Dagene bliver lysere og længere, hvilket betyder, at det er tid til at rejse. Jovist man kan rejse hele året rundt, men når sommeren nærmer sig, er det blot som om, at feriebooking og sommer går hånd i hånd. En Coronapandemi har længe været over os, og den er ikke forduftet endnu, men derfor kan vi godt begynde at se fremad. Læs med her og få et overblik over, hvordan du står, inden du booker din næste rejse på baggrund af den nuværende situation, og hvad vi har i vente de næste par måneder af rejserestriktioner.

Den 21. april 2021 begyndte en gradvis åbning ift at kunne rejse ud af landet, og justitsministeriet har præsenteret fire faser, hvori rejserestriktionerne løbende bliver lemplet. Der bliver skelnet mellem fire forskellige farvegrupper, som du kan læse om her. Rejsevejledningerne er vejledende – det er altid din egen beslutning og dit ansvar, hvor du vælger at rejse hen.

 

Gradvis åbning

 

Fase 1 – den 21. april 2021

Ingen lande i verden og regioner er nu længere kategoriseret som rød. Fremover vil kategoriseringen foregå løbende med udgangspunkt i incidenstal, positivprocent og testfrekvens.

Fase 2 – den 1. maj 2021

Fra start maj skulle det gerne være muligt for alle færdigvaccinerede danskere at kunne rejse til gule og orange lande uden at skulle tage en coronatest og være i isolation. Dog vil denne aftale ikke omfatte røde lande.

Fase 3 – mellem den 24. og 30. maj 2021

Når alle danskere over 50 år er blevet vaccineret med første stik, er det muligt at starte fase 3. Når denne fase træder i kraft, vil incidensgrænserne ændres. Dette betyder, at alle lande med et incidenstal under 50 smittede pr. 100.000 indbyggere vil være gule. Landene vil blive orange, når de kommer over 60 smittede pr. 100.000 indbyggere.

Fase 4 – forventeligt den 26. juni 2021

Det forventes, at der omkring den 26. juni 2021 kan indføres et fælles EU-coronapas. Et gyldigt pas kræver dokumentation for enten vaccine, at man tidligere har været smittet med covid-19 eller en negativ coronatest. Hvis man vælger at rejse uden coronapas, skal man efterleve diverse rejserestriktioner, som vil blive diskuteret frem mod fase 4.

 

Rejserestriktioner

 

Rejserestriktioner: Her er dine rettigheder

Når man læser overstående forløb, er det nemt at være positiv, da der er meget at se frem mod de næste par måneder, hvor disse rejserestriktioner lempes yderligere. Er du allerede i færd med at pakke kufferten, har vi nogle gode råd for alle slags rejsetyper, som du kan læse her:

 1. Overvej om der kan være restriktioner på rejsemålet, som medfører, at turistattraktioner holder lukket, eller at udflugter ikke kan gennemføres.
 2. Vær opmærksom på reglerne i både udland og hjemland. Fx om der er indrejsekrav eller krav om selvisolation på rejsedestinationen, og når du er kommet tilbage fra rejsen. Kravene kan løbende blive ændret, så hold dig orienteret på Udenrigsministeriets hjemmeside.
 3. Betal med kreditkort. Så kan du i visse tilfælde få pengene tilbageført, hvis ydelsen ikke leveres. Samtidig er du bedre sikret i tilfælde af konkurs, og nogle korttyper har også indbygget rejseforsikring.
  Kilde: Forbruger Europa og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

 

Arrangerer du selv din rejse? Dette skal du være opmærksom på

 1. Du har som udgangspunkt ikke en lovbestemt fortrydelsesret, når du køber separate ydelser såsom flybilletter, booker hotel eller lejer bil.
 2. Hvis du selv arrangerer rejsen og ikke vil eller kan komme afsted, har du ikke ret til at få pengene tilbage, medmindre det er aftalt på forhånd, eller at ydelsen ikke bliver leveret. Hvis flyet fx letter, men du ikke har lyst til at tage af sted, har du således ikke ret til at få dine penge tilbage. Det gælder også, hvis du bliver hjemme, fordi der fx er indført restriktioner på rejsemålet.
 3. Inden du bestiller ophold og transport, så undersøg om det er muligt at annullere ydelserne, og hvad det koster. Det kan eventuelt være gennem din egen forsikring eller en ekstraforsikring, du tegner i forbindelse med købet.
  Kilde: Forbruger Europa og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Slutteligt er der nogle ting, som du skal være opmærksom på, såfremt du booker en pakke- eller charterrejse:

 1. Selvom du som udgangspunkt er beskyttet af pakkerejsereglerne, så bør du selv orientere dig om mulige krav og restriktioner på rejsemålet, som du skal følge under din ferie. Du kan fx få oplysninger via Udenrigsministeriets hjemmesideog din rejsearrangør.
 2. Hvis rejser til din feriedestination frarådes på bestillingstidspunktet, og de også frarådes, når du skal rejse, så kan det få betydning for dine muligheder for at få rejsen refunderet. Undersøg derfor, om rejsearrangøren også tilbyder gratis afbestilling/ombooking i dén situation. Husk at få den oplysning på skrift.
  Kilde: Forbruger Europa og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Vi kan slet ikke vente med at inspirere dig til din næste ferie! Hvis du alligevel synes, at disse rejserestriktioner er uoverskuelige, så kan du finde inspiration til din næste ferie i Danmark lige her.

Rejserestriktioner