Italiens næststørste by Napoli er hovedstad i regionen Campania og beliggenheden er ganske enkelt magisk. Byen ligger på en lille slette midt i Golfo di Napoli (Napolibugten) og snor sig op ad bjergskråningerne. Herfra er der en helt eventyrlig udsigt over byen og den smukke blå golf.

Byen ligger kun 13 kilometer fra vulkanen Vesuv midt i fantastisk natur og ved lækre sandstrande. Når dét så er sagt, så er Napoli først og fremmest kendt som en stor og beskidt havneby med støj, gadesælgere og anarkistisk mentalitet.

Napoli er altså fuld af kontraster. Dén er på én og samme tid majestætisk smuk med kongeslotte, barokbygninger og verdenskendte museer men også larmende og beskidt. Napoli er indbegrebet af den ægte syditalienske tankegang, som i høj grad kommer til udtryk her. Mentaliteten bærer præg af, at man bare skal nyde livet og bestille så lidt som muligt.

Castel Nuovo i Napoli

Seværdigheder i Napoli


En gåtur i byen byder på gammel smuk arkitektur, og for den kunst- og kulturinteresserede er der meget at se. Hovedgaden er den lange Via Toledo, der er Napolis førende shoppingområde. Her finder du fashionable modebutikker, restauranter og hoteller.

For enden af gaden ligger byens smukkeste arkitektoniske seværdighed, nemlig Piazza del Plebiscito. Læg også vejen forbi fæstningen Castel Nuovo fra 1282, kongepaladset Palazzo Reale, der har været residens for Napolis konger og besøg verdens ældste operahus Teatro San Carlo og oplev en koncert- eller operaaften.

Museo Archeologico Nazionale er verdens ypperligste arkæologiske museum. Og er helt sikkert også et besøg værd for den historieinteresserede.

Glem heller ikke et uforglemmeligt hvil på én af havnens elegante caféer, når havneområdet fremstår så uendeligt flot efter mørkets frembrud. Byens stolthed, fodboldklubben SSC Napoli, bør heller ikke forbigås, når det drejer sig om Napoli, og klubben er i Italiens bedste liga.

Læs og hvilke seværdigheder du skal besøge i Rom

Pizza i Napoli

 

Napolis specialiteter

Traditionelt anser man pizzaen for at stamme fra Napoli. Det er derfor næsten en synd at tage til Napoli uden at have smagt en vaskeægte Pizza Napolitana bagt på ældgamle traditioner.

Lad dig også friste af crostini (brødskiver med mozzarellaost). Zuppa di pesce (kraftigt krydret suppe med fisk, rejer og muslinger). Eller calamarette fritte, der er små, sprøde friturestegte blæksprutter.

Napoli er ikke så turistet som mange andre steder i Italien og byder derfor på autentisk syditaliensk stemning med mange unikke oplevelser. Men byen bærer også præg af sin historie, hvor den har været i hænderne på både grækere, arabere, normanner, franskmænd, tyskere og spaniere.

Alle disse herskere har bidraget til Napoli med et væld af kirker og paladser og gjort byen til en kulturel smeltedigel. På både godt og ondt.