Guide til fem gode oplevelser i Nordirland

Som en anden Fugl Fønix har Nordirland rejst sig fra asken efter årtiers stridigheder mellem katolikker og protestanter. Nu ser man fremad, og dagens Nordirland er et oplagt rejsemål for et weekend-getaway, der byder på hele pakken af natur, kultur og gastronomi samt et stort udvalg af aktivitetsmuligheder.

Vorherre var gavmild, da han i sin tid skabte den nordirske natur. Talrige søer og floder lokker med gode fiskemuligheder, frodige og grønne dale ligger omgivet af bjerge, og den ikoniske kyststrækning – de 200 kilometer langs vandet mellem Belfast og Londonderry – er flere gange kåret som verdens smukkeste.

Læg dertil seværdigheder som det UNESCO-fredede naturfænomen Giant’s Causeway, de mange middelalderborge og pittoreske landsbyer med lokale pubber samt det nye Titanic-museum i Belfast, hvorfra historiens måske mest berømte skib blev søsat for mere end 100 år siden. Der er nok at tage fat på, hvis turen går forbi Nordirland. Her følger en guide til en række spændende aktiviteter, der viser de bedste sider af et lidt overset rejsemål.

Eventyrlystne kan planlægge alt fra actionpacked klatring til tur i RIP-båd, mens gæster med fokus på naturoplevelse og komfort kan vælge mountainbiking, kajaksejlads i skærgården og vandreture i bjergene. Sammen med en flok journalister inviteret af Tourism Northern Ireland har Travelmore tjekket en række softadventure-aktiviteter ud.

 

Mountainbiking i filmkulisser

Oplevelser i Irland

I samme øjeblik vi triller under den middelalderlige indgangsport til Tollymore Forest Park, er det som at køre ind i et eventyrlandskab. Kringlede stier snor sig rundt om fossende vandløb, klippepartier gemmer på hemmelige grotter, og farverige blomster vokser blandt kæmpegraner. Parken blev oprindelig skabt i 1700-tallet til en velhavende adelsmand, der skulle drive jagt i området, og arkitekten gjorde det så godt, at parken stadig har en særlig magi over sig, og den har i dag status af nationalpark.

Og netop her afvikler Bikemourne.com nogle af sine mest populære mountainbiketure. Vi følger stierne, laver afstikkere i skovbunden, afprøver et par stejle nedkørsler og leger med cyklen, mens vi suger indtryk til os. Pludselig stopper guiden og leder os hen til en lysning i skoven.

– Her optog man en af scenerne fra Game of Thrones, fortæller hun. Filmholdet brugte ti uger på at dække området med kunstig sne, der blev filmet i tre dage, og det hele endte med fire minutter i selve filmen. Tollymore Forest Park er som skabt til oplevelser på cykel. Den ligger i nordirske Newcastle, og Bikemourne.com sørger for cykler, hjelme og gode historier undervejs.

 

 

Rå klipper og brusende hav 

Oplevelser i Irland

Guiden gennemgår dagens program og sikkerhedsregler, alle er iklædt våddragt, hjelm og svømmevest, og vi skal introduceres til coasteering. Der er tale om en nordirsk pendant til det mere kendte canyoning, hvor man svømmer i floder, springer fra klipper og rappeller i vandfald. Her skal vi udforske klippekysten – men helt tæt på og i vandet!

De første bølger, der kommer rullende ind fra Det irske Hav, er både store og skræmmende. Vi ligger i brændingen mellem det brusende hav og de hårde klipper, og vi mærker, hvor lidt man kan stille op mod naturens kræfter, når de brager løs.

– Vend jer om, så I har ryggen mod bølgerne, sæt fødderne på klipperne og stød fra, når de store bølger kommer. Vores guide, John, overtager kommandoen, og med en simpel teknik bliver det hele pludselig meget lettere – og samtidig sjovere. De næste par timer kæmper vi os gennem strømfyldte passager, finder små hemmelige laguner og klatrer på klipper.

– Men I burde komme tilbage hertil en stjerneklar aften, siger John, der arrangerer ture for Discovernorthernireland.com. Så kan man se lysene fra fyrtårnene på Isle of Man, i Skotland og i England. Det må desværre vente til en anden gang, for vi skal hjem og lade op til næste dags vandretur.

 

Vandring i Mourne Mountains

Irland

Vi puster ud i 300 meters højde. Langt under os har færgen fra Warrenpoint sat kurs mod engelske Haysham, bag os tårner bjergene sig op, og i sydlig retning kan vi skimte Dublin, der i luftlinje ligger 80 kilometer væk. Kilbroney Park i Mourne Mountains har alt det, et godt vandreområde skal have – smukke skovstrækninger, instagramvenlige udsigtspunkter og masser af varieret natur.

På grund af Golfstrømmen er klimaet så mildt, at selv palmer trives langs kysten, og Kilbroney Park har status af ”atlantisk regnskov”. Frodigheden er stor, og vores guide er ekspert i at finde ting, vi andre bare går forbi – små flækkede nøddeskaller med bidemærker fra egern, sjældne blomster og levn fra istiden.

Walkthemournes.com arrangerer flere slags ture i området. Vi er på en traditionel vandretur, men den uden tvivl sjoveste oplevelse starter med et par timers vandring og ender ved det lokale Killowen-destilleri, der er Nordirlands mindste. Her venter en solid frokost, og der er rig mulighed for at slukke tørsten. Turen tilbage foregår med bus.

 

I vikingernes kølvand

Kajak

Vores landsmænd har været vidt omkring for at handle, plyndre og pleje omgang med det modsatte køn. Således også i Nordirland, hvor de i 800-tallet kom til en fjord med stærk strøm – den hedder i dag Strangford Lough – og den ligger på Irlands østligste spids blot 40 kilometer fra den skotske kyst.

Her tilbyder Strangfordloughactivitycentre.com en lang række aktiviteter, der spænder over kajaksejlads og teambuilding til klatring og bushcraft. Sidstnævnte har at gøre med overlevelse i naturen, og det kombinerer vi med en kajaktur.

Kajakkerne er stabile, så vi kommer ubesværet frem til en lille ø, hvor der allerede er tændt bål. De næste par timer går med at tilberede omeletter med tang, urter og planter, tilberede nyplukkede muslinger og åbne østers, mens snakken går. Undervejs får vi et indblik i de store resurser, der findes i naturen og hvordan vi kan udnytte dem, og vi tænker næsten ikke på den pint Guiness, der venter på den lokale pub, når turen slutter.

 

 

I lære som bygmester

Irland

Vores sidste aktivitet er lige så sjov, som den er utraditionel. Da sidste istid sluttede for mere end 10.000 år siden, efterlod isen store klippeblokke, sten og grus overalt i terrænet. Gennem årtusinder har lokalbefolkningen møjsommeligt trillet og båret stenene væk, så jorden kunne dyrkes. Og de overskydende sten – ja, de er endt som de stengærder, der nu indhegner markerne og holder dyrene inde. Vi skal lære kunsten at bygge stengærder.

– Pas på, I ikke lægger stenene for tæt sammen, fortæller vores vejleder Mark. Der skal være små revner, så næste lag kan ligge i spænd, og så vinden kan suse igennem diget, uden at det vælter. Vi starter ved et stort bord med en stak sten, der alle har tennisboldstørrelse. Her øver vi på bedste Legoklods-manér principperne for gærdebygning, inden vi slippes løs på de rigtige stengærder. Det foregår med håndkraft, og når stenene er for store, bruger vi bobcat. Greenholidaycottages.com står for arrangementet, og inden vi får set os om og kaffebordet står klar, er der røget et par timer med at lære og lege.

 

Venter på at blive opdaget

Tager man til Nordirland for at opleve naturen og for at være aktiv, har man meget at glæde sig til. Alle er velkomne, men de udendørs tilbud i Storbritanniens mindste land er især egnet for familier, der søger softcore-aktiviteter. Topper man oplevelserne op med et par museer samt naturligvis et pubbesøg eller to, venter en positiv overraskelse i et mindre kendt hjørne af Europa, der bare venter på at blive opdaget.

Af Peter Christiansen Travelmore

Rejsetilbud

faeroeerne-torshavn-kirkjuboeur-960
Rejsetilbud Island
Blomsterkrydstogt til Holland

I samme kategori

Design uden navn-15
Hvalsafari
Sensommer i Europa
Korsika, Frankrig.

Mest læste

troldejagt i Danmark
f82adafa-abd0-45fc-ad23-626d602492f2
Verdens mindste lande
Verdens største lande

Forsiden netop nu

f82adafa-abd0-45fc-ad23-626d602492f2
Nimb Rooftop København
Design uden navn-15
Essensen af Indien
nationalparker i Europa
I ro og mag med Vitus Rejser
Sensommer i Europa
Hvalsafari

Mest læste

Rejsenyheder & PR

Foto: Lego
billund
udlandet
vesterbro
scandic go
strandhotel

Danmark

Instagram Aarhus
billund
strandhotel
camping

Skiferie

gurgl østrig
Vorarlberg
Zillertal
Zillertal i Østrig, skiferie

Camping

camping
Aktiv ferie
TimeOut fra hverdagen
Campingmesse

Rejsetilbud

Korsika, Frankrig.
Gran Canaria fungerer glimrende som en romantisk getaway, når du trænger til en pause fra vintermørket.
Cancún - Kyst
Instagram Aarhus
Kanal i Venedig
Anholt
Innsbrucks gader summer af liv og er fuld af historie.

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)