Staycation er en ny og anderledes måde at holde ferie på. Læs med her og se, hvad ferieformen dækker over, og hvem den især egner sig til. 

Staycation er ferieformen for dig, der ikke ønsker at rejse langt væk for at få nye oplevelser! 

Ordet er en sammentrækning af stay (at blive) og vacation (ferie). Det betyder, at det er en hjemmeferie. Man forvandler således sit eget hjem til feriestedet. Men staycation skal føles anderledes end hverdagen, så hele kunsten er at foretage sig noget, der giver dagene et andet indhold end normalt.

Hvem egner staycation sig til?


Alle kan holde hjemmeferie, men det er især velegnet til familier og fx børnefamilier, hvor et eller flere af medlemmerne ikke har muligheden for at rejse på ferie.

Børn elsker ofte at være hjemme og bare have god tid med forældrene. Tid og plads til bare at være. Børn behøver nemlig ikke at rejse for at få fornemmelsen af, at feriedagene er anderledes end hverdagene.

staycation

Hvor kan man holde staycation?


Det ligger i navnet, at man bliver derhjemme. Men man kan da sagtens kombinere det med andre ting, man har lyst til. Hvis man drømmer om en overnatning eller to hjemmefra i ferien, kan man jo bare gøre det.

Hvilken tid på året er bedst til staycation? 


Sommeren er selvfølgelig den mest oplagte, fordi vejret er med os. Telt i haven og oplevelser i det fri er bare sjovere i godt vejr. Men man kan holde staycation hele året. Hver årstid har sine forskellige muligheder og begrænsninger. Om efteråret er tiden fx til at plante hæk og æbletræer eller samle kastanjer.

Læs mere om at holde Ferie i Danmark

Hvordan holder man så staycation? 


Det vigtigste er at beslutte sig for, hvad man gerne vil have ud af ferien. Hvis man ikke har en plan, er der risiko for, at man falder tilbage i hverdagen, og den ene dag tager den anden.

Disse idéer er derfor gode at have i baghånden:

Bliv turist i lokalområdet


Tag på museer og opsøg lokale aktiviteter og steder, som I ikke tidligere har oplevet sammen – eller hvor I måske ikke har været henne i lang tid. Børn elsker at ligge i telt i haven, lave mad over bål og tage på udflugter med madpakke og et tæppe.

Gourmetferie


Lav jeres egen familieudgave af ”Den Store Bagedag” og invitér venner eller familie som prøvesmagere og dommere. Prøv nye opskrifter eller lav mad eller desserter som I tit har snakket om, men bare aldrig har fået lavet. Hvad med en uge med retter fra et nyt land hver dag?

Prøv at lave blindsmagning, hvor man skal gætte, hvad man får I munden. Det kan børnene få meget sjov ud af. Især når det er dem selv, der skal bestemme, hvad mor eller far skal have i munden med bind for øjenene. Opsøg også de gode spisesteder i omegnen eller gårdbutikker og små producenter.

staycation

Den aktive ferie


Mulighederne er gode for aktiv ferie, også i vinterhalvåret. En enkel og meget billig måde at være sammen på er at tage ud på længere vandreture sammen.

Det giver mulighed for gode samtaler, efterhånden som kilometerne tilbagelægges. Eller prøv kræfter med mountainbiking eller cykelture på jeres almindelige jernheste. Find en god rute hjemmefra og overnat i et shelter.

Projektferien


Er det tid til at anlægge køkkenhave? Eller er det børneværelsets tur til den store omgang? Med lidt planlægning kan projektet blive en anden form for aktiv ferie, hvis aftalen er, at alle skal bidrage for at nå resultatet. Sørg for opgaver til alle mand, også familiens mindste, så det er en fælles opgave.

Stop hver dag til dén tid, I har aftalt, så det ikke bliver en sur tjans, og så der også er tid til noget andet. Fejr dagens fremskridt hver aften – og selvfølgelig ekstra, når I er nået i mål.

Aktiv ferie