Vinterferien står for døren, men i år bliver den noget anderledes, end vi kender den. Måske er man vant til at tage på skiferie eller at deltage i de mange sædvanlige vinterferieaktiviteter og -oplevelser rundt omkring i det ganske land. Denne vinterferie er mulighederne noget mere begrænsede.

Vi har derfor lavet en liste over, hvad du kan opleve i Danmark i vinterferien 2021. Den står primært på udendørs oplevelser- og aktiviteter. Så pak en madkurv, tag konen eller manden under armen og kør på tur i det danske kongerige.

 

Vinterferien

 

Den Genfundne Bro – Over 100 år gammel ingeniørkunst

Den Genfundne Bro (bygget 1899) er en rød stålgitterbro, der ligger 20 kilometer nord for Horsens. I 85 år (1929-2014) var den dækket af en dæmning, men blev gravet fri og restaureret til fordums storhed. Den var Nordens højeste af sin slags, da den blev bygget i 1899 og på en smuk gå- eller cykeltur over broen, kan du nyde udsigten over Danmarks eneste flod, Gudenåen.

Den Genfundne Bro er en del af den smukke gamle bryrupbane, der nu er omdannet til Naturstien Horsens-Silkeborg. Den 61 kilometer lange rute er hovedsageligt asfalteret og uden biltrafik og egner sig dermed perfekt til endagsture på cyklen. Ruten er også populær som ridesti og vandrerute – et perfekt udflugtsmål i vinterferien,

 

Vikingetidens Ringborge

I Danmark har vi gjort flere helt exceptionelle fund fra vikingetiden, bl.a. Ringborgene. Kulturministeren har netop underskrevet Danmarks ansøgning om at få optaget vikingetidens ringborge på UNESCO’s Verdensarvsliste. Dette er meget sigende for, hvor vigtige disse Ringborge er for verdenshistorien – og ikke kun for Danmarks historie.

Man regner med at ringborgene blev bygget omkring år 980. Ringborgene er: Aggersborg (ved Løgstør), Borgring (ved Køge), Fyrkat (ved Hobro), Nonnebakken (i Odense) og Trelleborg (ved Slagelse).

Det er de mest bemærkelsesværdige arkæologiske vidnesbyrd fra vikingetiden i Skandinavien. Ringborgene er alle karakteriserede ved en ringvold med tilhørende voldgrav og fire overbyggede portåbninger. Vær opmærksom på at de tilhørende museer/udstillinger og rundvisninger ved Ringborgene er lukket lige nu.

 

Copenhagen Light Festival

Igennem 3 uger i februar – herunder i vinterferien – er København fyldt med smukke lysinstallationer, da Copenhagen Light Festival overtager byen. Fra 1. – 23. februar lyser havne- og byrummet op af store lysoplevelser fra Nordhavn til Ørestad. Dette omfatter arkitekturbelysning, kunst, design og installationer.

Der vil være lys på smukke gamle bygninger, arkitektoniske pladser, byens kanaler og andre byrum. Check hjemmesiden copenhagenlightfestival.org for at se det nærmere program.

 

Stå på ski i vinterferien

 

CopenHill

CopenHill er forbrændingsanlæg og skibakke i ét! Her kan man simpelthen stå på ski ned af taget på et enormt forbrændingsanlæg – også i vinterferien. Stedet er Københavns epicenter for urban mountain sport. Der er både mulighed for ski, snowboard, løb, hike, træning og klatring.

Uanset om du går, løber, klatrer eller tager skiliften, så er udsigten over København svær at slå fra CopenHills 85 meter. Copenhill giver altså mulighed for fede bjergsportsaktiviteter midt i storbyen.

 

Grenen – Vinterferien i Skagen

Grenen er spidsen af Jylland, hvor de to have, Skagerrak og Kattegat, mødes.

Det er ganske enkelt en fascinerende oplevelse at stå på spidsen af Jylland og se bølgerne fra de to have slå mod hinanden og brydes over Skagens Rev. Men husk, det et farligt at bade her, så man må nøjes med at dyppe tåspidserne.

Et andet imponerende syn er områdets mange sæler, der er vant til turister og ofte kommer op på stranden midt i folkevrimlen eller på bunkers ude i vandet.

 

Troldejagt

 

De Glemte Kæmper

Rundt omkring i landet – på hemmelige, smukke steder – kan du tage på troldejagt i Danmark og finde imponerende og søde troldeskulpturer i genbrugstræ. Troldejagt er en sjov og anderledes måde at udforske den danske natur på i vinterferien.

Kunstneren Thomas Dambo lavede i 2016 de populære 6 kæmpetrolde Glemte Kæmper af genbrugstræ, som står i naturen på Københavns Vestegn.

Hans trolde har også fundet vej til en lang række lande udenfor Danmarks grænser, og hen over sommeren 2020 er der blevet opført en masse nye trolde på smukke steder i Danmark under overskriften “Rejsen til den store Troldefolkefest”. Troldene kan kun findes via en digital “skattejagt” på Trollmap.com.

 

Rubjerg Knude

Rubjerg Knude Fyr er blandt Nordjyllands største turistattraktioner, og det står ved kanten af den smukke Rubjerg Knude vandreklit. Fra toppen af fyret finder du én af de mest imponerende udsigter over Vesterhavet og Vendsyssel.

Desværre æder den barske natur og de hårde storme af klinten, og fyret har derfor i mange år rykket tættere og tættere på kanten. Derfor valgte man i 2019 at flytte det bevaringsværdige fyr 70 meter ind i landet.

 

Møns Klint

Den imponerende Møns Klint er absolut ét af Danmarks smukkeste steder og troner sig 128 meter op over havets overflade med en kystlinje på ca. 7 km. Synet af klinten vidner om de store naturkræfter, området er skabt af.

Klinten er påvirket af vind og vejr, hvilket bevirker, at den er i en evig nedbrydning. Denne nedbrydning giver vandet ved klinten en helt særlig grøn-blå farve, og den indeholder samtidig spændende fossiler fra fortidens dyreliv.

 

Vinterferien

 

Råbjerg Mile

Råbjerg Mile er Danmarks største vandreklit, som ikke er standset med tilplantning.

Milen består af en 1000 m. lang og 1000 m. bred sandbunke. Den rummer ca. 4 mio. m3 sand og har sit højeste punkt 40 m. over havet. Den flytter sig mere end 15 m. hvert år i nordøstlig retning mod Kattegat.

Toppen af milen er et fantastisk udsigtspunkt, og man føler, at man står i Danmarks svar på Sahara Ørkenen. Vær opmærksom på, at der kan være risiko kviksand.

 

Rold Skov

Rold Skov er Danmarks største naturlige skov og er beliggende i det naturskønne Mariagerfjord.

Rold Skov giver med sine 8000 ha. mulighed for masser af oplevelser. Der er mange forskellige naturskabte seværdigheder i skoven og flere ”skove i skoven”.

Nationalpark Mols Bjerge

Nationalpark Mols Bjerge byder på varieret natur. Kendetegnet er det ekstraordinære istidslandskab. Høje toppe, dybe dødishuller og sjældne markfirben er bare nogle af de ting, som du kan støde på i den 180 km2 store Nationalpark Mols Bjerge.

Omkring 40 ud af 200 bevaringsværdige naturtyper er at finde i Nationalparken. Kulturhistorien oser ligeledes på Kalø Slotsruin foran Mols Bjerges store bronzealderhøje.

 

Dyrehaven

Nord for København ligger Dyrehaven. Det er en naturpark fyldt med skovområder, små søer og åbne sletter. Dyrehaven er kendt for sine mere end 2000 vilde hjorte. I 2015 blev haven optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Dyrehaven blev oprindeligt anlagt til at jage med hunde, og parkens stisystem samles i stjerneformede knudepunkter. Det bevirkede, at jægerne havde et bedre overblik over hundenes færden.

 

Hammershus

 

Hammershus Slotsruin – Vinterferien på Bornholm

Bornholms mest velbesøgte seværdighed, Hammershus, er Nordeuropas største borgruin med en helt fantastisk udsigt. Når du står her og kigger ud over det smukke hav, kan du mærke, hvordan du befinder dig ved ét af Danmarks smukkeste steder.

Borgen er højst sandsynligt opført af kirkemagten i Danmark i begyndelsen af 1200-tallet. Igennem historien har flere hære og historiske personligheder gæstet borgen. I 1743 opgav magthaverne dog Hammershus. Bornholmerne kunne herefter frit hente sten på stedet, der forfaldt indtil 1822, hvor ruinen blev fredet.

 

Svanninge Bakker

Beliggende mellem Faaborg og Arreskov Sø på Fyn, finder du Svanninge bakker. Det er et 280 ha stort område med skov, åbne arealer, udsigter og vandhuller. Lige nu er det særdeles populært at kælke på bakkerne i det snedækkede landskab.

Det er det største sammenhængende skov- og naturområde på Fyn, hvis du lægger det sammen med Svanninge Bjerge og Sollerup Skov på i alt ca. 1000 ha. Området har et rigt dyre- og planteliv, og du kan også besøge udsigtstårnet med udstillinger om Svanninge bakker.

 

Lille Vildmosen – Naturområdet

Med sine mere end 7.600 hektar er dette Danmarks største landfredning. Landskabet er meget varieret med bl.a. vidtstrakte flader af højmoser, søer, græsfenner med heste, birkekrat og græsningsskove.

I Vildmoselandet på kanten af Kattegat og lige syd for Limfjorden er der gode muligheder for at udforske terrænet både til fods, på cykel eller i bus og bil. I græsningsskovene lever også nogle af Danmarks største bestande af krondyr.

I Tofte Skov og Mose lever tilmed Danmarks største og ældste bestand på ca. 150 vildsvin.