Bali er en ø, placeret i Javahavet. Men selvom den indonesiske ø ser relativt lille ud, i forhold til de omkringlæggende øer, rummer Bali et hav af eventyr og oplevelser. Øen er nok bedst kendt for sine beroligende yogature, langstrækkende rismarker, idylliske strande og majestætiske templer. Men der er et hav af muligheder på øen. Her får du et par af de smukkeste steder og oplevelser på Bali, og tips til hvordan du bedst begår dig.

 

Pas på hvor du træder!

Bali er den eneste ø i Indonesien, hvor størstedelen af befolkningen er hinduister. Den dominerende religion viser sig også, når man går på gaden. For uanset om du befinder dig på en travl gade i Denpasar eller langt ude på landet blandt rismarker og skov, så er det en god idé at holde øje med, hvor du træder. Det balinesiske folk, der tilhører hinduismen, sætter nemlig ”sesajen”, eller ”canang sari”, frem på fortovene eller i deres hustempler.

Sesajen er en lille bakke, typisk udformet af palmeblade. De er fyldt med bl.a. blomster, ris og røgelsespinde. Balineserne sætter disse bakker frem som en offergave til hinduguderne. De forskellige farver, som blomsterne har, repræsenterer de forskellige guder, som bakkerne ofres til. De mener, at det vil bringe dem held i deres forretning. Så når du går rundt på Bali, må du hellere kigge, hvor du går. Hvis du kunne være interesseret i at se, hvordan bakkerne tager form, er der flere templer, hvor man kan opleve en række balinesiske kvinder, der laver Sesajen.

 

oplevelser på Bali

 

Unesco verdensarv

Den frodige ø har et varemærke, du kan finde, næsten hvor end du kigger hen. Det er nemlig de mange rismarker, der så smukt præger landskabet. Unesco har udnævnt rismarkerne i Jatilywith, midt på øen, til at være en Verdensarv. Hvis du tager ud til Jatilywith for at besøge rismarkerne, er der også mulighed for at få et måltid med udsigten udover markerne.

 

På toppen af øen

Om du er til den aktive familietur eller bare er vild med en udfordring, ligger den perfekte mulighed placeret så smukt på øen. Mt. Batur er en vulkan, der ligger i top blandt oplevelser på Bali. Den ligger på den nordlige del af Bali. Hvis du ikke bliver skræmt væk ved tanken om at komme tidligt ud af sengen, begynder den første vulkanbestigningstur allerede længe inden solopgang. Turen starter for foden af vulkanen. Den bevæger sig lige så langsomt op ad det to kilometer høje monstrum på små stier med klipper og sten. Når du så når toppen, kan du bare lade den prægtige udsigt tage pusten fra dig. Itakt med at solen lidt efter lidt stryger sig henover morgenhimlen. Imens du indtager den idylliske udsigt, kan du også indtage en morgenmad serveret af guiderne.

Det er naturligvis ikke kun morgenmenneskerne, der får fornøjelsen. Der går bestigelsesture på alle tidspunkter af døgnet. Så uanset om den står på familietur, en romantisk tur eller en énmandsudflugt, så er en tur op ad Mt. Batur med lidt sved på panden helt sikkert dét værd. Og selvom du befinder dig langt over jordens overflade, er der aber på toppen af vulkanen. De er venlige. Så der er intet at være nervøs for. Men hvis du har planer om at tage en banan med på turen, ville vi nok anbefale at holde godt fast i den.

 

Balis kulturelle hjerte

Midt på øen finder du Balis yogacentrum og kulturhovedstad, Ubud. Du skal ikke bevæge dig langt fra det pulserende centrum, før du når regnskoven og rismarkerne. Ubud er en by, der ligger midt i smuk natur. Men inde i centrum er der massevis af restauranter, butikker og sågar et kunstmarked. Hvis du gerne vil besøge museer og opleve den kulturelle arv, er det Ubud, du skal søge efter, når du er på udkig efter oplevelser på Bali. Kunstmarkedet Pasar Seni Ubud ligger lige ved det kongelige palads og har åbent hver dag, så du behøver ikke at begrænse dig til en éndagstur.

Hvis du hellere vil se på kunst frem for at købe det, ligger Balis ældste kunstmuseum i Ubud. Museet, Puri Lukisan, udstiller forskellig slags balinesisk kunst, der fortæller om Balis historie og hinduistisk mytologi. Hvis du har brug for en pause fra centrum, skal du ikke køre i lang tid, før du når Ubuds smukke naturomgivelser. Du kan fx besøge Tirta Empul (et vandtempel som flere hinduister besøger) eller Tegenungan vandfaldet, der ligger en halv time fra centrum. Tegenungan vandfaldet ligger i frodige omgivelser, og du kan tage en dukkert dér. Men pas på da der er strømme i vandet.

 

oplevelser på Bali 

Transport på en tohjulet

For turister er den mest almindelige form for transport på øen en minibus. Men dét køretøj, du uden tvivl kommer til at se flest af, er scootere. Det er også til at forstå, da det er en nem og billig måde at komme fra A til B på. Imens du samtidigt får en panoramaudsigt. De fleste hoteller har scootere til rådighed, som man kan leje.

Trafikken på Bali er generelt lidt voldsom. Så hvis du ikke er så tryg ved selv at køre på en scooter, kan du hente appen ”GRAB”. Her kan du nemt få et billigt lift, ligesom ved Uber. Og hvis en tur på scooter rundt omkring kunne være noget for dig, koster det heller ikke mere end 30 kroner i gennemsnit om dagen. Hvis du lejer en scooter til at køre rundt, kommer du i den grad til at blende ind med de lokale i trafikken.

Hvis en tur til Indonesien kunne være noget for dig, så er Bali altså en perle, der i dén grad er værd at besøge.

 

Tekst og fotos: Celine Hansen