Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Island: Øen af ild, vand og is

Island har det hele: Aktive vulkaner, store vandfald, brusende floder, bjerge, gletsjere og gejsere. Så det er ikke underligt, at øen er en populær turistdestination. Oplevelser på Island er mange, så det kræver lidt planlægning, inden du ankommer. En populær tur – arrangeret eller på egen hånd – er Island rundt via Ringvejen. Det kan gøres på 10 til 14 dage, alt efter hvor mange steder, du vil besøge.

Har du mindre tid til rådighed, er det en god ide at begrænse turen til bestemte regioner. For selv om øen ikke er specielt stor, kan der godt være pæn afstand mellem seværdighederne. Vores primære grund til at besøge Island var landskabsfotografering, og da vi kun havde 5 effektive dage til rådighed, valgte vi at udforske Snaefellsnes-halvøen og sydkysten.

 

 

Transport

Hvis ikke man er på en arrangeret tur, vælger de fleste at leje en bil. Det kan med fordel gøres på nettet hjemmefra, da mulighederne her er flere, end hvis du lejer din bil ved ankomst i Keflavik Lufthavn hos én af de 4 internationale udlejningsselskaber. Priserne er mange gange højere, og køen kan godt blive ganske lang ved skranken, selv om bilen er bestilt hjemmefra. Vi havde lejet en bil fra et lokalt selskab, og de hentede os straks efter ankomst. Herefter blev kørt til deres kontor ca. 15 minutter fra lufthavnen. Alt forgik uden problemer, og vi var klar til at køre mod vores hotel i Borganes, ca. 45 minutter efter vi var landet.

En vigtig ting at vide er, at hvis du påtænker at køre til lokationer inde på øen væk fra hoved- og ringvejen, er det fortrinsvis grusveje, der kan være ganske ufremkommelige i sne eller kraftig regn for en standardbil. Her er der brug for en firhjulstrækker.

Vejnettet er ganske godt udbygget. Og specielt den 2-sporede Ringvejen gør det nemt at komme til mange af de mest populære attraktioner. Vær opmærksom på, at kørsel og parkering uden for vejen eller rastepladser er forbudt og straffes med bøde.

Island har et ganske fint udbygget bussystem til alle større byer. Men vær opmærksom på at det kan være lidt upålideligt, alt efter vejrsituationen.

.

Oplevelser på Island
Køreturen rundt på øen er en naturoplevelse i sig selv.

 

Turisme

Fra at være forholdsvis ukendt med omkring 300.000 besøgende i 2003 er besøgstallet steget næsten eksplosivt til 2.3 millioner i 2018. Turismen udgjorde 40% af indtægterne fra udenlandsk valuta. Tallet har dog været for nedadgående de sidste par år grundet Covid19, og fordi det Islandske flyselskab Wow Air krakkede. Det rammer selvfølgelig den islandske økonomi. Men set fra en besøgendes synspunkt er færre turister en fordel. Det er lettere at komme til, og priserne er lavere

Vores fototur i 2018 var en noget speciel oplevelse. På den ene side horder af turister, mig selv inklusiv, på alle de populære seværdigheder. På den anden side helt fantastisk natur uden et øje i sigte. Mange steder er infrastrukturen ikke gearet til masseturisme, og praktiske ting som fremkommelighed, parkering, toiletforhold osv. lægger et voldsomt pres på naturen. Flere steder har man været nødt til at lukke seværdigheder i kortere eller længere tid. Men trods de mange turister bør det ikke afskrække nogen fra at besøge øen. Naturen er stadig monumental. Og bevæger du dig bare lidt væk fra det mest turistede, kan du stadig finde uberørt natur.

 

Oplevelser på Island
Ét af de negative aspekter ved masseturismen.

 

Vejret

Foråret er april/maj, og første officielle sommerdag falder den første torsdag efter 18. maj. Det virker lidt underligt, for snefald i april/maj er ikke ualmindeligt. Foråret er også tidspunktet, hvor søpapegøjer og andre trækfugle vender tilbage, ligesom du stadig kan være heldig at se Nordlys.

Sommeren betyder Midnatssol med meget lange dage og næsten ingen nat. Det har sine fordele, idet du har mulighed for at se mange seværdigheder i løbet af dagen, og ofte i et helt specielt lys. Selvfølgelig under forudsætning af solskin. Men det er ingenlunde sikkert. Det ene øjeblik skinner solskin, det næste styrter regnen ned, Efteråret kan være barskt, bidende vind og vådt, men også med smukke efterårsfarver og Nordlyset vender tilbage. Efteråret har også færre turister, hvilket betyder billigere priser.

Vinteren betyder dagslys i ca. 4-5 timer, og alt efter hvor du befinder dig på øen, kan temperaturen variere. Reykjavik kan have plusgrader, mens Akureyri i nord kan have streng frost og sne. Ringvejen vil som regel være farbar, mens højlandet er lukket for normal trafik.

Skal du hike, vil det – afhængig af årstiden – være en god idé at medbring en lille rygsæk med regnjakke, varm trøje, vand og en energibar. Så er du godt forberedt.

 

Island
Selv i regn og storm er naturen betagende.

 

Seværdigheder

Vi har herunder udvalgt vores favoritter blandt de mange oplevelser og seværdigheder på Island, så du kan blive inspireret til dit eget islandske eventyr.

 

Hvannadalshnúkur

Beliggende i Vatnajökull National Park er Hvannadalshnúkur med sine 2.100 meter Islands højeste bjerg. Bjerget er en del af Oraefajökull-gletsjeren – én af de største i Europa. Hvannadalshnúkur er dækket at is året rundt, og den pyramideformede top kan man se fra mange steder på øen.

På vej tilbage fra en tur til Jökulsárlón-gletsjerfjord så vi den sneklædte top i det fjerne, parkerede bilen på en rasteplads ved Ringvejen og bevægede os 2 timer – via en lille ufremkommelig sti – gennem landskabet, indtil vi nåede foden af gletsjeren – en helt unik oplevelse. Er du ikke til lange hikes, arrangerer flere touroperatører ture til og på gletsjeren. Turen tager omkring en dag, og de fleste starter fra Skaftafell National Park.

 

Udløbet af Oraefajökull-gletsjeren.
Udløbet af Oraefajökull-gletsjeren.

 

Fjadrárgljúfur

Islands svar på Grand Canyon ligger mellem Vik og Skaftafell National Park, ikke langt fra Ringvejen.

God skiltning viser vej til parkeringspladsen, der er gratis. Det siges, at kløften blev dannet af en kraftfuld gletsjerflod, der løb gennem Fjadrárgljúfur tilbage i istiden. Kløften har et 2 kilometer s-formet forløb og er flere steder op til 100 meter dyb. Fra parkeringspladsen går en lille sti op ad plateauet. Udsigten bliver bare bedre og bedre, til du når den første udsigtsplatform, hvor du kan beundre Fjerdra floden, der snor sig gennem kløften. Fortsætter du endnu længere ad stien, når du en ny platform, hvor udsigten er måske endnu bedre.

På den ene side løber et vandfald ned langs klippen, og på den anden side kan du følge den snoede kløft – et syn for guderne. Men alt dette kommer med en pris. I 2015 optog Justin Bieber en video i Fjadrárgljúfur, hvilket resulterede i over 1 million besøgende med efterfølgende store miljøskader på den omkringliggende natur. Kløften har været lukket for besøgende over flere omgang, så det er en god ide at tjekke først, om den er åben.

 

Oplevelser på Island
Islands svar på Grand Canyon.

 

Vik

Byen er et godt udgangspunkt for flere spændende seværdigheder: Fra stranden øst for Vik er der udsigt til den ikoniske klippeformationen, Reynisdranga. Fra vestsiden, ca. 5 km. fra Vik ligger Reynisfjara sorte lavastrand, også med udkig til klipperne. Fra stranden kan du komme ganske tæt på klipperne, men vær forsigtig. Tidevand og ekstremt store bølger har krævet flere dødsofre. Ud over klipperne kan du også se Hálsanefshellir hulen og de imponerede basalt søjler.

Dyrhólaey, ikke langt fra Vik, er en lille halvø med en øvre og nedre del. Den nedre del leder ned til stranden med Reynisdrangar og Reynisfjara i baggrunden og Arnardrangur ‘Ørneklippen’.

Det er også muligt at køre op til toppen af Dyrhólaey. Her er der en formidabel udsigt til Mýrdalsjôkull-gletsjeren og mod vest den endeløse Black Beach med den forulykkede amerikanske DC3-flyvemaskine. Alt efter årstiden kan du også se søpapegøjer. Men tjek lige inden du køre derop, for vejen kan godt være lukket i fuglenes yngleperiode.

 

Reynisdranga
Reynisdranga-klipperne.

 

Vandfaldet Seljalandsfoss

Uanset hvor du kører, vil du støde på vandfald. Ét af de mest besøgte er Seljalandsfoss, som er et klassisk enkelt vandfald med to små sidefald. Faldet er 60 meter og er en del af Seljalandsfloden, der har sit udspring i Eyjafjalljökull-gletsjeren. Den store attraktion er muligheden for at gå bag om vandfaldet, men vær forberedt på at her bliver du godt våd.

Det ligger lige op til Ringvejen. Dette gør, at det er nemt at komme dertil. Men det betyder også, at det sværmer med besøgende. Det har været på tale at bygge et besøgscenter tæt ved vandfaldet, men protesterne har været mange, og indtil videre er byggeriet indstillet.

 

Oplevelser på Island
I klippen bag vandfaldet kan man komme til en hule ad en lille sti.

 

Vandfaldet Gullfoss

113 kilometer fra Reykjavik ligger et andet imponerende vandfald: Gullfoss. Den umiddelbare nærhed til Reykjavik betyder igen mange besøgende. Gullfoss falder 32 meter i to niveauer ned i en 70 meter dyb kløft, hvor der løber ca. 100 kubikmeter vand gennem hvert sekund.

Området, hvor vandfaldet ligger, har været i privat eje, og flere investorer har prøvet at købe jorden for at bygge et vandkraftværk. Dette blev heldigvis forhindret, og jorden blev solgt til den islandske stat for at beskytte Gullfoss mod kommerciel udnyttelse.

 

Floden Hvitá
Floden Hvitá løber gennem vandfaldet.

 

Vandfaldet Brúárfoss

Et ikke så kendt vandfald er Brúárfoss. Det er ikke ét vandfald, men nærmere en samling af små vandfald der mødes i et større med et fald på ca. 4 meter. Brúárfoss får sit vand fra Langjökull-gletsjeren, og ved faldets fod er skabt en fordybning, hvor vandet passerer hurtigt igennem med en fantastisk turkisblå farve. Den oprindelige vej dertil gik ad en sti gennem et sårbart miljø midt i et sommerhusområde. Så den blev lukket grundet lokale protester. Nu kræver det et hike på 7 kilometer frem og tilbage, men det er alle anstrengelser værd.

 

Tekst og fotos af Flemming Nielsen. Grafisk designer med en stærk passion for at rejse og fotografere de fantastiske scenerier, vor natur kan frembringe.

Rejsetilbud

DGI Hotel Herning
Hotel Jutlandia i Frederikshavn
Calo des Moro, Mallorca

I samme kategori

Napoli
Kappadokien
seychellerne
Barcelona Camp Nou

Mest læste

troldejagt i Danmark
verdens farligste landingsbaner
De største lufthavne i verden
Travelmore

Populære kategorier

Information

Nyhedsmail

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)