Artiklen er skrevet i samarbejde med Greenland Travel

 

Der er mange gode grunde til at tage på vandreferie i Grønland, da der er så mange gode vandreområder. Nedenfor beskriver vi nogle af mulighederne ved Ilulissat, Nuuk og i Sydgrønland. Inden vi kommer til dem, vil vi dog lige minde dig om reglerne for at vandre i Grønland.

 

Gå aldrig alene på din vandreferie i Grønland

Alle vi der færdes i fjeldene, har undertiden behov for at være alene i naturen. Det skal der selvfølgelig også være plads til, men når du skal ud at vandre i Grønland, bør du aldrig gå alene. Giv besked til mindst én person, inden I går.

Hvis du er kommet væk fra din gruppe, så bliv hvor du er. Hvis du er i et hul eller en lavning, så gå op på en høj eller en knold, hvor du er let at se. Har du noget stærkt farvet tøj på eller med, så tag det frem.

 

Vandreferie i Grønland

 

De 9 fjeldregler på en vandreferie i Grønland

  • Start ikke på lange ture uden forudgående træning
  • Giv besked om hvortil, og hvornår du tager afsted og forventer at være tilbage
  • Vis respekt for vejret og vejrmeldingerne
  • Lyt til erfarne fjeldvandrere
  • Vær forberedt på dårligt vejr og uheld – også på kortere ture
  • Husk kort og kompas – og lær at bruge dem
  • Gå aldrig alene
  • Vend om i tide – det er ingen skam
  • Spar på kræfterne og søg ly mens tid er

 

Vandring til og ved Sermermiut ved Ilulissat

Fra Ilulissat kan du vandre på flere spændende vandreture, hvor den mest kendte er kort men ufatteligt smuk. Den går til den tidligere inuit-boplads Sermermiut, der ligger på nordsiden af Ilulissat Isfjord.

For 4.000 år tilbage bosatte de første mennesker sig her. Udgravninger viser, at der har været mange forskellige kulturer tilstede i området. Denne utrolige naturperle med dybe kulturelle rødder gør det til et meget spændende område at besøge.

 

En længere tur over fjeldet, hvor du slutter ved Sermermiut

Du kan også vandre langs med fjorden længere ind i landet på afmærkede stier langs Isfjorden. Fra Kællingekløften fortsætter du langs med fjorden ind mod selve bræen, men faktisk er det mest normalt, at man starter denne ved stenbruddet i udkanten af byen og går op gennem kløften Qoororsuaq. Her fra toppen af fjeldet får man udsigt over Diskobugten med Diskoøen og Arveprinsens Ejland i horisonten.

Heroppe går du i det verdenskendte UNESCO-område. Målet er Seqinniarfik hvor du får den smukkeste udsigt ud mod Isfjordsbanken ved Isfjordens munding. Du går nu langs med fjordbredden og ud mod fjordens munding, indtil du kommer til Kællingekløften og Sermermiut.

 

Vandreferie i Grønland

 

Vandring til Oqaatsut

Nord for Ilulissat ligger den smukke bygd Oqaatsut. Man kan sejle til Oqaatsut, men du kan også vælge at vandre de 21 kilometer dertil. Ruten til Oqaatsut er markeret, og de fleste tager den på ca. en halv dag. En del vælger at gå til Oqaatsut og senere sejle tilbage til Ilulissat.

 

Vandreferie i Grønland – ruter nær Nuuk

Der er mange vandremuligheder ved Nuuk, som ligger på et kæmpe næs ved indsejlingen til Nuukfjorden. Du kan fra selve byen gå nogle fantastiske ture, og så er der hele det enorme fjordsystem, der også byder på mange gode ture.

I Nuuk er der mange stejle fjeldsider, så det er vigtigt, at du er sikker på, hvor du går hen. Turen rundt om fjeldet Lille Malene (Quassussuaq) kan gennemføres af de fleste.

Turen kan starte to steder, som begge kan nås nemt med bus fra centrum. Du kan enten køre til Nuuks lufthavn eller tage bussen ud til byens nyeste bydel, Qinngorput. På turen kommer du forbi Cirkussøen, Lille Malene, Godthåbsfjorden, Paradisdalen og Anstalten for Domfældte. Til sidst kommer du til Lufthavnsvejen. Her kan du vælge, om du vil gå til Lufthavnen og tage en bus/taxa hjem, eller om du vil forsætte lige ud og gå tilbage til Nuuk by.

 

Op på Ukkusissat – Store Malene

Ukkusissat er et smukt og stejlt fjeld, der tårner op til 780 meter over Nuukbydelen Qinngorput. Det er ikke en nem vandrerute, og vi anbefaler at tage turen med en guide.

Når I skal op på Ukkusissat – Store Malene, starter I på samme måde som på turen rundt om Lille Malene. Her kommer man også forbi Cirkussøen. Turen er blevet markeret med farverige og nummererede stolper af Colourful Nuuk. I belønnet med en forrygende udsigt, når I når toppen af Ukkusissat.

Kommuneqarfik Sermersooq har lavet et udmærket vandrekort over ruter ved Nuuk, som du kan finde på internettet.

 

Greenland Travel

 

Vandreferie i Sydgrønland – Narsarsuaq, Qassiarsuk, Igaliku og Skovfjorden

De fleste ankommer til Sydgrønland via Narsuarsuaq. Et godt bud er en tur op på Signalhøjen, hvorfra du får en god udsigt over Narsarsuaq og bunden af Skovfjorden, hvor Narsarsuaq ligger. Du kan se over til den anden side af fjorden til Qassiarsuk. Vil du vandre længere så gå langs vejen til Blomsterdalen, hvorfra du via en stejl tur op ad fjeldet kan komme op og røre ved Indlandsisen.

Flere og flere vælger at vandre mellem fåreholderstederne, der ligger spredt ud over Sydgrønland, og flere fåreholdersteder tilbyder B&B.

Du kan eksempelvis gå fra Narsarsuaq og ind mod bunden af Skovfjorden. I bunden af fjorden finder du en fantastisk nåleskov, og her kan du krydse elven og gå mod Qassiarsuk.

Du kan sejle fra Qassiarsuk (eller Narsarsuaq) til Igaliku. Du bliver sat i land ved Itilleq, og derfra er der 6 kilometers vandring til Igaliku. I Igaliku er der både hotel og hytter.

Fra Qassiarsuk kan du gå mod fåreholderstedet Tasiusaq, der ligger ved Bredefjord. Er du til lidt længere ture, kan du vandre hele vejen til Narsaq, som er én af Grønlands smukkest beliggende byer.

 

Narsaq

Hvis du er i Narsaq i nogle dage, bør du vandre ud af byen. Det mest oplagte er en tur til Narsap Ilua (Dyrnæs). Efter et besøg ved de gamle nordboruiner kan du fortsætte langs vandet og besøge Den Store Sten. Den er trillet ned ad fjeldsiden og landet i vandkanten, hvor den er knækket i tre stykker.

Går du i stedet væk fra vandet og op igennem Dyrnæsdalen, kommer du til de berømte fjelde Kvanefjeldet og Ilimaasaq. Har du mod på det, kan du begive dig op på toppen af fjeldene. Denne tur er dog noget mere krævende end blot at gå til Dyrnæsbugten.

 

Qaqortoq, Hvalsey og Igaliku

Qaqortoq er hovedbyen i Sydgrønland, og byen har en elv, der løber gennem byen. Elven kommer fra Storesøen. En tur rundt om søen er 12 kilometer.

Hvis du vil ud på en længere vandring, kan du også vælge at gå fra Qaqortoq til Hvalsey Kirkeruin, der er den bedst bevarede nordboruin i Grønland. Ligesom Narsaq ligger Qaqortoq på en halvø, og mens man kan vandre fra Narsarsuaq via Qassiarsuk til Narsaq, kan man vandre fra Qaqortoq til bygden Igaliku via Hvalsey Kirkeruin. Det er ikke en krævende rute. Turen varer 3-4 dage alt efter dit tempo. Fra Igaliku er der yderligere flere vandreruter, hvor du møder kulturminder, der er en del af UNESCOs Verdensarvområde Kujalleq.