“Jeg tror på, at vi kommer til at åbne op for rejser frem imod sommeren. Men jeg kan endnu ikke sige hvornår og hvortil. Jeg tror selv på, at der vil blive rejsemuligheder hen over sommeren. I hvert fald til steder i Europa.” Sådan siger direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice Erik Brøgger Rasmussen til Berlingske.

Men vi må væbne os lidt med tålmodighed. For inden vi når til sommeren, har vi lige et forår, vi skal igennem. Her vil der formentligt stadig vil gælde strenge rejserestriktioner.

Og selv om fx Tyskland nu har besluttet at åbne for rejser til Mallorca og Ibiza i Spanien samt rejser til Nordjylland pga. faldende smittetal – Ja, så frarådes alle rejser nemlig fortsat herhjemme. Rejser fra Tyskland til Nordjylland bliver dog næppe til noget, da grænsen fortsat er lukket fra dansk side.

Og de danske rejserestriktioner vil også gælde henover påsken. Men med varmere vejr, lavere smitte og vaccinepas på vej ser det ud til, at danskere kan rejse på ferie i Europa til sommer, vurderer Udenrigsministeriets Borgerservice.

 

Udenrigsministeriet

 

Vejen banes for udlandsrejser

Folketingets partiledere er lige nu i gang med større genåbningsforhandlinger. Efter planen præsenteres der d. 23. marts en mere omfattende genåbningsplan. Så præcis hvordan tingene kommer til at se ud på den anden side af påske, er der ikke nogen, der ved endnu.

»Regeringen arbejder på at justere rejsereglerne, så der kan ske en gradvis og sundhedsmæssig forsvarlig genåbning af rejser,« lyder det fra Udenrigsministeriet.

 

Coronapasset er nøglen til verden

Lavere smitte og et coronapas er nøglen til rejseaktiviteter. Det er besluttet, at der hurtigt muligst skal fremstilles et digitalt coronapas. Derfor er der nu også åbnet for, at virksomheder kan byde ind på opgaven med at lave det digitale coronapas, og flere store it-selskaber har allerede fremvist deres forslag.

Regeringen håber på, at det kan være klart allerede i maj, og det indgår som en del af planen for, hvordan der kan åbnes mere op for rejseaktiviteter og den fri bevægelighed – i første omgang indenfor Europas grænser. På sigt skal det også kunne bruges til koncerter og sportsarrangementer.

Passet kræver dog selvfølgelig, at man er blevet vaccineret. Ifølge den nyeste udgave af vaccinationskalenderen skulle alle danskere være vaccineret i løbet af juli måned.

 

Udenrigsministeriet: Sommerferie i Europa er en mulighed

Coronapas eller ej. Udlandsrejser med god samvittighed kan først ske, når Udenrigsministeriet giver grønt lys. Men på trods af den store uforudsigelighed i pandemiens udvikling, så er Erik Brøgger Rasmussen optimistisk, hvad angår sommerferien i Europa. Han er mere tvivlende i forhold til rejser til resten af verden.

“Med forbehold for, at virus ændrer sig, så er vi formentlig hjulpet af, at vi får vejret med os. Ligesom udrulningen af vaccine har en effekt både i Danmark og i alle de lande, vi gerne vil rejse til,« siger han afslutningsvis.