Man kan hurtigt komme i konflikt med loven på ferien – også helt uden at vide det. Flere af de handlinger som vi er vant til godt at måtte foretage os herhjemme i Danmark, ulovliggøres nemlig af en række regler og love i andre lande. Er man ikke opmærksom på disse, kan man hurtigt risikere at ende med dyre bøder eller i værste tilfælde en fængselsstraf på ferien. Ekstra Bladet har samlet en liste over flere af de love, som du kan risikere at overtræde på ferien:

 

Undgå bøder ved at undgå fugleklatter

I Danmark er det et hit hos de små, når børnefamilier hygger sig med at fodre fugle på de store torve rundt i landet, hvor de oftest samles. Dette skal man dog passe på med, hvis man er taget med familien til Venedig i Italien. På Markuspladsen kan du nemlig risikere at få en bøde hvis du fristes til at fodre duerne.

Siden 2008 er det blevet ulovliggjort, da duernes fugleklatter er syreholdige og kan skade bygningerne på pladsen. Bliver du fanget i at fodre duerne, kan du ende med en bøde på op til 1500 kroner.

 

Beholde kludene på

Selvom de høje temperaturer indbyder til det, er det en god ide at gemme maveskindet væk på en række populære feriedestinationer. Dette gør sig gældende i Venedig, men også flere steder i Spanien. I Barcelona blev det i 2011 ulovligt kun at have badetøj på, når man færdes på gaden. Dette er altså kun tilladt ved bystrandene.

Glemmer du at tage tøj på efter en tur på stranden, og slentrer gennem gaderne iført badetøj risikerer du en bøde på 2000 kroner.

 

Pas på med promillen og slip for bøder

Hold promillen lav og undgå bøder

Har du planer om at drikke dig i hegnet på ferien, bør du overveje om dette blot skal gøres hjemme på hotelværelset. I mange lande er der skrevne såvel som uskrevne regler om, at man holder promillen på et lavt niveau, så man ikke slipper alle hæmninger i det offentlige rum. Dette gælder både rejser til lande som USA, Spanien, Thailand eller Japan.

I de fleste lande er det også kun tilladt at drikke alkohol på beværtninger eller i hjemmet, så tænk dig om en ekstra gang, før du finder gåbajeren frem.

Flere steder i Mellemøsten er det helt ulovligt at drikke alkohol som turist. Dette gælder fx i Dubai, hvor du faktisk ikke kan købe alkohol i butikker uden en særlig tilladelse. Denne udstedes primært til indbyggerne. I stedet kan du besøge beværtninger, restauranter og lignende, som har licens til at servere alkohol.

 

 

Ingen høje hæle her

På ferien kan man fristes ekstra meget til, at dresse up i finere klæder og høje hæle. Skal man på sightseeing i Grækenland, bør man dog droppe den ide. Her er høje hæle nemlig forbudt på en række af landets populære turistattraktioner.

Stiletterne er blandt andet strengt forbudt at have på, hvis man besøger Akropolis i Athen eller Knossos på Kreta. Dette skyldes at de græske myndigheder ikke ønsker, at de høje hæle slider og skader de historiske monumenter.

 

Kys og kærtegn volder bøder

Pas på med kys og kærtegn

Skal romantikken danne rammerne for ferien, skal man være opmærksom på, hvor man rejser hen. I mange lande er det nemlig ilde set at kysse, kramme og kærtegne hinanden i det offentlige rum.

Rejser man til Dubai eller Malaysia bør man holde fingrene fra hinanden, indtil man befinder sig hjemme på hotelværelset. Kysser og befamler dig og din udkårne hinanden i offentligheden, risikerer i nemlig at få bøder eller sågar en fængselsstraf. Et kinesisk par endte foran en dommer i 2006 og næsten i fængslet, da de ”bare” havde kysset i en park i Kuala Lumpur.

 

Ulovligt tyggegummi

Går turen til Singapore bør du skifte tyggegummiet ud med mintpastiller. Det har siden 1992 været ulovligt at sælge tyggegummi i landet. Selvom det er lovligt at tygge på det, risikerer man en bøde, hvis det bliver spyttet ud på jorden eller klistret fast på genstande i byrummet.

Siden 2004 har det dog været lovligt for apoteker og tandlæger at sælge tyggegummi til medicinsk brug som fx nikotintyggegummi. Dette kræver imidlertid at man har en recept. 

 

Tis ikke i badevandet

Hvis du er på ferie i Portugal, er det en god ide at tisse af, før du tager en dukkert på stranden. Her er det nemlig ulovligt at tisse i badevandet. Loven er blandt andet blevet vedtaget for at sikre, at strandene er vedligeholdte og familievenlige. Hvordan loven håndhæves i praksis, kan man dog undre sig over.

 

Træd ikke på pengesedler

Træd ikke på thailandsk valuta

Er du på ferie i Thailand og spotter pengesedler og mønter på jorden, så træd endelig ikke på dem. Her er det nemlig ulovligt at betræde landets valuta.

Årsagen til dette er, at mønter og sedler prydes med billeder af tidligere monarker. For eksempel den folkekære konge Bhumbibol, hvis død i 2016 efterlod den thailandske befolkning i stor sorg.