Bæredygtighed er blevet en værdi, der vægtes højt for mange af os. Det er især noget, der bliver talt om, når emnet handler om at rejse.

New York Times har lavet en liste over 52 steder, hvor du som besøgende kan opleve nogle af de initiativer, lande gør for bæredygtighed. Du kan også som besøgende være en del af løsningen, hvor du blandt andet kan besøge en italiensk ø, plante træer i Grønland eller hjælpe med at genoprette en græsk ø.

Listen af steder med bæredygtige initiativer kommer langt omkring. Danmark er heldigvis også på listen med to områder – nemlig Thy og Grønland.

 

Danmark og bæredygtighed

Thy i Nordjylland er på en 27. plads. Det er Thy, fordi du kan opleve vindenergi her, som du ikke ser andre steder.
Hvis du er interesseret i at lære om vindmøller og vedvarende energi, kan du besøge Østerilds testanlæg. Men det er ikke det eneste, som Thy tilbyder. Hvis du er mere til naturoplevelser, kan du bl.a. besøge Thy Nationalpark. Her du finder fantastisk natur i form af klitter, moser, søer og enge.

På listens 37. plads er Grønland pga. sin bæredygtige tilgang til turisme. Grønland sigter mod at være i harmoni med befolkningen, sine naturlige vildmarker og 4.500 år gamle inuitkultur.
Du kan som besøgende være med til at plante træer sammen med Grønlandstræer, der i mere et årti har plantet træer for at kompensere for kulstofemissioner. Grønland tilbyder også lokalbefolkningen gratis træning og turismeuddannelse.

Hvis du gerne vil læse mere om, hvad du kan opleve i Grønland, kan du læse vores guide her.

 

bæredygtighed

Top 10: Steder der gør noget særligt for bæredygtighed

Vi har herunder lavet en oversigt over de lande, der er på New York Times Top 10, og hvad der har gjort, at netop de steder er på listen. Måske der er inspiration til din næste rejse?

 

1. Chioggia, Italy

”Piccola Venezia” eller “lille Venedig” er bygget på en klynge af øer i den venetianske lagune. Den er fyldt med gamle bygninger, der rejser sig fra kanalerne. Lokalbefolkningen mener, at det er det rigtige Venedig. Det Venedig, som vi kender, er bare en større dobbeltgænger.

Chioggia vil gerne appellere til, at vi – fremfor at besøge Venedig, som er bange for at blive oversvømmet af turister – besøger dem. Chioggia har fantastisk arkitektur, især i det historiske centrum, og der er mange familievenlige strande.

I en tid med øget bevidsthed om overturisme anbefales Chioggia som et alternativ for rejsende, der leder efter mindre kendte destinationer.

 

2. Chimanimani National Park, Mozambique

Chimanimani ligger langs grænsen til Zimbabwe. Den nye nationalpark har smukke bjerge inklusiv landets højeste top, Mount Binga. Derudover er der naturlige levesteder for planter, fugle og dyreliv, som fx den sydlige næsehornsfugl, miniature squeaker frø og Agama kirkii firbenet.

Mozambique råbte om hjælp til at beskytte deres dyreliv og samfund, fordi de stod overfor store klimaændringer, konflikt og ikke mindst Covid-19. Med den nye nationalpark bliver situationen forhåbentlig hjulpet i den rigtige retning.

 

3. Queens, New York

I Queens finder du mad fra mere end 150 forskellige lande. Det er noget af en præstation, når man tænker på, hvor lille et område det er. Du kan derfor besøge Queens og spise dig igennem alle de lande, som er på din liste. På den måde sparer du brændstof, og din rejse bliver derfor kortere, men ikke desto mindre smagfuld og kulinarisk.

 

4. Northumberland, England

Hvis du gerne vil opleve en fantastisk kystlinje, skal du besøge Northumberland i England. Her finder du en sti fra Dovers klipper til Brightons strandpromenader. Den er udviklet med det formål at øge offentlig adgang til kysten. Mens landskaber genoprettes, så bliver samfundsforbindelser forbedret.

Udover dette kan du opleve en vidunderlig nattehimmel, da Northumberland International Dark Sky Park har noget af det laveste lysforureningen i landet. Og derfor er ét af de største områder med beskyttet nattehimmel i Europa.

 

bæredygtighed

 

5. Zihuatanejo, Mexico: Bliv en del af løsningen med bæredygtighed i havet

Stranbyen Zihuatanejo, der er nabo til Ixatapa, er en ultimativ destination på Stillehavskysten. Samfundet omkring har været grobund for mange græsrodsmiljøprojekter, vi som rejsende kan give støtte. Der er blandt andet en nonprofit organisation, Whales of Guerrero, der har hjulet med at uddanne fiskere som hvalsafariguider.

Der er organisationer, der giver dig muligheden for at redde skildpadder og passe på deres unger. Udover organisationerne er der et solcelledrevet resort, som har hjulpet med at genoplive landsbyen Juluchuca ved at tilbyde uddannelse og beskæftigelse, som skal være med til at sikre naturen, hjælpe på turismen og landbruget.

 

6. Iberá Park, Argentina

Iberá Park og Rewilding Argentina-fonden har været med til at beskytte mange arter fra udryddelse. Blandt andet jaguarer, myreslugere og flododdere. Det er blevet tilflugtssted for mange dyrearter, som er en oplevelse værd.

Selvom det bare for 20 år siden ikke var mere end små stykker vildmark med kvæglandbrug, er det med hjælp fra Rewilding Argentina Foundation og Tompkins Conservation blevet én af de største parker i Argentina.

 

7. Alentejo Wine Region, Portugal

Alentejo har de fleste af de elementer, der kræves til vinproduktion: Sol, jord, indfødte druesorter og en århundreder gammel vinfremstillingsarv. Den har dog ikke regn – og den globale opvarmning har med sine stigende temperaturer truet regionen.

Det fik området til at oprette Wines of Alenteio Sustainability Program. Det har været med til at hjælpe området med opsamling af vand, og på den måde er vandforbruget ved vingårdene blevet mindre. I 2020 skabte programmet en certificeringsproces, der bl.a. skal være med til at sikre, at vingårdene følger grønne initiativer.

 

bæredygtighed

 

8. The Lucayan Archipelago – The Bahamas, Turks and Caicos

Hajen er måske for mange en stor frygt, men den er med til at opretholde havets liv ved at rense syge, døende og døde dyr fra vandet. En vigtig aktør i bæredygtighed. Men i de sidste 50 år er bestanden af hajer faldet mere end 70 procent.

I 2011 kom Bahamas Shark Sanctuary, og de vil gøre en indsats for at bevare hajen. Under pandemien begyndte Turks og Caicos – som sammen med Bahamas udgør en del af Lucayan-øgruppen – et hajhabitat, der forbyder det meste hajfiskeri og på den måde giver beskyttelse.

 

9. Evia, Greece

En kort tur fra Athen findes øen Evia. Den har været hårdt udsat for skovbrande sidste år, og en stigende turisme er afgørende for den økonomiske genopretning.
Øen mistede boliger, virksomheder, olivenlunde og en tredjedel af øens fyrreskov, som generationer har brugt til at få harpiks og honning.

The Other Human er en organisation, der har sat sig for at hjælpe de mennesker, der mistede deres levebrød. De vil derfor meget gerne have rejsende til at blive en del af deres løsning. Frivillige inviteres til at hjælpe med at lave mad, lave pakker med mad og nødvendigheder og bidrage med midler til at genopbygge skoler og hjælpe lokalbefolkningen.

 

10. Cobscook Shores, Maine

Cobscook Shores er en ny park, der har til formål at lette turismen. Turismen har været stor til blandt andet Acadia National Park, men med den nye park håber de, at turismen vil blive spredt.

Den nye park består af 15 blokke med jord, der er fordelt primært på tre Down East-halvøer. De byder på ubebyggede strande, bugter og skrænter, der kan besøges via vandrestier og cykelstier. Derudover finder du kanaler, der kan udforskes af padlere.