Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Smag på det østrigske køkken – 8 retter du må prøve

Dyk ned i en verden af østrigsk mad og du vil snart opdage en række lækre og solide retter, der fungerer som perfekt komfortmad. Med nabolande som Tyskland, Italien og Schweiz, der har stor indflydelse på det østrigske køkken, kan landet prale af en mangfoldig smeltedigel af retter. Læs med her for 8 klassikere fra det østrigske køkken. Guten Appetit!

 

1. Wienerschnitzel

Wienerschnitzel

 

Wienerschnitzel, som kan oversættes til ‘wiensk kotelet’, er en af ​​Østrigs vigtigste nationalretter. Faktisk er retten så synonymt med landet, at dens navn er beskyttet ved lov; den kan kun kaldes wienerschnitzel, når den er lavet med kalvekød. 

For at skabe wienerschnitzlen er tynde koteletter af kød let belagt med brødkrummer og friturestegt i smør eller svinefedt, indtil de er gyldenbrune. Disse serveres derefter med en skive citron og kartoffelsalat, agurkesalat eller pommes frites til. 

Wienerschnitzel er en elsket favorit blandt både lokale og udefrakommende, og kan findes overalt fra street-food boder til eksklusive restauranter i hele Østrig.

 

2. Marillenknödel (abrikosboller)

Marillenknödel
Billede: austria.info

 

Kulinariske specialiteter er nationale og regionale vartegn. De afslører meget om et lands sjæl, om åbenheden over for andre kulturer.

Det kan således ske, at en oprindelig kinesisk frugt (abrikosen) kombineres med et planteprodukt fra Sydøstasien (sukker) og en bøhmisk tilberedningsmetode (dumplingen) for at blive det kulturelle ikon i Østrigs maleriske Wachau-dal: Marillenknödelen (abrikosdumplingen). 

 

3. Käsespätzle

Käsespätzle det østrigske køkken
Billede: austria.info

 

Comfort food bliver ikke meget bedre end Käsespätzle – makaroni og ost i det østrigske køkken. Perfekt til kølige vinterdage, består denne solide ret af veltilberedte ægnudler (Spätzle) i en cremet emmentaler-ostesauce toppet med smørkarameliserede løg. 

Käsespätzle er faktisk en specialret fra den schwabiske region i Tyskland, men der findes mange variationer i nabolandene. I Østrig serverer man den som enten tilbehør eller hovedret og nyder den ofte i landets alpehytter. 

Denne ret er nem at lave og fantastisk til deling!

4. Sacher Torte 

Det østrigske køkken: Sacher Sorte
Billede: austria.info

 

Denne lækre chokoladekage blev angiveligt opfundet i Wien i 1832 efter anmodning fra prins Klemens Wenzel von Metternich. Han gav sit køkkenpersonale til opgave at lave en ekstraordinær dessert for at imponere sine særlige gæster. 

Da køkkenchefen blev syg, trådte en 16-årig kokkelærling ved navn Franz Sacher op til udfordringen og lavede den lækre kage. Den dag i dag anses Sacher Torte for at være en af ​​de mest berømte kager i verden – og det er der god grund til. 

Spækket med chokoladegoder består den af ​​to tykke lag chokoladesmørkage, adskilt af et tyndt lag abrikosmarmelade. For at toppe det er kagen overtrukket med mørk chokoladeglasur. Den lækre dessert serveres traditionelt med flødeskum og kommer ofte med en mørk chokolademedaljon på toppen.

 

5. Linzer Torte

Det østrigske køkken: Linzer sorte
Billede: austria.info

 

Linzer Torte er en anden ret kendt langt ud over Østrigs grænser. Den tog sit navn fra Linz, hovedstaden i forbundslandet Oberösterreich, og er unik i det faktum, at det var verdens første kageopskrift, der dukkede op i skriftlig form. 

Kagen blev først berømt i 1822, da en bager fra Franken, Johann Konrad Vogel, begyndte at arbejde for Katharina Kress, enken efter en konditor i Linz. 

Og det var begyndelsen på en succeshistorie. I dag er Linzer Torte lige så kendt i udlandet som Sacher Torte og ikke mindst populær som en lækker bysouvenir.

 

 

6. Tafelspitz

Tafelspitz
Billede: austria.info

 

En anden klassisk wienerret fra det østrigske køkken er Tafelspitz. Denne laves ved at koge kalvekød i en krydret bouillon med rodfrugter. Folk i Østrig serverer det traditionelt med kartofler, gulerødder og en cremet æble-peberrod og purløgsauce. 

Tafelspitz har været en populær ret i Østrig og den tyske delstat Bayern siden det 19. århundrede. Dengang var det almindeligt at koge kød og bruge resterne til at lave suppe. Utroligt nok er opskriften og tilberedningsmetoden forblevet uændret siden da. 

Tri-tip, mørbrad eller rump udskæringer af oksekød er nøgleingredienserne. Nogle kokke tilføjer dog stykker af kylling og oksemarvsknogler til blandingen for at skabe ekstra smag. 

 

7. Tyroler Gröstl

Tyroler Gröstl
Billede: austria.info

 

Et andet populært restmåltid (en ret lavet med rester fra en søndagssteg) er Tyroler Gröstl. Denne solide klassiker, der stammer fra ski- og vandreregionen Tyrol i Østrig, består af svinekød, løg og kartofler og prikken over i’et – et spejlæg på toppen. 

Det er historisk populært blandt tyrolske landmænd, som nyder at dele det direkte fra panden til frokost eller morgenmad. For at lave en vegetarisk version kan du blot erstatte baconen med svampe, courgette eller sukkermajs. Hvis du foretrækker en sød smag, kan du dog bruge søde kartofler i stedet for almindelige. Pift retten op ved at tilføje lidt friskhakket chili!

 

8. Wiener Apfelstrudel

Apfelstrudel
Billede: austria.info

 

Listen over bedste retter i det østrigske køkken ville ikke være komplet uden at nævne Wiener Apfelstrudel. Denne elskede æbledessert består af æbler, rosiner, sukker og kanel, indkapslet i et tyndt stykke usyret dej. 

På trods af sit delikate udseende er den overraskende nem at lave. Når det er sagt, så kræver det tid og tålmodighed at få den papirtynde dej helt rigtig og rosinerne tilstrækkeligt gennemblødt i rom. Faktisk er det sværeste at få dejen tynd nok til næsten at se igennem den uden at rive den i stykker. 

Selvom wiener apfelstrudel er en himmelsk dessert i sig selv, nydes den bedst med flødeskum, vaniljesauce eller en kugle vaniljeis.

Rejsetilbud

den-gyldne-pavillion-i-templet-kinkaku-ji-foto-anders-stoustrup
Costa Brava - lille
hotel-thisted-promotions-54768618

I samme kategori

Zillertal adventure (4)
Innsbruck (3)
Hohe Salve-kopi
Zillertal (4)

Mest læste

troldejagt i Danmark
Travelmore
london-3078109_640
Verdens 10 mindste lande

Populære kategorier

Information

Nyhedsmail

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)