Universitetsbyen Hamborg med mere end 40.000 studerende er Tysklands næststørste by og Europas ottende største by. Hamborg ligger i Nordtyskland ved floden Elben og danner desuden sin egen delstat. Hamborg er hjemsted for Tysklands største havn, som er én af de travleste i Europa.

Rejse til Hamborg

Der er flere måder at komme til Hamborg på. Mange vælger at køre til Hamborg. Fra den dansk-tyske grænse er der 162 km. Køretiden fra Odense og Aarhus til Hamborg er ca. 3 timer, fra  og fra København til Hamborg ca. 5 timer. Der går tilmed ikke direkte fly fra Billund til Hamborg, så hvis man bor i Jylland, er det bilen, der er det nemmeste transportmiddel til Hamborg.

Hvis du fx bor på Sjælland, kan du også vælge at tage færgen til Puttgarten. Se mere på scandlines.dk.

Flyvetiden fra Københavns Lufthavn til Hamborg Lufthavn er kun ca. en time. Så hvis du ikke har behov for at have bilen med til Hamborg, vil det måske være den bedste løsning for dig at flyve, hvis du bor på Sjælland.

Hvis du vælger at flyve, og derfor skal fra Hamborg Lufthavn og ind til centrum, så er den billigste måde at gøre det på at hoppe på S-bahn. Turen fra Hamborg Lufthavn til Hamburg Hauptbahnhof tager ca. 25 minutter, og der er ingen skift, så det er bare med at læne sig tilbage og nyde udsigten. Toget, der går til hovedbanegården hedder S1.

Hvis hverken fly eller bil er det oplagte valg for dig, når du skal beslutte dig for, hvordan du skal komme til Hamborg, så kan du selvfølgelig også tage toget. Det kan gøres på ca. 4 timer og 50 minutter fra fx Århus Hovedbanegård til Hamburg Hauptbahnhof med et skift i Flensborg.

Fra København kan det klares på 4 timer og 40 minutter uden skift.

Hamburg Card

Når du skal omkring i Hamborg, er det billigste næsten uden tvivl at købe et Hamburg Card. Det giver dig ubegrænset adgang til bus og tog, plus store rabatter hos mere end 150 turistattraktioner, restauranter og coffee shops. For et 1-dags kort starter prisen fra 10,5 Euro. Der er flere muligheder, og du kan vælge helt op til et 5-dages kort. Læs mere på hamburg-travel.com.

Hvornår på året skal man rejse til Hamborg?

Ligesom resten af Nordeuropa har Hamborg fire klart definerede årstider og et tempereret klima. Hamborg kan besøges hele året, men de fleste turister kommer i forårs- og sommermåneder, hvor der er de bedste chancer for godt vejr.

Hamborg ligger jo tæt på Danmark, og som vi kender det herhjemme fra, er der altid risiko for byger, så husk at pakke paraplyen eller regnfrakken med i kufferten. Den måned, hvor der gennemsnitligt er den laveste regnmængde i millimeter, er marts måned med 39 mm, og måneden med den gennemsnitlige højeste regnmængde er juli med 83 mm.

Julemarkeder i Hamborg

Det er vigtigt at fremhæve, at Hamborg har nogle af de bedste julemarkeder i Nordtyskland! Så hvis man er til ægte julestemning, så skal man vælge at tage til Hamborg i julen. Ét af de mest kendte julemarkeder finder du på Rådhuspladsen, og det kaldes ”Rathausmarkt”. Det løber fra ca. 22. november til 29. december. Også julemarkedet omkring Mönckebergstrasse tiltrækker mange besøgene med over 150 hyggelige boder.

Seværdigheder i Hamborg

 • Reeperbahn

Er du til fest og farver, så må du ikke gå glip af den hele 930 lange gade Reeperbahn. Det er Hamborgs svar på Jomfru Ane Gade, bare endnu bedre og vildere. Den er sprængfyldt med diskoteker, barer og natteliv. Reeperbahn-kvarteret er også kendt for den meget udbredte prostitution. Det er især i Herbertstrasse, som løber parallelt med Reeperbahn, at du finder bordeller og desuden kan se de prostituerede, der viser sig frem i vinduerne.

 • Fodboldoplevelse

Hamborg er et af de steder, hvor flest danskere tager til for at se fodbold. Hamborgs hold Hamburger SV har et fantastisk stadion (Volksparkstadion) med de nyeste og bedste faciliteter, så det er ikke tilfældigt, at det er et stadion, som tiltrækker mange fodboldinteresserede danskere. Der er plads til 57.000 tilskuere til Bundesliga kampe og lidt færre til internationale kampe, da nogle af pladserne er ståpladser, og disse må ikke tages i brug ved internationale kampe. Så hvis du er til fodbold og elsker at opleve den fantastiske stemning til en stor fodboldkamp, så må du ikke snyde dig selv for en fodboldoplevelse i Hamborg. Vi har selv været der med to drenge på 6 og 8, og det var en imponerende oplevelse for to fodboldinteresserede kngæte. Men husk du skal være ude i god tid for at få billetter.

 • Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland er en enorm modeljernbaneudstilling, der tiltrækker omkring 1 million besøgende om året. Udstillingen er med sine 1490 kvadratmeter den største af sin slags i verden. Du kan bl.a. opleve kørende biler og en lufthavn med lettende og landende fly i landskaber med kendte bygninger fra både Tyskland, Østrig, Schweiz, Skandinavien og Italien. Så især hvis du har børn med til Hamborg, vil det være oplagt at besøge Miniatur Wunderland, som vil imponere både store og små. Adressen er Kehrwieder 2-4/Block D, 20457 Hamburg.

 • Sejltur på floden

Hamborg er kendt for sit enorme havnemiljø og mange kanaler. Rent faktisk er der flere broer i Hamborg, end der er i Venedig og Amsterdam til sammen! Der er mere end 2500 broer, som krydser både kanaler og floder. Hamborg kaldes derfor med rette for Nordeuropas Venedig. Så hvad er mere oplagt end at opleve Hamborg fra vandsiden. Der er mulighed for flere slags bådture, både omkring kanalerne eller langs det imponerende havneområde. Hvis du vælger en kanalrundfart, så vælg dén i smukke Speicherstadt.

 • Speicherstadt

Speicherstadt er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Og det forstår man godt, når man besøger området. Speicherstadt er et af verdens største historiske lagerbygningskomplekser. Området er spækket med sammenhængende blokke af pakhuse, gamle jernbroer og kanaler af vand, og der er en særlig ro og karakter over dette specielle sted. Flere af pakhusene tjener faktisk stadig deres oprindelige formål, og bl.a. gemmer verdens største lager af orientalske tæpper gemmer sig her bag de røde mure. Speicherstadt er opført mellem 1885 og 1927, og her var kanalerne mellem pakhusene den vigtigste transportvej. Varer som tæpper, krydderier, tobak, kaffe og te blev losset direkte til husenes luger ud til vandet. I dag er det dog primært turister som sidder i bådene, der sejler gennem de hyggelige kanaler. Husene bliver i dag brugt til bl.a. et toldmuseum, et krydderimuseum (Spicy’s) og Miniatur Wunderland.

 • Planten un Blomen

Dette er en lækker stor grøn park i hjertet af Hamborg, hvor du kan tage et velfortjent pusterum. Der er både plads til en lille picnic eller at hygge sig med børnene på den store legeplads. Parken består af mange smukke anlæg, og der er både kiosker, en restaurant, ishuse og mulighed for at slå din kone/mand og/eller børn i minigolf.

Spisesteder i Hamborg

Hamborgs restauranter er alt andet og meget mere end carrywurst. Du kan finde alle slags restauranter med inspiration fra alle verdensdele i det multikulturelle Hamborg. Vi har her samlet et par spændene eksempler til dig på, hvor du ikke går helt galt i byen.

 • Apples

På den stilede restaurant Apples på Park Hotel Hyatt er det en del af konceptet, at man som gæst også er tilskuer til kokkenes underholdning i køkkenet. Man kan følge med, mens de steger, flamberer og retter an til stor underholdning for gæsterne. Stemningen er stilet men hyggelig og holdt i rolige farver. Råvarer er lokale, og retterne er innovative men alligevel ikke alt for specielle. Prøv fx blæksprutte med chorizo eller auberginepuré med kammuslinger, pinjekerner og grillede rejer som er helt i topklasse. Og portionsstørrelserne fedtes der ikke med. Se mere på apples-restaurant.de.

 • Bullerei / Deli

Bullerei er en kreativ aftenrestaurant, indrettet i en gammel kvægslagtehal, med sølvfarvede skulpturer, sjove snapshots af personalet som pynt og en elegant opdækning i det højloftede rum. Bullerei ligger i den trendy og multikulturelle hipster-bydel Schanze og er skabt af den kendte TV-kok Tim Malzer.

Der er også en frokostrestaurant ved navn Deli med sandfarvede hørduge og borde i træpatchwork. Man kan stadig fornemme rummets oprindelige formål med store udluftningsrør, der løber under loftet, samtidig med at der er pyntet med blå industrielle metallamper.

Maden er rustik med fokus på lækkert kød. Prøv fx braiseret okseskulder eller en 300 g. entrecôte til 245 kr. i aftenrestauranten. Og i frokostrestauranten kan man fx vælge lækkerier som lammebolognese, fyldt aubergine og ”Pulled lamb” med avocado på tynd pizzabund. Se mere på bullerei.com.

 • Michelin restaurant Hamborg

The Table er ikke mindre end en 3-stjernet Michelin-restaurant. Og denne fantastiske restaurant skal du ikke snydes for i denne guide, hvis din plan er at gå ”all-in” på den kulinariske front under dit besøg i Hamborg. The table drives af Tysklands yngste indehaver af 3 Michelin-stjerner, nemlig Kevin Fehling.

Restauranten ligger i HafenCity og udmærker sig ud over sine unikke smagsoplevelser ved, at der kun er et enkelt stort slangeformet bord fremstillet af kirsebærtræ med plads til 20 gæster. Herfra kan man følge med i, hvad der kreeres af lækre retter i det åbne køkken. Se mere på thetable-hamburg.de.

Shopping i Hamborg

 • Shopping i centrum

Groft sagt ligger stormagasinerne og kædeforretningerne langs de to gader Spitalerstrasse og Mönckebergstrasse vest for hovedbanegården, mens designerbutikkerne og de dyre mærkevarer findes mellem Jungfernstieg, Fuhlentwiete og Neuer Wall. På Jungfernstieg 16-20 ligger tilmed Alterhaus, som med sinde 24.000 kvadratmeter fordelt på 6 etager er et af Tysklands største stormagasiner. Her finder du både internationale luksusvarer, kunsthåndværk og lækre dagligvarer.

På Neuer Wall 13 ligger Hamborgs ældste butiksarkade Mellin-arkade smukt udsmykket med gamle loftsmalerier og mosaikruder. Parallelt med Neuer Wall ligger Grosse Bleichen som har butikker til mere overkommelige priser.

Europa passage er et andet populært stort shoppingcenter. Der er over 120 butikker fordelt på 5 etager. Her finder du alt lige fra modetøj til bøger og elektronik. Det ligger lige i centrum mellem Mönckebergstrasse og Jungfernstieg.

 • Designer Outlet Neumünster

Kun 40 minutter fra Hamborg finder du McArthurGlen Designer Outlet Neumünster, som er Nordtysklands største outlet med 30-70 % rabat året rundt. Så dette er stedet for dig, der elsker mode og design men samtidig er en tilbudsjæger.

Der er over 110 butikker med mærker som bl.a. Gucci, Ralph Lauren, Hugo Boss, Armani, Adidas os Zwilling samt flere gastronomiske tilbud.

Det ligger tæt ved motorvej A7, og der er gratis parkering. Åbningstiderne er mandag til lørdag kl. 10-20. Se mere på Designeroutletneumunster.com.