Overnatning i naturen er populært som aldrig før! Og der er uanede muligheder for at finde et sted at overnatte, da der de senere år er kommet et stort fokus på at gøre den danske natur tilgængelig for alle.

At overnatte i naturen er for mange en måde at stresse af på. En måde hvorpå man kan glemme hverdagens stress og jag og føle sig i ét med naturen. Man får masser af frisk luft, der er godt for både krop og sind.

Friluftrådet har i samarbejde med en række organisationer taget initiativ til at etablere omkring 1500 primitive overnatningspladser i Danmark. Steder hvor man kan sove i telt eller shelter.

Overnatningsstederne kan man finde på både private grunde og markarealer, ved højskoler, efterskoler og lignende, langs cykel- og vandreruter og skovpladser oprettet af Naturstyrelsen. Så det er i hvert fald ikke fordi, det skorter på overnatningssteder i det fri.

Overnat under åben himmel i skovbunden


Netop Naturstyrelsen bidrager med mange muligheder for overnatning i naturen. Du må nemlig gerne overnatte i skovbunden på Naturstyrelsens arealer.

Det kan være, at du bare gerne vil ligge i din sovepose, med et tæppe eller et regnslag i skovbunden. Du må også gerne placere en hængekøje i et træ eller lignende. Hvis du vil sætte et regnslag op, så det får samme funktion som et telt, må det dog kun ske i skovene med fri teltning eller på én af lejrpladserne.

Telt i naturen

Fri teltning


Naturstyrelsen råder over hele 278 statsskove, hvor du frit må slå dit telt op overalt. Og du behøver ikke at spørge om lov først. Der er dog nogle regler, man skal følge.

For det første må man højst anvende et 3-personers telt. For det andet må man kun slå to telte op samme sted, og for det tredje må du kun overnatte én nat det samme sted.

Primitive overnatningspladser


I mange af Naturstyrelsens skove finder man noget, som kaldes primitive overnatningspladser. Overnatningspladserne ligger ofte i en lysning og er markeret med en rød pæl. Pladserne er udstyret med telt, tarp eller lignende. Der er som regel en bålplads og i nogle tilfælde også vandhane. Der kan også være mindre shelters på disse små lejrpladser.

De primitive overnatningspladser kan ikke bookes. Det er først-til-mølle. Og man må ikke benytte pladsen til mere end 2 overnatninger i streg.

Leder du efter lidt mere luksus end der er at finde på primitive overnatningspladser, så læs her om 5 unikke ophold i Danmark

Naturstyrelsens lejrpladser


Naturstyrelsen tilbyder også lejrpladser til større grupper, f.eks. skoler, institutioner og spejdere. Pladserne er forskellige. Nogle har shelters, og nogle er bare en stor eng med bålplads. For det meste er der adgang til drikkevand. Pladserne skal bookes på forhånd.

Er det første gang du overnatter i naturen? Fortvivl ikke

Har du fået mod på at overnatte i naturen? Så skal du ikke stresse over at skulle ud og købe alverdens udstyr. I bund og grund kan man nøjes med et liggeunderlag, en sovepose og en god madpakke.

Og så start med at overnatte i et shelter i et område nær, hvor du bor. Hvis det så går ”helt galt”, og du hurtigt får nok af kulde og kryb, så kan du altid pakke dit habengut og køre hjem og sove! Et godt tip er at downloade appen ”Shelter”. Her kan du finde og booke alle slags shelters i Danmark. Appen har et detaljeret kort over, hvor du finder shelters, og der er over 2000 registrerede pladser.

Pakkeliste til den simple sheltertur:

  • God rygsæk og en vandtæt pose til tøj og andet, der ikke må blive fugtigt.
  • Sovepose og liggeunderlag.
  • En god stor drikkedunk og en solid madpakke.
  • Ordentlig påklædning efter vejret. Det er ikke sjovt at fryse.
  • Lighter så du kan lave bål, samt en tykbundet gryde så du kan lave havregrød eller koge vand til kaffen.
  • Simpelt service.
  • Multi-tool eller kniv.
  • Toiletpapir, tandbørste, tandpasta, solcreme, myggespray/myggenet.

Så er det bare med at komme afsted – God tur!

Overnatning i naturen