Denne artikel er skrevet i samarbejde med Store Verden.

 

Afrika har verdens største og mest varierende bestand af vilde dyr. The Big 5 er en gammel jagtbetegnelse for elefant, bøffel, løve, leopard og næsehorn. The Big 5 er ikke defineret ud fra størrelse, hvorfor man kan tro at giraf og flodhest mangles på listen, men derimod kategoriseres det ud fra, hvor svært det er at nedlægge dyret, og hvor farlige de er at jagte.

Når du tager på safaritur med rejseselskabet Store Verden vil du få mulighed for at iagttage både The Big 5 men også andre kendte og mindre kendte afrikanske dyr som fx brune hyæner, skældyr, jordulve, geparder og mere end 300 forskellige fuglearter.

 

Lær The Big 5 at kende

The Big 5 er som nævnt kontinentets mest ikoniske dyr og er en kæmpe seværdighed for safarirejsende. Derfor vil vi i det følgende kort gennemgå The Big 5, så du ved, hvad du kan glæde dig til.

 

Det største The Big 5-dyr

Elefanten er den største af dyrene i The Big 5, og den kan veje helt op til 7 tons. Savanneelefanter er store nok til at ændre landskabet, trække træer op for at skabe græsarealer, sprede frø og generelt øge biodiversiteten.

 

The Big 5

 

Bøflen og dens enorme horn

Bøffel er et heftigt ko-lignende dyr og samles ofte tusindvis i meget store grupper, så de kan forsvare sig mod rovdyr. Både han- og hunbøfler har horn, men hannernes kurver opad, smelter sammen i midten og danner en solid knogletallerken kaldet en boss. Hornene er et nyttigt forsvar og kan være mere end tre gange tungere end fx en løvemodstander. Det betyder også, at løven har en potentiel chance for at dø, hvis den angriber en bøffel. En bøffel kan være meget aggressiv og kan ofte komme i konflikt med mennesker udenfor beskyttede områder.

 

Dyrenes konge – løven

Løven er den eneste sociale store kat i flokken, men du må ikke sætte næsen op efter at se kongen. For ofte er der faktisk ikke en konge. Løver er ikke født i en rang, men derimod er de egalitære, hvilket betyder, at de ikke har et permanent socialt hierarki. Løvesamfundet er også matrilinealt, så hunnerne holder territorierne og forbliver med stolthed dér, hvor de er blevet født.

 

Den luskede leopard

Leoparden er den mindste af de fem dyr og samtidig også det dyr. Man kalder dem ofte for ninjakatte, fordi de er luskede og svære at få øje på. Når der tales om pletter, er de fleste leoparder lyse med markante mørke pletter, som kaldes rosetter. Sorte leoparder, der synes at være næsten ensfarvede, fordi deres pletter er svære at skelne, kaldes almindeligvis sorte pantere. Leoparden går ofte på rov efter zebra eller antilope og spiser helst alene.

 

 

Afrikas næsehorn

Der findes to arter af næsehorn – det sorte næsehorn og det hvide næsehorn. Herudover er der fem underarter mellem dem, som også lever i Afrika. Her tales der om det nordlige hvide næsehorn, det sydlige hvide næsehorn, det østlige sorte næsehorn, det sydlige centrale sorte næsehorn og det sydvestlige sorte næsehorn. Alle slags er helt enorme og har en topvægt på 5000 pund. Deres horn kan vokse sig op til 5 meter lange.

Generelt er Afrika utrolig rigt på dyreliv, hvorfor flere andre Big 5’s er dukket op gennem årene. Her kan man rette blikket mod leopardskildpadden og elefantfuglen, som også er dyr, du sent vil glemme at have set.

 

Få mest ud af The Big 5

Hvis du skal have den mest optimale oplevelse ud af at opleve The Big 5, anbefales det at følges med en professionel ranger. En professionel ranger er ofte trænet i at aflæse dyrene sprog og kan med snilde gennemskue, hvad der foregår, hvis man møder en knækket gren, resterne af et ådsel, ekskrementer eller et fodspor, som afslører dyrenes færden i naturen.

Derudover kan rangerne også lære dig at spore dyrene. Et eksempel kan være, at elefanterne efterlader 50 centimeter store fodspor alt imens, at det bredsnuede næsehorn efterlader fodspor på 30 centimeter. Derudover kan en professionel ranger lære dig, hvordan du genkender dyrene på anden vis – og generelt skabe meget mere tryghed i den oplevelsen.

Hvis du tager på tur ud for at opleve The Big 5 med Store Verden vil turen koste 135 Euros og vil være en halvdagstur.