Hvis man vil have en anderledes og naturfænomenal oplevelse, kan man tage hen og besøge nogle af verdens største søer. Ud over at være enorme og ofte fri for forurening og bilos er de også vært for det vilde dyreliv, hvilket kan give nogle helt ekstraordinære oplevelser.

Læs med her og lær nogle af verdens 9 største søer bedre at kende. Størrelsen er beregnet efter samlet overfladeareal.

 

Caspian Sea, Østeuropa – Verdens største sø

Selvom søen indeholder ordet ”hav” og har særpræg, der både kan karakterisere den som hav og sø, så bliver den oftest betragtet som en sø, da den er omgrænset af lande og derfor ikke har noget vand, der flyder direkte ud i havet. Søen har eksisteret i over 5.5 millioner år og har derfor været hjemsted for mange evolutioner i “havverden”. Pga. dens store areal og dybde er det også noget, der sker den dag i dag!

Søen har et overfladeareal på 371.000 kvadratmeterkilometer og strækker sig over Ajerbaijan, Iran, Kasakhstan, Rusland og Turkmenistan. Dette gør søen til den absolut største sø i verden!

 

Verdens største søer

Lake Superior, Nordamerika

 

Lake Superior, Nordamerika

Denne sø grænser op til Ontario og løber ned til både Minnesota, Wisconsin og den øvre del af Michigan. Denne enorme sø er 82.100 kvadratmeter lang og er verdens største ferskvandsressource.

Her findes over 80 forskellige dyrearter, inklusiv truede arter såsom den sjældne Canadiske los. Hvis man vil dykke, kan man også finde SS Edmund Fitzgerald, der sank i 1975 og blev udødeliggjort af Gordon Lightfoot i nummeret ”The Wreck of Edmund Fitzgerald”.

 

Victoria Søen

Verdens tredje største sø er Victoria Søen. Søen ligger på det afrikanske kontinent og har fået sit navn efter den engelske Dronning Victoria. Den er 69.485 km² stor.

Victoriasøen er både den største sø i Afrika, den største tropiske sø i verden og den næststørste ferskvandssø i verden. Den blev oprindeligt omtalt som Nyanza-søen indtil år 1858, da den britiske opdagelsesrejsende John Hanning Speke opdagede søen og omdøbte den til ære for Dronning Victoria. 

Søen er primært placeret i Uganda og Tanzania, selvom noget også ligger i Kenya, Burundi og Rwanda. Der er over 3.000 øer samt talrige øgrupper og rev indenfor Victoriasøen. Af den samlede vandmængde kommer cirka 80% fra direkte nedbør, og 20% ​​kommer fra relativt små floder, der løber ud i søen.

 

 

Lake Michigan, USA

Lake Michigan er måske én af de mest kendte søer blandt verdens største søer, der strækker sig 57.990 kvadratkilometer gennem staterne Wisconsin, Illinois, Indiana og Michigan.

Søen er ét af USA’s mest besøgte turiststeder på grund af dens mange strande, øer, nationalparker og fyrtårne. Man kan derfor helt frit vælge, om man vil dase ved vandet, tage på vandretur eller ud på nogle af de små øer, der ligger i midten af søen. Derudover har man også mulighed for at sejle igennem søen i en ægte gammeldags Amerikansk passagerdamper.

 

Lake Michigan

Lake Michigan, USA

Lake Tanganyika, Tanzania og Congo

De engelske opdagelsesrejsende Richard Burton og John Speke opdagede denne sø og proklamerede den som kilden til Nilen i midten af 1800-tallet. Det skulle dog senere vise sig, at dét, de troede var Nilen, var søen Ruzizi River.

Ikke desto mindre strækker denne sø sig over 32.900 kvadratmeterkilometer og inderholder cirka 1/5 af alt søvand i verden. Den fordeler sig over Den Demokratiske Republik Congo, Tanzania, Zambia og Burundi.

 

Lake Baikal, Rusland

Udover at være 25-30 millioner gammel er denne sø verdens ældste, men også verdens dybeste. Søen måler 31.500 kvadratmeter og er på grund af dens alder og størrelse på UNESCOs Verdensarvsliste. Søen er omringet af bjerge og har en stigning på 445 meter over havoverfladen.

Den er ligeledes hjem for 1.000 plantearter og 2.500 dyrearter. Én af verdens mest sjældne dyrarter lever også her, nemlig Bajkalsælen, der er én ud af tre sælarter, som lever i ferskvand.

 

Verdens største søer

Great Bear Lake, Canada

 

Great Bear Lake, Canada

Denne sø ligger i den arktiske cirkel med en stigning på 156 meter over havoverfladen og strækker sig over 31.153 kvadratkilometer. Søen er frossen det meste af året, hvilket betød, at Canadierne under en arktisk ekspedition endte med at opfinde den sportsgren, der senere blev døbt ishockey.

Det omkringliggende landskab er også hjemsted for Sahtu Dene nationen, hvilket betyder, man også har mulighed for at se tippier!

 

 

Lake Malawi; Malawi, Mozambique og Tanzania

Lake Malawi er én af de største søer i verden og er Afrikas anden dybeste sø. Den strækker sig over 29.500 kvadratkilometer og rammer kysten til både Mozambique, Malawi og Tanzania.

Søen er desuden også hjemsted for flere fiskearter end nogen anden sø på jorden, hvilket også er derfor, UNESCO har erklæret den sydlige del af søen for fredet. Der er foruden dette også to ubeboede øer i søen, der er værd at besøge, hvis man ønsker at få et touch af Robinson Crusoe ind i ferien!

 

Lake Eerie, Nordamerika

Denne sø deler vandene fra Ontario i Canada og bevæger sig ned til både Michigan, Ohio, Pennsylvania og New York. Ikke nok med at søen strækker sig over 25.700 kvadratmeterkilometer fordelt på to lande og flere stater, så ender den også ud i Niagara Falls!

Søen er desuden et populært sted blandt dykkere, da der er mere end 270 forskellige skibsvragslokationer at dykke ned til. Det er dog estimeret, at der er mange flere skibsvrag at finde i den store sø, så der er rig mulighed for at svømme på opdagelse!