Flyvende på skinner: Her er verdens 8 hurtigste tog

Verden står overfor klimaforandringer, og flere vender ryggen til flyrejser. Mange skifter flyene ud med andre transportmidler – og hér kommer lyntogene ind i billedet. Lyntog er nemlig en hurtig og mere bæredygtig måde at rejse på – da de udleder markant mindre CO2 end fly og ofte er et både billigt og fleksibelt alternativ. Vi har sat os for at undersøge, hvor man finder verdens hurtigste tog.

Siden 1980’erne er der blevet investeret millioner af kroner i netop lyntog – specielt i Asien og Europa. Og vi stopper ikke med at satse på skinner frem for vinger. I Europa er den seneste udmelding nemlig, at Spanien, Tyskland, Belgien og England inden 2030 vil udvide deres tognetværk markant. 

Men hvor i verden kan du rejse med de hurtigste lyntog? Vi guider dig gennem verdens hurtigste tog – som uden tvivl er flyvende på skinnerne.

 

verdens hurtigste tog

 

Verdens hurtigste tog: Shanghai Maglev (Kina) – 460 km/t

Verdens hurtigste tog er ikke kun hurtigt. For eftersom at det, som det eneste offentlige tog med passagerer, bruger magnetisk opdrift, er det også helt unikt. 

Mellem Shanghais Pudong lufthavn og Longyang Road station i bymidten, kan toget køre helt op til 460 kilometer i timen. Det betyder, at den 30 kilometer lange togtur kan klares på kun 7,5 minut. 

Næsten verdens hurtigste tog: CR400 ‘Fuxing’ (Kina) – 350 km/t

Baseret på en teknologi der er importeret fra Europa og Japan, er CR400 ét af Kinas og verdens hurtigste tog. Og så er det verdens hurtigste automatiske tog!

Med hele 16 vogne og et maksimum kapacitet på 1200 passagerer er toget fyldt med underholdning. I toget finder du bl.a. et smart glass display i sæderne, trådløse opladere til alle dine devices – og du finder sågar kabiner, som er designet specielt til ekstreme vejrforhold. 

De hurtigste CR400 tog er lige nu placeret på ruterne mellem Beijing-Shanghai-Hong Kong og Beijing-Harbin. 

 

Europas hurtigste tog: ICE3 (Tyskland) – 330 km/t

Blandt Tysklands famøse InterCity tog, finder vi den lynhurtige ICE3. Et tog, der har været på skinnerne siden 1999. Oprindeligt blev toget bygget til at køre på den 180 kilometer lange rute mellem Cologne og Frankfurt. En rute som toget siden 2002 har kunnet tilbagelægge på blot 62 minutter. 

Den normale hastighed er 300 km/t, med et maksimum på 368 km/t. En massiv fart med hele 11.000 hestekræfter. 

Toget er at finde over hele Tyskland, men forbinder også Tyskland med andre storbyer som for eksempel Paris, Amsterdam og Bruxelles. 

 

TVG (Frankrig) – 320 km/t

Det franske tognetværk er igennem mange år kendt for at være blandt verdens bedste og hurtigste. Siden 1955 har Frankrig udbygget tognetværket og sørget for gode og hurtige togforbindelse mellem landets største byer. 

I dag finder du bl.a. lyntog mellem Paris og Lyon, Marseille og Bordeaux. 

De ikoniske TVG-tog er dog stadig at finde på skinnerne og kører i dag til både Tyskland og Spanien. 

 

verdens hurtigste tog

JR East E5 (Japan) – 320 km/t 

Allerede tilbage i 1964 introducerede Japan resten af verden for deres nye lyntog på Shinkansen-ruten. De er fortsat globale ledere – både når det kommer til konstant at gøre togene hurtigere, mere rummelige og mere sikre. 

Mens de fleste tog på Shinkansen-ruten kører omkring de 300 km/t, kan E5-toget køre helt op mod 320 km/t på ruten, som strækker sig fra Tokyo til Shin-Aomori.

Hvert E5-tog har 731 sæder, og toget holdes kørende af 32 elektriske motorer og 12.900 hestekræfter. 

‘Al Boraq’ (Marokko) – 320 km/t

Afrikas første og eneste lyntog slog for første gang dørene op i november 2018. Dets formål var at linke byen Tangier med Casablanca i Marokko. 

Toget ‘Al Boraq’ er navngivet efter en mytisk islamisk profet og kan køre 320 km/t på den 186 kilometer lange strækning mellem Tangier og Kenitra. Desuden holder Al Boraq den afrikanske lyntogsrekord!

 

AVE S-103 (Spanien) – 310 km/t 

Spanien kom for alvor med i lyntogsklubben i 1992. Her importerede de TVG-teknologien fra Frankrig og har siden udviklet deres egne superhurtige tog. Og samtidig bygget Europas længste tognetværk bestående af dedikerede ruter, der blandt andet strækker sig fra Madrid til Seville, Malaga, Valencia, Galicia og Barcelona. 

I mange år var de spanske togruter kendte for at være langsomme og med mange forsinkelser, men med AVE er det spanske tognet revolutioneret og har for alvor fået det spanske tognet helt op i gear. 

 

KTX (Sydkorea) – 305 km/t 

Siden 2004 har Sydkorea for alvor sat ind på at gøre deres tognetværk lynende hurtigt. 

Det sydkoreanske KTX-tog kan køre op mod 330 km/t og har dermed halveret rejsetiden mellem Seoul og Busan fra 4 timer til 2 timer og 15 minutter. 

Derudover er Sydkorea 1 ud af 4 lande i verden til at udvikle et togkabel, hvor det er muligt for togene at køre over 420 km/t. Med i klubben er Frankrig, Japan og Kina. 

Med hele 2 afgange i timen og med tog der har over 20 vogne, spiller KTX en stor rolle i det sydkoreanske tognetværk, hvor det årligt sørger for, at hundrede milioner af passagerer kommer fra A til B.

 

Trenitalia ETR1000 (Italien) – 300 km/t – italiensk bud på verdens hurtigste tog

Italiens klassiske Frecciarossa-tog blev introduceret allerede i 2017 og har siden givet de private togudbydere kamp til stregen. 

Med en maksimumhastighed på 400 km/t kombineret med 10.000 hestekræfter fragter toget de 457 passagerer fra Turin til Milano og Venedig. De røde lyntog er desuden snart at finde på de spanske skinner, hvor de skal køre fra Madrid.

 

Haramain High Speed Railway (Saudi Arabien) – 300 km/t 

Ulidelig varme og hyppige sandstorme – dét er ikke ligefrem det ideelle miljø for lyntog, men Saudi Arabiens hurtigtog – Hermain High-Speed Railway (HHR) linker storbyerne Mekka og Medina sammen, når den fragter fra A til B med en fart på 300 km/t. 

Togene er specielt byggede til at køre i ørkenområder, hvor der somme tider er temperaturer på helt op til 50 grader. Og på trods af varmen, kan de tilbagelægge de 450 kilometer på kun 2 timer.

Rejsetilbud

Jørgensen Hotel
Romantisk ophold på Jørgensens Hotel
Se rejsetilbud
Svalbard
Grupperejse til Svalbard
Se rejsetilbud
Ischia
Rejse til Ischia
Se rejsetilbud

I samme kategori

Israel
Basel
Jul i Europa
palma-3226352_640

Mest læste

Verdens største lande
Verdens største vulkaner
troldejagt i Danmark
alene

Forsiden netop nu

Israel
Det østrigske køkken
winter-market-at-the-prater-3004765_640
Basel
Jul i Europa
Europas bedste pizza 2022
palma-3226352_640
Verdens bedste shopping-byer

Mest læste

Danmark

Juleophold
julemarked i tivoli
Holmely glamping
Halloweenoplevelser

Skiferie

Tourismus-GmbH_Josef
schladming-travelmore
Østrig
Smukke skiområder i Europar

Camping

Holmely glamping
Camping i Norge
Ferie i Aarhus
Camping Aarhus

Rejsetilbud

Verdens bedste barer 2022
Essensen af Vietnam
Niedersachsen
Hjemsøgte hoteller
Marokko
Polarnatten i Grønland
imgonline-com-ua-CompressToSize-um3aqIfRd3

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)