Denne artikel er skrevet i samarbejde med Viktors Farmor

 

Maleriske teplantager, fristende sandstrande, hellige templer og muligheden for at se blåhvaler gør en rejse til Sri Lanka til et fantastisk minde med unikke oplevelser. Sri Lankas storslåede dyreliv og spændende kultur er med til at opbygge den store fascination og interesse, som mange har for øen. Tag med Viktors Farmor til Sri Lanka med en dansk rejseguide, der sikrer, at du får hele oplevelsen med.

 

Enestående oplevelser og fantastiske seværdigheder

Seværdigheder i Sri Lanka

Sri Lanka var i en årrække præget af krigen mellem det tamilske mindretal og singaleserne. Siden krigens ophør i 2009 er øen blevet et populært rejsemål for turister. Viktors Farmor har lavet rejser til Sri Lanka siden 2010. Her kan du både komme på en rundrejse til Sri Lanka med højdepunkterne på den charmerende ø, og en kombineret naturpark/hvalsafari rejse. Begge rejser giver dig et unikt indblik i den lokale kultur på Sri Lanka.

På øen er 13% af landet dækket af nationalparker og naturreservater. Nationalparken Yala har verdens tætteste bestand af leoparder. Med både åbne sletter og mange vandhuller vil du også opleve elefanter, hjorte, aber, vildsvin, fugle og krybdyr på nært hold.

Det centrale Sri Lanka huser desuden smukke seværdigheder som gamle kongebyer med flotte templer, paladser og høje Buddhastatuer og kolonistidsbyer med charmerende huse. Flere af Sri Lankas byer er – fortjent – med på UNESCOS verdensarvsliste.

 

Sri Lanka: Det bedste sted at se en blåhval

Blåhval

Sri Lanka er som sagt et tropisk paradis med et væld af smukke seværdigheder, men fascinationen til landet stopper ikke her. Det byder nemlig også på verdens største pattedyr.

Blåhvalen bliver lige så lang som et Boeing 737-passagerfly og vejer det samme som 40 elefanter. Det bedste sted at se blåhvaler er ud for Sri Lankas sydspids. Tag på hval-safari og mærk suget i maven, når du står ansigt til ansigt med det enorme dyr fra rælingen af en båd. Hvalerne boltrer sig i farvandet fra november til april.

En hval-safari begynder tidligt om morgenen. Safari-bådene har radio-kommunikation med hinanden, så rygtet spredes hurtigt, når der er spottet vandsøjler i nærheden. Men det er ikke den eneste kommunikation, der foregår. Blåhvaler har en stemme så dyb, at mennesker ikke kan høre den, men tilsyneladende kan de snakke med hinanden på flere hundrede kilometers afstand.

På trods af kommunikation og størrelse er blåhvalen et truet dyr. Derfor arbejdes der hårdt på at kontrollere hval-safari, så det bliver bæredygtigt og ikke skræmmer hvalerne væk. Dette er også i landets interesse. Sri Lanka hævder nemlig at være det eneste sted, hvor man kan se verdens største vand-pattedyr – blåhvalen – og verdens største land-pattedyr – elefanten – på samme dag. 13% af landet er som sagt nationalparker og reservater, og der er en lang tradition for at beskytte naturen og dyrelivet.

 

 

Det sorte guld på Sri Lanka

Te-plantager i Sri Lanka

Højlandet midt på øen er malerisk smukt med bakkede plantager, hvor de lokale høster noget af verdens fineste te – ceylon-te. Da den dråbeformede ø var under britisk kolonistyre, var der mange kaffeplantager. I 1870’erne blev plantageejerne ramt hårdt af en svampesygdom. De så med misundelse mod kollegaen James Taylor, som i 1867 havde plantet et lille areal med te-buske fra Kina. Og det gik strygende. Snart blev stort alle plantager lagt om til te. I dag er Sri Lanka verdens 3. største eksportør af te. 

Højlandet midt på øen er næsten én langstrakt te-plantage. Og synet af grønne, veltrimmede bjergsider er smukt og harmonisk. Te-busken (Camelis sinensis) kan godt lide varme, højde og skrånende terræn – netop derfor er Sri Lanka ideel. Den bedste, mest intense og kraftige te kommer fra marker, der ligger mere end 1200 meter over havets overflade.  

Tebladene håndplukkes og tørres, inden de rulles og skæres i småstykker. Så iltes de, og til sidst opvarmes de kortvarigt, så man beholder lige præcis de smagsvarianter, man ønsker. Ceylon var det tidligere navn for Sri Lanka, heraf navnet på teen.

På flere af Viktors Farmors rejser er der planlagt besøg til te-plantager. I ser også “Lipton’s Seat”. Det er et udsigtspunkt i 1970 meters højde, opkaldt efter Sir Thomas Lipton, en af de største pionerer indenfor te-dyrkningen. 

Tag med Viktors Farmor til Sri Lanka og lad dig fascinere af de mange enestående sanseindtryk!