Denne artikel er skrevet i samarbejde med Greenland Travel

 

Peter, som er ansat ved Greenland Travel, har i mange år været bosat i Ilulissat, Grønland. Her har han været slædekusk med egne hunde og kender området som sin egen bukselomme. Han kan fortælle om, hvad du kan opleve på slædetur i Grønland. Selv hvis du kommer til at køre slædetur i en af Grønlands andre smukke bygder, kan du alligevel fornemme stemningen i Peters fortælling.

 

Tre nætter i ødemarken på Grønland

Tager du på slædetur i området omkring Ilulissat, kan du glæde dig til tre nætter i ødemarken. Kuskene pakker slæderne med slædekasser, soveposer, hundemad og telte, og så er det ellers fuld fart fremad.
Når du kommer til foden af fjeldet ”Store Akinaq” går det stejlt opad i 200-300 meter. Her skal alle af slæderne, så hundene kan trække læsset op ad bjerget. På toppen går det videre i godt trav over små pas og lange søer.

Efter 3-4 timers kørsel og nogle kaffepauser med udsigt over Ilulissat Isfjord, når I til fjorden Sikuiuitsoq. Her spiser du frokost i en lidt primitiv hytte, og efterfølgende går turen videre til fiskepladserne på isen.

 

 

Hellefisk fra isfjorde på Grønland

lulissat Isfjord er kendt for sine fantastiske hellefisk. Langlinefiskerne er inde i isfjorden 7-8 måneder om året. Det er et barsk job, hvor de trodser sne, mørke og frostvejr ned til minus 40°. Det tager 2-3 dage at fange de 3-500 kilo hellefisk, slæden kan bære. Så er det hundenes tur til at arbejde, da de skal slæbe fiskene tilbage til byen.

Både hundene og du får lækker hellefisk til aftensmad. Fisken til dig koges med grødris, kartofler og løg. Om natten sover du i et isoleret telt med petroleumsovn, hvor du er midt i den grønlandske natur langt fra fjernvarme, internet, sms’er og TV. Morgenen starter ud med syltetøjsmadder, og så sættes kursen mod indlandsisen.

 

 

Tilbring natten under nordlys

Den næste nat tilbringes i en fangsthytte med en enkelt briks, en lille ovn og et bord. En vandretur i fjeldet giver dig det magiske nordlys. Smukt og imponerende bølger det hen over himlen, snart det ene sted og snart det andet. I Grønland møder du næsten intet kunstigt lys i forhold til andre steder i verden, og her får du ofte en klar himmel, som skaber de bedste forhold for at se nordlys. Det skyldes især den milde lysforurening i byerne, som skaber gode forhold for nordlys i Grønland.

 

nordlys

Det flotte nordlys er en vidunderlig naturoplevelse, der er værd at rejse for.

 

Besøg i en af Grønlands bygder

Oqaatsut i Grønland har en befolkning på omkring 40 personer og ligger 15 km i fugleflugt fra Ilulissat. På trods af befolkningstallet er der både kirke, skole, medicinuddeler, butik, og endda en lille hyggelig restaurant, som bestyres af et ægtepar. Ilulissat ligger ensomt ca. 300 kilometer nord for Polarcirklen, og befolkningen sniger sig kun lidt op over 4.500 indbyggere. Alligevel føltes det efter fire gode slædedage som at komme tilbage til storbyen.