Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Sådan fungerer en varmepumpe

Sponsoreret indhold:

Varmepumpen er en besparende opvarmningsmåde og en praktisk løsning til opvarmning eller køling af rum. Systemet bygger på vedvarende energi, hvilket gør det til en miljøvenlig løsning, der holder udgifterne nede. Varmepumpen fungerer efter et princip, der optager varme fra luften udenfor, tilpasser temperaturen og overfører den til det ønskede miljø. I processen indgår mange detaljer, som behandler og fører luften videre. Herunder giver vi en grundigere oversigt over varmepumpens funktionsprincipper, de medfølgende komponenter, varmeeffekt og valg.

Systemet og dets komponenter

Enkelt forklaret transporterer varmepumpen luft fra et miljø til et andet og ændrer luftens temperatur. For at processen skal fungere, behøver luft-varmepumpen en kompressor, varmevekslere, ekspansionsventil og kølemiddel. Teknologien består i indføring af udendørsluft i kompressoren og varmeoverførsel ved hjælp af varmevekslere og ekspansionsventil.

Her er et detaljeret overblik over varmepumpens funktion og komponenter: Luft-varmepumpen tager varmeenergien fra udendørsluften og fører den ind i rummet. For at det kan ske, lader varmepumpen et kølemiddel eller en kuldeagent fordampe i et lukket system. Derefter komprimerer kompressoren den damp, der er opstået. Når dampen komprimeres, stiger temperaturen. Dampen føres ind i en kondensator, hvor den fortættes, og varme frigives. Varmen føres videre gennem varmevekslere ind i boligen. Den væske, der under højt trykt frigives fra kondensatoren, bevæger sig mod ekspansionsventilen. Ved hjælp af ekspansionsventilen falder trykket til et normalt leje, hvorved kølemidlet delvis fordamper. Varmen tages fra kølemidlet, hvorved dettes temperatur falder til et lavere niveau. Herefter fordamper kølemidlet igen.

Kompressorer kan opdeles efter deres konstruktion (åben, hermetisk, halvhermetisk type) og deres funktionsprincip (volumen- og turbokompressorer). Varmepumpens varmeeffekt og støjniveau afhænger af kompressoren.

Varmeeffekt

Varmeeffekten eller COP er et tal, der beskriver varmepumpens effektivitet.  Varmeeffekten afhænger af temperaturforskellen mellem varmekilde og den producerede (fremløbende) varme. Desto lavere temperatur kilden har, desto større er varmeeffekten. Desto større varmeeffekt, desto mere effektiv er varmepumpen. Ved beregning af varmeeffekten tages udgangspunkt i den varme, der modtages af forbrugeren, den varmemængde, der overføres fra varmekilden til kølemidlet, og det arbejde, der skal til for at overføre varmemængden.

Hvis varmepumpens varmeeffekt (COP) er 3, så producerer den 3 kWh varme for hver 1 kWh strøm, den forbruger. Ved brug af luft-varmepumpe er elforbruget så mange gange mindre sammenlignet med elvarme. I førnævnte eksempel giver varmepumpen 3 gange så meget varmeenergi, som der blev brugt elektrisk energi. Desto større boligens varmebehov er, desto flere udgifter sparer varmepumpen hver måned.

Man bruger også et andet tal, årlig varmeeffekt eller SPF, til at vise pumpens effektivitet. Tallet repræsenterer varmeenergi og elektrisk energi, som er hhv. produceret og forbrugt i løbet af året. På den måde får man en idé om luft-varmepumpens effekt over længere tid. En luft-varmepumpe egner sig som supplerende varmekilde til gulvvarmesystemer og radiatorsystemer med lavere temperaturer.

Luft-varmepumpens nytte og fordele

Fordelene med en luftvarmepumpe er, at den er et miljøvenligt system baseret på vedvarende energi, den reducerer din varmeregning og at den genererer mere energi end det energi, der forbruges. Du har nytte af pumpen både i kolde og varme perioder, så du kan opvarme eller afkøle din bolig. Det er nok med ét apparat for at holde stuetemperaturen behagelig. Også ved meget lave minusgrader fungerer pumpen effektivt og opvarmer rummene til den ønskede temperatur. I sådan en situation kan pumpen producere dobbelt så meget varmeenergi som direkte elvarme. I det lange perspektiv er det investeringen værd at montere en luft-varmepumpe. Pumpen har en mulig anvendelsestid på op til 20 år, og den har oftest en garantiperiode på 5 år.

Rejsetilbud

Blomsterkrydstogt til Holland
Costa Brava - lille
Rumænien

I samme kategori

Mest læste

troldejagt i Danmark
Innsbruck (3)
london-3078109_640
Verdens største vulkaner

Populære kategorier

Information

Nyhedsmail

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)