Den nye tv-serie Chernobyl slår alle popularitetsrekorder og er på rekordtid stormet frem. Den ligger nu blandt de højest rangerede tv-serier nogensinde på verdens største film-hjemmeside IMDB. Med en gennemsnitlig karakter fra brugerne på 9,7 slår den både serier som Game of Thrones og Breaking Bad.


Serien, der er i 5 afsnit, kan ses på HBO og skildrer én af de værste menneskeskabte ulykker i historien. Nemlig atomkraftulykken d. 26. april 1986 på atomkraftværket i Tjernobyl.


Eksplosionen løftede det tonstunge cementlåg af reaktoren, og dermed var katastrofen en realitet. På dén måde kunne der sive radioaktivt materiale ud af den ødelagte reaktor.


Serien fanger med det samme og er nærmest dokumentarisk i sin form. Fokus er især på, hvordan folk reagerede. Så hvis du ikke allerede er i gang med at se serien, så er det med at komme det.


Oplev Tjernobyl


Bliver du lige som os også fanget, og får du lyst til at opleve den virkelige historie helt tæt på, så er det dén dag i dag faktisk muligt at besøge den forladte spøgelsesby Tjernobyl.


Byen består som en tidslomme, og her 33 år senere ser det ud præcist som dén dag, ulykken indtraf, og hvor folk måtte flygte i al hast. På kort tid måtte 350.000 mennesker forlade området. Sygehuse, skoler, forlystelsesparker – alt er, som det var i 1986, og vil minde dig om noget fra en skrækfilm.


En mulighed er at tage på en forlænget weekend til Kiev med en udflugt til Tjernobyl. Kiev er desuden en af Europas billigste storbyer.


Flere firmaer tilbyder nemlig guidede ture til byen, fx udbyderen ”Chernobyl Tour”, som får rigtig gode anmeldelser. Der findes både 1-dags- og flerdagsture. Prisen for en 1-dagstur starter ved omkring 89 dollars (ca. 600 kr.).


Tjernobyl ligger ca. 2 timers kørsel fra Kiev, og på 1-dagsturen kører man med minivan fra Kiev ved 8-tiden om morgenen og er tilbage ved 20-21-tiden om aftenen.


Der er stadig områder, der er påvirket af stråling, men turen tager dig udelukkende med til steder, der er sikre og strålingsfrie.


Du kommer bl.a. til forladte byer og huse og byen Pripjat, hvor du bl.a. skal se en helt spøgelsesagtig svømmehal, et forladt hotel og et efterladt pariserhjul fra en forlystelsespark, der aldrig nåede at slå dørene op for første gang.


Du kommer også forbi øde skovområder og selve atomkraftværket, hvor katastrofen indtraf. Se mere om “Chernobyl Tour” her.