Magien lever i silkevejslandet Uzbekistan

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Viktors Farmor

 

Beliggende på Silkevejen er Uzbekistan et land i Centralasien, der for nylig har åbnet sine døre for verdenen. Siden dette er destinationen gradvist blevet mere og mere populær blandt turister. Læs videre og lær mere om dette vidunderlige land, fyldt med rig historie, kultur og betagende islamisk arkitektur.

 

Orienten og Vesten

Uzbekistan
Billede: viktorsfarmor.dk

 

Måske er navnet Uzbekistan helt fremmed for dig. Området har nemlig ikke altid været i Danamarks interesse-sfære, og det er et af 5 stan-lande i den sydlige del af det tidligere Sovjet.

Historisk set har Uzbekistan dog været meget betydningsfuldt. Vi befinder os nemlig i epicentret for tidligere tiders handelsvej – Silkevejen. 

Derfor er Uzbekistan en perle i det centrale Asien. Landets særlige karakter er formet gennem to tusinde år af nomader og handelsfolk, der kom ad Silkevejen fra Kina til Middelhavet, og bragte velstand til byer som Samarkand og Bukhara. 

Karavanerne kom med silke, porcelæn, glas, guld og krydderier. Og informationer. Silkevejen var datidens bredbånd, og derfor er Uzbekistan i dag en sjov blanding af Orienten og Vesten, tilsat et stænk Sovjet – efter 70 år som en del af Sovjetunionen.

 

De 3 M’er

Moskeer, minareter og madrasaer er, hvad uzbekisk arkitektur handler om. Og Khiva, Bukhara og Samarkand er historiske hotspots. 

De gamle madrasaer i Khiva omfatter Allakuli-Khan Madrasa, et af de bedste eksempler på Khorezm middelalderlig arkitektur. Moskeerne omkring Registan-pladsen i Samarkand er verdensberømte, mens Bukhara har Kalyan-minareten ved Po-i-Kalyan-moskeen.

 

 

Samarkand: Hjertet af Silkevejen

Samarkand, hjertet af Silkevejen, er gennemsyret af historie og, ikke overraskende, eftertragtet af folk som Alexander den Store, Genghis Khan og Timur Lenk. 

Timur var en nådesløs tyran, der ikke veg tilbage for at massakrere hele byer. Men han havde også en kærlighed for kunst og arkitektur. 

Under ham blev der i slutningen af det 14. århundrede bygget pragtfulde moskeer, madrassaer, paladser og bazarer i hovedstaden Samarkand.

 

Registan

Registan Uzbekistan
Billede: viktorsfarmor.dk

 

Med til et besøg i den ældgamle og legendariske silkevejsby Samarkand hører en tur omkring Registan-pladsen. Den er selve symbolet på Uzbekistans status i den islamiske verden.

I middelalderen kom kamelkaravanerne hertil, og købmændene bredte deres varer ud på tæpper i håb om at gøre en god handel. Varerne kom langvejs fra, måske helt fra Kina.

Kamelerne var med hele vejen. De var udholdende, og havde en sjette sans, der fortalte dem to ting: Hvor er nærmeste vandhul? Og hvornår kommer der en sandstorm?

Nu er kamelerne væk fra Registan, men masser af handelsfolk frister stadig med håndknyttede tæpper og andre orientalske varer. Bygningerne er klassiske eksempler på fuldendt islamisk arkitektur.

 

 

Hellige Bukhara

Er du fan af gammel arkitektur, vil du elske Bukhara. Byen vrimler med 140 gamle monumenter, der går århundreder tilbage. 

Med over 350 moskeer og 100 madrasaer er dette virkelig en hellig by. Faktisk stammer navnet fra sanskrit ‘vihara’, der betyder ‘kloster’. Helligt og overdådigt, men føles også stadig levende og ægte.

 

Uberørte Khiva

Khiva
Billede: viktorsfarmor.dk

 

I det fjerne nord er dette virkelig på mange måder det rene, gamle Uzbekistan, og knapt berørt af turisme. Gå gennem portene til den gamle bydel, Ichan Qala, og nyd den middelalderlige magi.

Du vil blive mødt af moskeer, mausoleer og minareter, plus mystiske gyder, mystiske værksteder og vidunderlige caféer og tæppemagere. 

 

Ørkenens Louvre

Uzbekistan har dog mere end Samarkand og de tre M’er at byde på. Langt, langt, langt ude i steppe-ørkenen ligger en verdenssensation: Et museum for avantgarde kunst, hvor hele samlingen er skabt af én eneste mand – Igor Savitsky.

Savitsky indsamlede over 40 år en række imponerende forbudt, sovjetisk kunst. Han kunne se, hvordan avantgarde kunstnere blev forfulgt eller dræbt. Ingen officielle museer ville heller ej røre deres kunst.

Men Savitsky ville. Han rejste det kæmpestore land tyndt og opkøbte malerier. Det blev til en samling på mere end 80.000 værker, der i dag findes på et museum i Nukus. New York Times gav samlingen tilnavnet ”Ørkenens Louvre”. Og det er lige hvad det er.

Er du blevet inspireret til en rejse til Uzbekistan? Læs mere om silkevejens magiske epicenter og book din næste rejse her.

Rejsetilbud

Lifeguard hut in South Beach, Miami
Togrejse i Italien
Sandstrand på Algarvekysten

I samme kategori

f82adafa-abd0-45fc-ad23-626d602492f2
Nimb Rooftop København
Essensen af Indien
Kanal i Venedig

Mest læste

troldejagt i Danmark
f82adafa-abd0-45fc-ad23-626d602492f2
Verdens mindste lande
Verdens største lande

Forsiden netop nu

f82adafa-abd0-45fc-ad23-626d602492f2
Nimb Rooftop København
Design uden navn-15
Essensen af Indien
nationalparker i Europa
I ro og mag med Vitus Rejser
Sensommer i Europa
Hvalsafari

Mest læste

Rejsenyheder & PR

Foto: Lego
billund
udlandet
vesterbro
scandic go
strandhotel

Danmark

Instagram Aarhus
billund
strandhotel
camping

Skiferie

gurgl østrig
Vorarlberg
Zillertal
Zillertal i Østrig, skiferie

Camping

camping
Aktiv ferie
TimeOut fra hverdagen
Campingmesse

Rejsetilbud

Korsika, Frankrig.
Gran Canaria fungerer glimrende som en romantisk getaway, når du trænger til en pause fra vintermørket.
Cancún - Kyst
Instagram Aarhus
Kanal i Venedig
Anholt
Innsbrucks gader summer af liv og er fuld af historie.

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)