Det smukke Grækenland har altid været en klassisk, populær sommerferiedestination, og pandemien var som en skarp påmindelse om, at turisme er den vigtigste drivkraft for økonomien. Som et resultat blev mange nye initiativer gennemført: fra forbedring af infrastruktur og til udviklingen af mindre kendte destinationer.

 

Alonissos i Grækenland

Den fyrreklædte ø Alonissos i det nordlige Ægæiske Hav – overskygget af sine bedre kendte naboer Skopelos og Skiathos – blev kastet ind i international bevidsthed i 1992 gennem etableringen af Alonissos nationalhavepark. Den første i Grækenland og stadig den største beskyttede marinepark i Europa. Dens farvande beskytter den kritisk truede middelhavsmunkesæl samt delfiner, hvaler og sjældne havfugle. Der er daglige bådture til parkens 28 øer og udkanter, hvor passagerer kan svømme fra stranden på Kyra Panagia-øen, som spændende nok hører til Mount Athos. Dets kloster Jomfru Maria er åbent for offentligheden og beboet af to munke.

Den seneste nyhed er det første græske undervandsmuseum nogensinde. Det er et perfekt bevaret skibsvrag fra 425 f.Kr., som ligger på havbunden ved siden af øen Peristera. Skibet medbragte 4.000 amforaer eller vinurner, som stadig kan ses af fritidsdykkere, der kommer med en guide. Dette er usædvanligt, da andre lignende vrag i Grækenland er forbudt af frygt for tyveri.

 

 

Kythnos- en del af de vestlige Kyklader

Kun tre timer med færge fra Athens Piræus-havn, vil Kythnos med sin enkelhed og talrige uspolerede strande vække den indre hedonist hos selv de mest kyniske turister. Denne ø føles stadig som Grækenland, som den plejede at være. Den havde ikke et kreditkortnetværk før for seks år siden, og lejede liggestole og parasoller er endnu ikke ankommet til dens strande.

Merihas, ankomsthavnen, flyder ikke med overnatningsmuligheder, men der er masser på det fornemme feriested Loutra. Loutras termiske kilder blev hyldet af Grækenlands kong Otto i det 19. århundrede. Der er planer på vej om at opgradere det oprindelige neoklassiske termiske kompleks til en moderne spa som en del af et nyt hotelprojekt, men indtil videre kan besøgende stadig nyde suset af varmt grundvand gratis ved at dyppe i en naturlig “badekar”-klippeformation på højre side af stranden.

 

Grækenland

 

Astypalea: En progressiv ø i Grækenland

Midt i Det Ægæiske Hav, hører denne sommerfugleformede ø politisk til det italienske Dodekaneserne, men den danner en kulturel bro med Kykladerne. Ikke alene er den mere hvidkalket end de populære naboøer Rhodos og Kos, men dens otte fotogene vindmøller fremhæver også Mykonos’ æstetik.

Øen tænker progressivt i forhold til bæredygtighed. I samarbejde med Volkswagen har Chora kommune lovet at elektrificere sin kommunale flåde (busser, brandbiler, politibiler) fra i år og planlægger at udvide ordningen til at omfatte lejebiler og private køretøjer via betydelige rabatter. Tolv ladestandere er blevet rejst, med flere på vej (Athen har kun 26).

Da Astypalea er det sidste stop på hver færgerute, er strandene aldrig overfyldte, og pakkerejser er ikke-eksisterende. Vatses og Kaminakia, der nås ad grusveje, er sandede, brede og sikre. Havet ved det skyggefulde Livadi funkler. Den østlige “fløj” er hjemsted for vilde, ensomme fejninger af sand, såsom Plakes og Vathy.

 

Gialova: Peloponnes-halvøen

De fleste grækere ville have svært ved at finde Gialova på et kort. Den lille ferieby i det sydvestlige Peloponnes ligger et par kilometer syd for Costa Navarino megaresort, og deler den samme kyst og regionale attraktioner, men til en brøkdel af prisen.

Gialova sætter kryds i alle boksene. I gåafstand fra Gialova-lagunen og naturreservatet, finder du et af de vigtigste fuglehabitater i Grækenland. Her er specialiserede guider, som tilbyder fuglekigningsture.
I den anden retning ligger det antikke Pylos, hvor udgravninger har afsløret et stort palads fra mykensk tid, populært opkaldt Nestors palads efter den lokale konge i Iliaden. Stedet er fantasifuldt med hævede besøgsgange, der tillader en grundig udforskning.

 

 

Athos regionen i det centrale Makedonien

Athos-regionen i det østlige Halkidiki er bedst kendt for det hellige bjerg og dets munkerepublik, men klosteradministrationen dækker kun to tredjedele af halvøen. Resten er en sammenlægning af halv-øde strande, frodige vandreture og arkæologiske steder som Stagira, Aristoteles’ fødested.

Attraktionernes ledende stjerne er selvfølgelig Athos-bjerget, som man kan sejle rundt om med båd. En anden spektakulær ø er Ammouliani. Dette er en ø med uberørte strande. Her er Alykes en af Grækenlands bedst bevarede hemmeligheder, mens mange finder det gennemskinnelige lavvandede Megali Ammos endnu mere lokkende.

Snorklere kan booke udflugter til det krystallinske vand i den klippefyldte Drenia-øgruppe. Vandrere bør prøve i det mindste en del af ruten Aristotelian Walk (ifølge legenden var han en fantastisk vandrer). Dette er en godt afmærket, skyggefuld skovsti fra New til Ancient Stagira.