Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

I forfædrenes fodspor på Påskeøen

For mindre end 1.500 år siden fik Påskeøen liv i form af de første bosættere mere end 1 million år efter det første vulkanudbrud, der dannede øen. Den stolte lokalbefolkning og de mystiske moai-statuer sørger for, at man aldrig glemmer stedet, mystikken og magien, der ligger som et tykt tæppe hen over øen.

Læs også: Her er verdens største lande

Det første møde på Påskeøen

Chile

Det startede, da en lille gruppe mænd og kvinder satte en kano i vandet i nærheden af Samoa i Polynesien. De var dygtige søfolk med tusindårige traditioner som opdagelsesrejsende. Denne gang blev turen dog længere end forventet – dage blev til uger og uger til måneder. Indtil man endelig så land: Pito Te Kura – Verdens Navle.

Vi er kommet herud til verdens yderste afkrog for at opleve de kæmpestatuer eller moaier, der vogter over de døde.

 

Respekt for de døde

Klokken er ni om morgenen, og her er ingen andre end os. Moaierne står på en ca. 3 meter høj platform, en såkaldt ahu, som gør dette kunstværk endnu mere utroligt og unikt. De godt 8 meter høje og tonstunge stenfigurer er nøje anbragt her. Først hugget direkte ud af klipperne et andet sted på øen flere kilometer borte, nøje finpudset med hver deres karakteristika. Derpå transporteret hertil og endelig løftet de 3 meter op på platformen.

Selvom de fleste af disse moaier i dag halvt ligger, halvt står på skrænterne. Så har de engang stået majestætisk og mindet øboerne om døden. Hos mange religioner i verdenshistorien ofte har været vigtigere end selve livet.

Fund af stenredskaber, der har været brugt til at hugge moaierne ud, vidner om, at stedet af uforklarlige årsager er blevet forladt pludseligt. Nogle af statuerne er aldrig blevet hugget færdigt.

 

Læs her om verdens bedste og værste flyselskaber:

Lang-ører og kort-ører

Påskeøen

Under ahuen ligger de jordiske rester af øboernes forfædre. Vores guide fortæller med stolthed, at hun er direkte efterkommer af den sidste lang-øre-høvding på øen. Ved nærmere øjesyn ser man det straks – ikke så meget på grund af ørerne, som er ganske normale – men det røde hår, den lyse hud og den spinkle næse.

Hvor der findes lang-ører, må der vel også findes kort-ører. Disse knap så flatterende navne fik øboerne allerede af Jacob Roggeveeaa. Da han bemærkede de tunge øresmykker af ben og muslingeskaller, som nogle af øboerne bar, og som resulterede i lange øreflipper.

Kort-ørerne var i modsætning til deres langørede ø-fæller sorthårede, med mørkere hud og bredere næseryg, og blev født til et kummerligt liv som slaver og opvartere for den langørede elite på øen. En fornemmelse for magtkampene imellem dem får man som besøgende de første 14 dage af februar hvert år. Når Påskeøen fejrer årets største festival: Tapati. Iført traditionel kropsmaling og til lyden af dundrende trommer dystes om æren.

Skruppelløse sømænd

Øen tilbyder hoteller for i alt 600 gæster. De fleste af hotellerne ligger i Hanga Roa, hvor der udover et stort apotek er lokale barer og souvenirbutikker. Enkelte tager imod internationale kreditkort – og ellers findes der kun én bank på hele øen, hvor der kan hæves penge.

De lokale giver med fuld krigsmaling og tatoveringer og meget let påklædte shows for besøgende for at give en idé om forfædrenes liv på Påskeøen. Ingen tvivl om, at det er et show for turister. Aktørerne synes hårdt trampende i gulvet og med forurettede råb og buldrende trommer at give publikum en ordentlig overhaling på deres lokale sprog.

Måske er vi lige pludselig blevet en del af showet som de skruppelløse sømænd ombord på Roogeveens skib eller peruvianske slavehandlere. Måske bliver vi bedt om at vende tilbage, hvor vi kom fra og slet ikke kigge begærende på de kvindelige medvirkende – kun iført et bastskørt og to skaller fra en kokosnød.

Ligesom så meget andet her på øen ved vi ikke med sikkerhed, hvad vi er tilskuere til. Men igen vælger vi at bruge vores gode fantasi, som efterhånden har vist sig er det bedste at have med i bagagen.

Fakta om Påskeøen

Normalt kan man nå at se det meste af Påskeøen på 4-5 dage. Der mulighed for både rideture, cykelture, vandreture, dykning samt guidede ture. Temperaturen er hele året 20-25 C.

Tekst og foto: Andreas Muldgaard

Rejsetilbud

Toscana
Hotel Pinenhus
Rejse til Nordgrækenland

I samme kategori

Porto
Himmelfænomener
Stockholm, Sverige.
Napoli

Mest læste

troldejagt i Danmark
Kirsebærtræer
Verdens største vulkaner
Hohe Salve-kopi

Populære kategorier

Information

Nyhedsmail

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)