Efter at Michael Laudrup overtog jobbet som manager for Swansea City kom byen i højere grad på danskernes lystavle. Den relativt lille klub dyster med de tunge navne i den engelske Premier League på den anden side af grænsen, og Swansea er derfor en god historie om den lille, der lægger arm med de store. Wales i en nøddeskal. 

Michael Laudrup‘s Swansea


Fodboldmanagere kommer og går, som Michael Laudrup så også endte med at gøre det i februar 2014, men Wales er altid et besøg værd. Swansea er et godt udgangspunkt for at opleve natur og historie på den walisiske sydkyst.

Selve byen ligger smukt ud til Swansea Bay, eller Bae Abertawe. Swansea blev stort set genopbygget efter 2. verdenskrig, hvor den var udsat for kraftige luftangreb. Store dele af byen er derfor relativt nye. Det gælder f.eks. National Waterfront Museum, et nyere museum, der især beskriver tidligere tiders minedrift efter kobber. 

Gå ind og se det overdækkede marked, Swansea Market, midt i byen. Her er et miks af butikker og handlende, der tilbyder alt fra lammekød til friskfanget fisk, isenkram og strikvarer.

En anden seværdighed er Dylan Thomas Centre, et museum og kulturcenter, der beskriver den walisiske poet Dylan Thomas’ liv og levned. ”1940 Swansea Bay”, lidt uden for Swansea centrum, er et finurligt museum, der beskriver hvordan det var at leve her under krigen. Især under ”blitzen”, hvor det ikke kun var London der blev ramt, men også byer som Swansea. Fra Swanseas nye marina er der anlagt en vandre- og cykelsti langs vandet. 

Michael Laudrup
Couple sitting on the cliffs looking out to sea as the sun sets over Rhossili Bay, Rhossili Bay, Swansea, Wales.

Forkæl dig selv i Mumbles


Mumbles – også kendt som Oystermouth – ligger omkring fem km fra centrum af Swansea. Den lille hyggelige kystbyer i dag kendt for sit store udbud af butikker, hyggelige cafeer, gode restauranter, gallerier med lokale kunstnere og kunsthåndværkere.

Mumbles er berømt for sit udvalg af butikker med personlighed, der sælger alt fra den nyeste mode, afslappet surfingudstyr, traditionelle walisiske love spoons i mosetræ, amerikansk folkekunst til lokal seafood og håndlavet chokolade. Her er også et stort udvalg af holistiske massagetilbud og spa-behandlinger. 

Mumbles har nogle af de bedste restauranter i området, hvor man kan nyde friskfanget fisk og skaldyr, der er hevet i land lige ud for kysten. Og i en region, der er berømt for sine isbarer, kan man selvfølgelig finde de bedste i Mumbles. Og hvis man har lyst til at vide noget om fortiden, kan man besøge borgruinen Oystermouth Castle, et velbevaret anlæg fra det 14. århundrede.

Rhossili Bay og Beach


Gower vest for Swansea rummer store oplevelser og mulighed for at kaste sig ud i surfing, drageflyvning, vandring eller cykling. Gower Peninsula var det første landskab i Storbritannien, der i 1956 blev udnævnt til Area of Outstanding Natural Beauty

Stranden ved Rhossili er kendt som en af de bedste i Storbritannien, også blandt windsurfere. Den opfordrer måske ikke så meget til en svømmetur på grund af strømmen og det kraftige tidevand, men mere til at man indtager det store landskab.

I det hele taget er der noget ved den walisiske natur der indbyder til, at man kaster sig ud i den og bruger den time ekstra på at få røde kinder og de bedste oplevelser med hjem.

Læs også alt om Dublin her:

Surf for Everyone nær Swansea


En af mulighederne for netop det er den officielt godkendte surfskole Surf GSD, der har mottoet Surf for Everyone. Ideelt for børnefamilier. Her kan man også vandre ad Wales Coast Path, en spektakulær vandrerute, der nu går ubrudt hele vejen rundt om Wales. 

Den bedste udsigt over Rhossili Beach får man oppe fra de grønne skrænter, men også fra terrassen på Wormshead Hotel. En lille kro, der helt berettiget kan prale med sin beliggenhed.

Langs med Gower Peninsulas kyst er der flere skønne strande, der gemmer sig mellem klippeformationerne der støder ud fra kysten. Mest oplagte for børnefamilier er Bracelet Bay, Caswell Bay, Langland Bay og Limeslade Bay, mens strandene ved Three Cliffs Bay, Mewslade Bay og Pwll Du er mere klippefyldte og udfordrende. 

Michael Laudrup, Swansea
Mumbles Gower Peninsula South Wales Towns & Villages

Fakta om Swansea

Rejsen til Swansea

Der er ingen direkte rutefly fra Danmark til Swansea i Wales. Nærmeste mulighed fra København er EasyJets rute til Bristol i det vestlige England med forbindelse fire gange om ugen.

Oven i flyvetiden skal man regne med et yderligere et par timers transport til Swansea. Alternativt kan man tage toget fra London til Swansea. Du kan finde facts og praktisk info på www.visitswanseabay.com

Tekst: Nils Francke

Foto: VisitBritainImages.com og Visit Wales