Mellemøsten er hjemsted for mange byer, hvis grundlæggelse går helt tilbage til oldtiden, og det er områder, der er rige på ældgammel kultur og historie. Selvom det måske ikke er helt klart defineret, hvad der kvalificerer en by til at indtage en plads på listen over verdens ældste byer, så er vi dog ret sikre på – efter vores research – at byerne på denne liste med rette kan betegnes som verdens ældste byer.

Læs med her og få et indblik i verdens ældste byer.

 

Jericho, Vestbredden ca. 9.000 f. Kr.

Jericho er en by i de palæstinensiske områder og er en stærk kandidat blandt verdens ældste byer ift at være den ældste kontinuerlige by, som har beboelse. Byen dateres tilbage til omkring år 9.000 f. Kr. Byen er hjemsted for den ældste kendte beskyttelsesmur i verden: Jerichos mur. De blev bygget omkring år 8.000 f. Kr.

 

Verdens ældste byer

Faiyum

 

Faiyum, Egypten – ca. 7.200 f. Kr.

I oldtiden var Faiyum en stor oase i Egypten, som var kendt for sin frugtbarhed og nærhed til Nilen. Mennesker var til stede i regionen engang før år 7.200 f. Kr. Dets første landsbrugssamfund blev etableret omkring år 5.200 f.Kr. ifølge Ancient History Encyclopedia. Regionen blev til sidst hjemafsted for flere landsbyer og byer og er bedst kendt for “Faiyum portraits”, der er en samling af mumiemasker.

 

Plovdiv, Bulgarien – ca. 7.000 f. Kr.

Rester af menneskelige bosættelser i Plovdiv går tilbage til år 7.000 f. Kr. Romerne annekterede Plovdiv i år 46 e. Kr. og byggede gader, tårne og akvædukter i byen. Mange af de gamle ruiner, der stadig står i byen i dag, stammer fra den periode.

 

Susa, Iran – ca. 7.000 f. Kr.

Den gamle by Susa, i dag kaldt Shush, begyndte som en lille bosættelse i år 7.000 f. Kr. og er én af verdens ældste byer. I år 4.200 blev det ifølge Ancient History Encyclopedia til et byområde. I 324 f. Kr. var Susa stedet, hvor Alexander den Store blev gift mellem mere end 10.000 makedonere og persere i et forsøg på at forene kulturer.

 

Byblos, Libanon – ca. 5.000 f. Kr.

Havnebyen Byblos ligger ved Middelhavets kyst og har været kontinuerligt beboet siden mindst år 5.000 f. Kr. Ifølge Ancient History Encyclopedia var papyrus, der er ét af verdens ældste skrivematerialer, én af byens vigtigste handelsvarer i oldtiden.

 

Verdens ældste byer

Athen

Athen, Grækenland – ca. 5.000 f. Kr.

Beviset for menneskelig beboelse i Athen stammer helt tilbage fra år 5.000 f. Kr. Under Athens guldalder var byen hjemsted for store tænkere og forfattere – herunder Sokrates og Hippokrates.

 

Sidon, Libanon – ca. 4.000 f. Kr.

Sidon, som faktisk betyder ’fiskeri’ på græsk, er en havneby cirka 65 km fra Beirut, som også er en del af denne liste. Byen var beboet så tidligt som helt tilbage til år 4.000 f. Kr. Sidon var ét af de første steder til at fremstille lilla farvestof, som var meget dyrt og unikt. Den lilla farve blev derfor et symbol for noget royalt.

 

Aleppo, Syrien – ca. 3.000 f. Kr.

Den nøjagtige alder af Aleppo er ukendt. Dog stammer et gammelt tempel i byen fra omkring år 3.000 f. Kr. Den moderne by er igennem tiden blevet ødelagt af en langvarig og voldsom borgerkrig. Mindst 30% af den gamle by Aleppo, en UNESCO Verdensarv, er beklageligvis blevet ødelagt.

 

Verdens ældste byer

Beirut

 

Beirut, Libanon – ca. 3.000 f. Kr.

Udgravninger i 1990’erne fandt frem til et bevis for 5.000 års civilisation, som daterer byen, der nu er Libanons hovedstad, til omkring år 3.000 f. Kr. Beirut var hjemsted for den mest fremtrædende lovskole i Romerriget, før den blev ødelagt i et jordskælv.

 

Argos, Grækenland – ca. 700 f. Kr.

Argos menes at have været kontinuerligt beboet siden omkring år 5.000 f. Kr. The Ancient History Encyclopedia påpeger dog, at i år 700 f. Kr., afholdt Argos, Sparta og Paros de første dokumenterede musikalske konkurrencer i Grækenland. Argos var et kulturelt knudepunkt i det antikke Grækenland, og nutidens udgravninger har ført til opdagelsen af gamle templer, teatre og keramik.