirschprungs samtid – især Skagensmalere. På museet findes også en stor Krøyer-samling med mange hovedværker.

Det er et fremragende tidsbillede af dansk kunst i 1800-tallet.