Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Polarnatten: Når Grønland siger farvel til solen

Denne artikel er skrevet i samarbejde med GreenlandTravel

 

Et af de usædvanlige træk ved livet i Grønland er årstidernes variation af sollys. I november bliver dagene kortere og kortere, indtil sollyset helt forsvinder og Polarnatten begynder. Polarnatten er en periode på op til fire måneder, hvor solen aldrig stiger op over horisonten for dem, der bor over polarcirklen

Jo længere mod nord man bor, jo længere varer Polarnatten. Et af de steder du kan opleve Polarnatten er i Qaanaaq, Grønlands nordligste by. Ivalo Egede Lund er fra Narsaq i Sydgrønland, men arbejder ofte i Qaanaaq. Hun fortæller om mørket og forskellen på Nord- og Sydgrønland.

 

Polarnatten: Mørketiden

Grønland

”Polarnatten bliver kaldt Kaperlak her, og den går fra 24. oktober til 17. februar. Da solen forsvandt i år, gik vi ned i forsamlingshuset, hvor der var arrangement for børn om eftermiddagen og musik for voksne om aftenen. Man fejrer ikke mørketiden, men siger farvel til solen. Det er anderledes i februar. Den 17. februar siger man, at man fejrer, at solen er tilbage”, forklarer Ivalo.

”Nu er det jo ikke sådan, at det bliver bælgmørkt med ét, selvom solen ikke kommer frem på himlen. I oktober og november er det lyst i lang tid, selvom solen er gemt bag fjeldet. Lige nu har isen lagt sig på fjorden. Det er for tidligt til at tage ud med hundeslæder, men man kan sagtens gå på isen,” forsætter hun.

 

Rejs bl.a. nord for polarcirklen med Greenland Travel på deres vintereventyrsrejse, som du finder her

 

Isbjørne

Isbjørne Grønland
Billede: Greenland Travel

I Danmark tager vi i Zoologisk Have for at beundre de store hvide bjørne, mens man i Grønland kan risikere at møde dem face-to-face. Man skal derfor være ekstra opmærksom under Polarnatten, hvor det er så mørkt, at man ikke kan se hvis der kommer en isbjørn forbi.

Ivalo fortæller, at hun ikke går ture uden for byen, når det er mørkt. ”Jeg har hørt om en person, der var ude at gå ude bag ved kirkegården lidt udenfor byen. Så ville hun gå ned på strandkanten, men så så hun en isbjørn på et isfjeld. Hun gik langsomt baglæns tilbage til hun fik mobilsignal og kunne tilkalde hjælp.”

 

Mørket kan påvirke psyken under Polarnatten

For mange af os kan det være lidt skræmmende at forestille sig, at solen ikke står op i en længere periode. Hvad med vinter-depressionen? 

”For nogle kan det være voldsomt. De får det skidt. For andre er det bare en oplevelse. Tristheden kommer oftest i tiden, hvor det skifter fra mørkt til lys eller omvendt. Heldigvis kan man få lysbehandling med lyspaneler, og det hjælper nogle personer. De kan komme på sygehuset og få det, der er to store lamper,” fortæller Ivalo. 

Selvom hun heller ikke selv altid har været vant til Polarnatten, da hun er fra Sydgrønland, kan hun godt lide mørketiden:  ”Jeg ved jo, det bliver lyst igen. Så er det rigtig hyggeligt at sidde hjemme med stearinlys og læse en god bog. Jeg tuller også rundt i byen, for der er jo gadelygter,” siger Ivalo.

 

 

Store oplevelser

Grønland
Billede: Greenland Travel

Nemt og billigt er det ikke ligefrem at komme til Qaanaaq, men du har store oplevelser i vente, hvis du vælger at tage rejsen alligevel! 

For det første er der is i lange baner, som du aldrig har set det før. Der er bl.a. flere isbræer i bunden af fjorden ved Qeqertat. Kom forbi mellem august og oktober og se dem kaste kæmpe isfjelde af sig. 

Derudover er der mulighed for slædeture om vinteren, sejlture om sommeren og en fantastisk smuk natur. 

 

Zoom ind på is og sne med Greenland Travels vinterbestseller rejse her

 

Solens tilbagekomst

I slut november rejser Ivalo hjem igen, så hun kan tilbringe juletiden med familien. Men hun kommer tilbage til byen til februar næste år, for hun er virkelig blevet bidt af Qaanaaq.

”Sidst jeg var her i februar, tittede solen frem over Indlandsisen den 14. februar. Traditionen siger ellers, at solen kommer den 17. februar. Måske er det fordi, noget af Indlandsisen er smeltet. Som traditionen byder, mødtes vi alligevel oppe under fjeldet og sagde goddag til solen den 17. februar.”

Den dag starter en ny cyklus, og snart kan Qaanaaq så se frem til fire måneder, hvor solen ikke forlader himlen.

Rejsetilbud

Rejse til Grønland
Rejse til Gardasøen
Design uden navn

I samme kategori

Moskusoksen forside
grønlandske oplevelser
Grønlands vinteroplevelser hundeslædetur
Indlandsisen i Grønland

Mest læste

Zillertal adventure (4)
Blomsterrejse
Det østrigske køkken
Kirsebærtræer

Populære kategorier

Information

Nyhedsmail

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)