Lad os sige det lige ud. Det er ret dyrt at være på ferie i Stockholm! Priserne er ligesom vi kender dem i Danmark, så hvis du planlægger at besøge et par seværdigheder i Stockholm: slotte, museer og forlystelsesparker, så er det en god idé at købe et Stockholm Pass. Det giver dig fri entré til over 60 attraktioner, museer samt bus- og bådture.

Derudover kan du benytte dig ubegrænset af den offentlige transport som bl.a. metro, busser og tog. Et én-dags kort koster SEK 645 for en voksen og SEK 323 for et barn. Du kan også købe 2, 3 eller 5-dages kort. Børn under 7 år er gratis. Se mere på stockholmpass.com.

Seværdigheder i Stockholm

Vasa Museet


Den største turistattraktion i Sverige er Vasaskibet. EN af de seværdigheder i Stockholm du SKAL besøge. Det er en besynderlig historie, der ligger bag, at skibet i dag er så velbesøgt. Den svenske flåde skulle sende skibet ud på sin første fornemme sejlads d. 10. august 1628, men efter bare 20 minutter sank det midt i Stockholm.

Skibet var simpelthen ikke konstrueret godt nok. I 333 år lå skibet på bunden af vandet, indtil det blev bjerget i 1961. På museet kan man, ud over skibet, se alt, som blev bjærget fra Regalskeppet Vasa.

Gamla Stan


Det gamle Stockholm finder man i bydelen Gamla Stan. Flere af husene stammer helt tilbage fra 1600-tallet, og området er byens middelalderkvarter. Det er virkelig hyggeligt at slentre rundt i labyrinterne af brostensbelagte gader, og udover flere seværdigheder findes også flere små og hyggelige restauranter og forretninger.

Stockholms ældste torv findes også i denne bydel. Det hedder Stortorget, og det er faktisk her, at byen er vokset ud fra. I 1520 fandt Det Stockholmske Blodbad sted netop her, hvor den danske Kong Christian d. 2. lod henrette over 82 af svensk adel, gejstlighed og borgerstand.

Seværdigheder i Stockholm

Skansen


På Djurgården i Stockholm ligger attraktionen Skansen, som er et frilandsmuseum og zoologisk have. Det blev grundlagt i 1891 af Artur Hazelius. Det er verdens ældste frilandsmuseum, og man kan opleve fem århundredes typiske svenske landsbyer.

Du kan opleve både forretninger, værksteder og gårde, som er befolket af mennesker, der er iklædt tøj fra ”gamle dage”. Den zoologiske have rummer både bjørne, rensdyr, ulve og elge. Om sommeren arrangeres der tilmed ofte dans, sang og koncerter på de grønne områder.

Seværdigheder i Stockholm

Junibacken


Junibacken er en attraktion, som især dine børn sent vil glemme. Den ligger på Djurgården i Stockholm. Det er den 5. mest besøgte turistattraktion i Stockholm. Det er et Astrid Lindgren-univers, hvor du vil stifte bekendtskab med Lindgrens populære figurer som Emil fra Lønneberg og Pippi. Også Alfons Åberg og Mummitroldene kan opleves her. At besøge Pippis hus er helt sikker en oplevelse, som dine børn vil imponeres over.

Pippi

Drottningholm Slott

Det smukke Drottningholm Slott er kongefamiliens bolig. De bor i den sydlige del af slottet, og en stor del af resten af slottet er åbent for besøgende. Slottet er bygget i 1660 og er erklæret for kulturarv af UNESCO. Det er også muligt at gå en tur i den fantastiske slothave, der både byder på en vild skov og en barokhave.

I udkanten af den flotte park ligger det eksotiske Kina Slott. Det bliver en endnu smukkere dag, hvis du tilmed vælger at sejle over til slottet. Tag fx m/s Enköping fra 1898, der er det ældste passagerskib, der stadig sejler i rutefart.

Læs mere om Stockholm: