Rejser man til Yucatan-halvøen, hvad mange vesterlændinge med rette gør, når de skal opleve Mexico, lander man i Cancún lufthavn i det smukke paradis, som Yucatán er.  

Svalernes ø

Anbefalelsesværdigt er det at have et udgangspunkt, når man er på ferie på Yucatán. Og det kan meget vel være Playa del Carmen, som er en mindre fiskerlandsby på Riviera Maya. Fortovscaféer, dykkerforretninger og små kunsthåndværkscentre skaber en afvekslende. Meget hyggelig stemning under palmer, i støvede gader og ud til det gnistrende turkisblå Caribiske Hav.

Playa del Carmen er også anløbssted for passagerfærgen til Cozumel, som ligger 19 km ud fra kysten. Efter et par dage med afslapning i den lille by, skaldyr i lange baner og et par mojitos og kolde øl i strandkanten ved solnedgangstid kan man passende gå om bord på færgen til øen, der også hedder ”Svalernes ø”. Min mand og jeg blev inviteret derud af lufthavnschefen for Cozumel Airport, og han kendte i sandhed ’sin ø’, også den del som flertallet af besøgende ikke rammer. 

Den farverige lufthavnschef vidste ikke alt det gode, han skulle gøre for de blegnæbbede nordboere. Der tilsyneladende aldrig havde besøgt den tropiske ø før, og inviterede blandt andet på restaurant Cocina Económica Las Palmas, som ligger i øens lille hovedstad, San Miguel. 

Maden er meget lækker på den smukke restaurant. Vi fik serveret ceviche til forret og langtidsbagt svin, poc chuc, med frisklavede sprøde flæskesvær tilsat forskellige chili-dipper til hovedret. De mexicanske øl gør sig fantastisk i middagsheden, hvor man typisk går ud og spiser i Mexico og på den måde trækker et par timer ud til frokosthygge med venner og kolleger.

Det kulturelle kan også dyrkes på et interessant museum, Museo de la Isla Cozumel, ligesom de øde strande er enestående og skal nydes. Nå gerne ud omkring Punta Celarain, Cozumel.

Læs her om verdens bedste strande:

Yucatán

Smukkest på Yucatán


Tilbage på Riviera Maya stod vi den følgende morgen meget tidligt op og tog i lejet bil ud til Tulúm. Som er den smukkest placerede ruin på Yucatán. Vi ønskede at se stedet i solopgangen. Mange mexicanere havde anbefalet os, og jeg lyver ikke, når jeg påstår, at det var en af de mest sanselige solopgange, jeg nogensinde har sat tænderne i.

Tulúm byder på et gammelt fyrtårn og gamle ruinmure fra Maya-tiden, og det hele ligger klods op ad det turkisblå hav og den kridhvide sandstrand. Strandområdet er ikke stort, så det føles nærmest, som om det omslutter en, når man lægger sig på langs i det silkebløde sand – og er helt fri for andre mennesker.

Dog skød en venlig mexicaner pludselig op ad sandet med en stor spand nykogte rejer og et par limefrugter i lommen – han spurgte, om vi ville smage. Og dér sad vi så i solopgangens livfulde skær og spiste mexicanske rejer med limesaft, som det sig hør og bør på de kanter, og ikke mindst; placeret midt i historiske og meget smukke omgivelser. 

Er man til nutidig snorkling og dykning, skal man absolut ud i det nærliggende område med underjordiske søer. Som kaldes cenotes. Det lokale dykkercenter, Cenote Dive Center, kan hjælpe godt i gang. 

Af: Rikke Koks Andreassen