Australien er verdens største ø. Den betragtes dog i almindelighed ikke som en ø pga. størrelsen, men mere som verdens mindste kontinent. Derfor er Australien ikke med på denne liste over verdens største øer.

Læs med her hvor vi giver dig svaret på, hvilke øer der er verdens største, og hvad der kendetegner dem.

 

1. Grønland –  2.166.000 kvadratkilometer – Verdens største ø

Grønland er det store kolde land højt mod nord, der primært er dækket af indlandsis. Hjemmestyret tager sig af indenrigsanliggender men er også en del af Kongeriget Danmark. På trods af sin størrelse har Grønland kun omkring 56.300 indbyggere.

 

Grønland

Grønland. Verdens største ø

 

2. Ny Guinea – 786.000 kvadratkilometer

Ny Guinea er verdens næststørste ø. Den ligger nord for Australien. Halvdelen af øen hører til Indonesien, og den anden halvdel hører til Papua Ny Guinea. Øen har 8,2 millioner indbyggere.

 

 

3. Borneo – 736.000 kvadratkilometer

Borneo har nogle af verdens største regnskovsområder og noget af verdens mest forskelligartede flora og fauna. Øen har 21 millioner indbyggere og er delt mellem Malaysia, Brunei og Indonesien.

 

verdens største øer

Borneo – En af verdens største øer

 

4. Madagaskar – 587.041 kvadratkilometer

Madagaskar er en østat i det Indiske Ocean med ca. 27 millioner indbyggere. Øen er hjemsted for unikt dyreliv. Blandt andet næsten 40 arter af lemurer (faktisk er alle lemurarter hjemmehørende i Madagaskar) og 800 arter af sommerfugle.

 

5. Baffin Island – 507.451 kvadratkilometer – verdens 5. største ø

Baffin Island er den største ø i Canada og verdens femtestørste ø. Den ligger i det nordlige canadiske område Nunavut. Baffin Island blev opkaldt efter William Baffin – en engelsk navigatør fra det 17. århundrede. Øen er ubeboet bortset fra et par små kystlandsbyer med i alt ca. 11.000 indbyggere.

 

6. Sumatra – 473.481 kvadratkilometer

Sumatra er en ø i det vestlige Indonesien. Det er den største ø, der er helt indonesisk, og den er fuld af fascinerende natur og dyreliv. Øen er verdens fjerde mest befolkede ø med ca. 50 millioner indbyggere. På Sumatra ligger Gunung Leuser National Park, der er på UNESCO’s Verdensarvsliste.

 

7. Honshu – 227.960 kvadratkilometer – Japans største ø

Verdens syvendestørste er Honshu, der er Japans største ø. Det er på denne ø, at hovedstaden Tokyo ligger. Japans største bjerg Mount Fuji ligger også på øen, hvilket den største sø Lake Biwa også gør.

 

Honshu

Honshu. Japans største ø

 

8. Victoria Island – 217.291 kvadratkilometer

Victoria Island (Kitlineq) er en ø i Canada. Det er den næststørste ø i Canada. Øen har kun et lille indbyggertal, som var på i alt 1875 ved sidste folketælling. Indbyggerne bor i få bosættelser på øen.

 

9. Storbritannien (Great Britain) – 209.331 kvadratkilometer

Øen Storbritannien (på engelsk Great Britain) er den største af de Britiske Øer. Øen har en befolkning på 57 millioner og er dermed verdens tredje mest befolkede ø.

 

10. Ellesmere Island – 196.236 kvadratkilometer – verdens 10. største ø

Denne (næsten) øde ø ligger i den canadiske arktiske øhav og har kun sølle 168 indbyggere. Øen blev opkaldt (i 1852) efter Francis Egerton. Ellesmere menes at have været besøgt af vikinger i det 10. århundrede.