Artiklen er skrevet i samarbejde med Best Travel

 

Naturen er den helt store attraktion og er absolut ét af Skotlands højdepunkter. Synet af de dramatiske bjerge, lyngklædte skråninger og blanke søer er balsam for fortravlede sjæle.

Skotlands historie er i høj grad defineret af de mange konflikter mellem de skotske klaner og de engelske konger, og du kan stadig opleve skuepladserne for nogle af de fascinerende historiske begivenheder. Man kan levende forestille sig, hvordan de skotske helte kæmpede for at holde stand mod den engelske overmagt.

Man kan ikke sige Skotland uden også at sige kilt. En kilt vil du næsten med sikkerhed møde på din vej, når du er i Skotland for at udforske den skotske kultur og historie. Kilt er betegnelsen for de skotske mænds skørt. Den består af et langt stykke uldstof, op til 7 meter. Det er glat i hver ende men syet og presset i læg i midten (plisseret). Kilten, der er Skotlands nationaldragt, trækker tråde tilbage til 1500-tallet.

 

Edinburgh

På en rejse til Skotland skal du helt bestemt besøge hovedstaden Edinburgh. En charmerende by, der både rummer Old Towns middelalderbygninger og den georgianske New Towns brede boulevarder og pladser fra det 18. århundrede. Edinburgh Castle huser de skotske kronjuveler og den berømte Stone of Destiny. Der er også den livlige Princes Street med butikker og caféer samt mulighed for en meditativ naturoplevelse langs Water of Leith gennem Dean Village.

Det er ikke for ingenting, at Edinburgh er på UNESCOs Verdensarvsliste og den næststørste turistdestination i hele Storbritannien. Alt er inden for overkommelig gåafstand, og ellers er der rigtig mange busser. Terrænet er kuperet, da byen er anlagt på et antal gamle vulkantoppe. Den største af disse, Arthur’s Seat, hæver sig op lige øst for byen og er bestemt et par timers travetur værd.

I august befolkes Edinburgh af hundrede tusinder af turister, der valfarter til for at opleve nogle af de mange festival-aktiviteter. Ud over det storslåede Royal Tattoo på slotspladsen, så er alle pladser og gader fyldt med spektakulære shows, optræden, fremvisninger og alt, hvad dertil hører og følger. Er det første gang, du besøger Edinburgh, kan august være overvældende med alle de turister. Så dét kan du jo tage med i betragtning, når du overvejer, hvornår på året du vil besøge Edinburgh.

 

Masser af oplevelser på gåben

Tag traveskoene på og brug en dag på at udforske Edinburgh til fods. I den gamle bydel løber The Royal Mile som rygraden og centralnervesystemet gennem byen. Herfra udgår utallige stræder, gyder og gader, som fører til smalle trapper ned til nye oplevelser, fascinerende bygninger og fristende butikker. Læg også vejen forbi Blomsteruret i Prince Street Gardens. Detaljerne er fascinerende, og både tilplantning og pasning er meget arbejdskrævende for parkens gartnere.

Solopgang eller solnedgang fra toppen af Calton Hill er også et overkommeligt og yndet udflugtsmål. Den lille højtbeliggende park med observatorium, monumenter og måske de bedste udsigter ud over byen.

 

Skotlands højdepunkter

 

Skotlands højdepunkter

Til slut giver vi dig her 4 af Skotlands højdepunkter, som du bør opleve på en rejse til højlandet – ud over Edinburgh selvfølgelig.

  • Højlandet – fx køreturen fra Skye overtil Inverness: Dit indre vil falde helt til ro og pulsen sænkes.
  • Fort Augustus – den lille idylliske landsby med de mange sluser fra den caledoniske kanal lige midt igennem byen.
  • Får og lam i højlandet – Et besøg hos fårehyrden, der med sine utallige hunde om benene, demonstrerer og fortæller om årets rytme i hans og hundenes samspil og liv med fårene. En fortælling med en visdom og naturindsigt, som med sikkerhed vil fascinere dig.
  • Et pub-besøg og en lille snak med stamgæsterne.

 

Her kan du se Best Travels til rundrejse til Skotland