Elsker du natur, skove, søer, flora og fauna? Så skal du med sikkerhed opleve de smukkeste nationalparker i Europa. Glem folkemængden, strande, byer og shopping og kom i stedet til at slappe af i nogle af de bedste og smukkeste nationalparker i Europa.

Oplev utrolige nationalparker som Plitvice-søerne i Kroatien, den saksiske Schweiz nationalpark, Belluno Dolomites nationalparken og Goreme nationalparken. Der er så meget at opleve i Europa!

 

Sarek, Sverige 

Det høje bjergområde i Sarek ligner meget Alperne med høje bjerge og dybe dale. Den mest kendte er Rapadalen med sit storslående delta og ryge dyreliv. Gletsjerne dannes med smeltet vand, hurtige bjergsnitter og små vandfald. Seks af toppene ses 2000 meter over havet. Sarek er ikke let tilgængelig og har et krævende terrænforhold. Udover Royal Trail, som passerer de sydlige stier, er der ingen andre vandrestier. 

 

Nationalparker Europa

 

Soomaa, Estland 

Floraen og faunaen i Soomaa National Park er ganske overbevisende. Når man bevæger sig på floderne er det ofte nødvendig at navigere forbi faldne aspestammer – typisk pga. bævernes hærges. Andre tegn på bævere kan være tyggede stubbe og bæverhytter, som ses langs flodbredderne. Udover bævere er det også muligt at se odderen her. Ud over de store oversvømmelser, der kommer hver år, kan man se adskillige vandrende vandhøns på flodsletterne. I sumpeskovene er det muligt at se den hvide rygspætte. Der er også adskillige områder med reder i denne Nationalpark. 

 

Wild Taiga, Finland 

Wild Taiga dækker et område af naturlig vildmark uberørt af menneskelige hænder. Dette sted er ideel til visning og fotografering af dyr i naturen. Her kan du få øje på en brunbjørn, jærv og ulve samt elge, skovhjorte, flyvende egern, bævere og nogle store rovfugle i et naturligt habitat. Disse arter kan også ses i nærliggende provinser som Kuusamo og Pohjois-Karjala. 

 

Plitvice Søer, Kroatien 

Plitvice Søernes nationalpark tilhører Dinaric karstområdet, og på grund af sin geologi, geomorfologi og hydrologi er det én af de mest imponerende karstenheder i verdenen. Udover dolmistisk sten er mesosoiske kalksten med dolomitindsatser dominerende her. Specifikke hydrologiske egenskaber ved klipperne har muliggjort bandretention på Trias-dolomit-klipperne såvel som kløftdannelse ved vandskæring gennem kridt/kalkaflejringer. Tufa-barrierer er et fænomen, som gør det muligt for vandet at forbinde søerne. 

 

nationalparker Europa

 

Saksiske Schweiz, Tyskland

Den Saksiske Schweiz Nationalpark (på tysk Nationalpar Sächsische Schweiz) er en nationalpark i Tyskland nær Dresden. Det dækker to områder på 93,5 km2 i hjertet af den tyske del af Elbe Sandstone Mountains, som kaldes det saksiske Schweiz. Denne nationalpark støder op til nationalparken Bohemian Switzerland i Tjekkiet. 

 

Triglav, Slovenien 

Triglav National Park er den eneste slovenske nationalpark, der findes. Parken er opkaldt efter Triglav, det højeste bjerg i parken, som også er det højeste i Slovenien på hele 2864 meter. Triglav betyder trehovedet og har sit karakteriske navn fra en slavisk gud, der efter sigende skulle have sin trone på toppen af bjerget. Bjerget er et ægte nationalt symbol og fremgår af det nationale våbenskjold og flag. 

 

Ordesa

 

Ordesa, Spanien

I Ordesa National Park finder du ruter, som passer til alle. Det betyder, at du kan udforske dale, græsgange og floder, som ligger ved foden af Monte Perdido i dit helt eget tempo. Lette tilgængelige stier fører dig til naturlige vidundere såsom vandfaldet kendt som Cola de Caballo (hestens hale). Du kan også se Gradas de Soaso eller Garganta, som ligger ovenpå en klippe. De er omgivet af bjerge, som er over 3000 meter høje, og du kan være heldig at se en skæggrib med et vingespænd på over 2 meter. 

 

Goreme, Tyrkiet 

Når det gælder nationalparker i Europa, er Goreme Nationalpark og Cappadocia et unikt sted med skråninger fulde af såkaldte fe skorstene. Det er et sted, der er rig på vandremuligheder i bunden af dalen og rigelig flora. 

Kappadokien, som er blevet skulptureret ud af Erclyes- og Hasan-bjergene i tusinde af år af sand og vanderosion, blev sæde for flere civilisationer og er stille vidne til Anatoliens kulturhistorie. Kappadokien dækker også over underjordiske byer. Disse er helt fortryllende. De mest ekstraordinære underjordiske byer er i regionerne Kaymakli, Derinkuyu, Mazl Ozkonak og Tatlarin.

 

Vatnajökull, Island 

Vatnajökull Nationalpark består af gletsjere. Besøgscenteret er placeret i Skaftafell og Höfn (sydøstlige Island), Skriðuklaustur (østlige Island) og Jökulsárgljúfur (nordøstlige Island). Store områder af parken ligger i højlandsområder. Hvis du er på vej ind i det islandske højland, skal du være forberedt på, at vejret, flodstrømmen og køre/gå forholdene kan ændres meget pludseligt. 

 

Nationalparker i Europa

 

Ecrins, Frankrig 

Ecrins nationalpark i Frankrig er beliggende i Alperne og dækker en stor del af Massif des Ecrins. Parken er blevet kronet til ”Europas bjergpark” af Europarådet. 

 

Belluno Dolomites, Italien 

Dolomitterne er en bjergkæde beliggende i det nordøstlige Italien. De udgør en del af de sydlige kalkstensalper og strækker sig fra floden Adige i vest til Piave-dalen i øst. De nordlige og sydlige grænser er defineret af Puster Valley og Sugana Valley. Dolomitterne ligger imellem provinserne Belluno, Sydtyrol og Trentino.   

 

Durmitor, Monternegro 

Parken ligger i et bredt bjergområde i det nordvestlige Montenegro. Den er begrænset af floderne Piva og Tara mellem 23 bjergtoppe over 2300 meters højde. Parken er 39000 hektar stor og inkluderer den 82 kilometer lange Tara-kløft med en højde på 1600 meter over floden. Kontoret for parken findes i Zabljak. Dinara-bjergkæden er præget af høje toppe, rigelige skove og dybe kløfter. Kløften Tara er den største i Europa og har over 1500 slags flora og 130 fuglearter. 

Denne artikel er lavet med inspiration fra Best Destinations.