Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Oplev Sydney


Oplev Sydney alsidige havnefront byder på noget for enhver smag. Her kan man tage på eventyr i flere måneder. Vi prøver at gøre det på en enkelt dag.

Hvis du skal prøve opleve Sidney en dag. Så vil vi anbefale dig at læse vores 8 tips, til hvordan du får mindst muligt jetlag på din tur Down Under.

På havnefronten i Sydney tårner Jørn Utzons operahus som et dansk designet varemærke for Australien. Det er et oplagt udgangspunkt for en sightseeingtur rundt i Sydneys havneområde, som byder på en af verdens smukkeste og mest interessante havnefronter.

Jørn Utzon

Jørn Utzon kom aldrig selv til at se det færdige operahus. Han forlod projektet kun halvvejs færdigt på grund af brok over budgetoverskridelser. I alt overskred konstruktionen af operahuset budgettet 14 gange. Det skulle oprindelig have kostet syv mio. AUD, men samlet kom det til i alt at koste 102 mio. AUD, og byggeriet tog 10 år længere end beregnet.

I dag, 33 år efter åbningsaftenen i 1973, står operahuset på havnen og imponerer som en af de mest vovede, men succesfulde, arkitektoniske former nogensinde. De store tage, der henleder tanken på muslingeskaller, er 67 meter høje og belagt med over en million svenskfremstillede kakler, og glasfacaderne består af over 6.200 m2 farvet, fransk glas.

Selve operahuset er faktisk meget mere end bare et operahus. De enorme bygninger rummer også en restaurant, flere små teaterscener og en lille biograf, så der er nok at få tiden til at gå med. 

Takket være koncertsalens perfekte akustik og operaensemblets høje standard er Utzons operahus absolut et besøg værd. Hvis ikke for operaens skyld, så for at opleve bygningens banebrydende arkitektur på Bennelong Point, der ligger helt ud til vandet. Er tiden til det, så tag med på en af de arrangerede guidede ture, der fortæller endnu mere om den smukke bygnings historie og giver et godt indblik i operahusets indre.

 

Oplev Sydney

 

”No worries, mate” – Oplev Sydney


Fra operahuset kan turen gå videre en halv kilometers penge langs havnebassinet, Sydney Cove, til Circular Quay. Circular Quay er et spøjst område, hvor man kan møde vidt forskellige folk fra gøglere, drankere og graffitimalere til kontorfolk og turister på sightseeing, og stedet er fortræffeligt, hvis man vil møde andre mennesker. Her byder de fleste australiere nemlig velkommen med et ”Hello, how are you doing,” eller ”No worries, mate!” Her hersker en afslappet og uformel stemning.

Circular Quay har fået sit navn på grund af sin hesteskoformede bugt, der fungerer som centrum for hele byens færgefart, så herfra kan man nemt komme videre rundt i hele Sydneys havneområde til vands. Blandt andet ligger Manly Beach – en lille hvid sandstrand, som de fleste ikke kender til, kun et kvarters sejlads herfra, og spændende Darling Harbour hviler på den anden side af havnepynten og kan ligeledes nås med færge. Der går en færge hver halve time fra Circular Quay fra kaj 5.

Fra Circular Quay kan man også hoppe på en af de to busser, Bondi Explorer eller Sydney Explorer, som tager dig rundt i byen. Et dagspas giver mulighed for at hoppe af og på, som man lyster, og koster 39 AUD. For et todages pas skal man af med 68 AUD. Fra Circular Quay kan man også vælge at se byen fra søsiden på en af de mange havnerundfarter.  

Diverse cafeer, restauranter og barer danner i Circular Quay kulissen om et bohemekvarter, hvor frokosten kan nydes med en særdeles fantastisk udsigt over vandet og de mange skibe. Eller man kan bare læne sig tilbage og betragte de mange interessante og skæve eksistenser uden bekymringer.

 

Oplev Sydney

 

Historisk stemning i The Rocks


Efter frokosten fortsætter turen videre langs Cahill Expressway direkte ind i hjertet af The Rocks.

Et par hundreder meter fra Circular Quay ligger The Rocks kvarteret, som har fået sit navn efter den klippegrund, det hviler på. The Rocks er et historisk kvarter, for det var på denne klippegrund, den første koloni i New South Wales blev grundlagt, efter de første kolonister indtog kontinentet i 1788.

Til at begynde med var The Rocks hjemsted for diverse bordeller og fængsler, og forbrydere, prostituerede, flygtninge og gadebander slog sig ned her og gjorde bydelen til et farligt sted med slum og skumle barer, hvor kun sømænd og tyve og andre kriminelle turde vove sig ind.

I 1820’erne begyndte mere velhavende folk at bygge huse med flere etager på bakkerne omkring kvarteret med udsigt over vandet og slummen, og med tiden blev The Rocks til et hjemsted for store varehuse og centrum for handel for de mange søfarere.

I 1970’erne var hele kvarteret i så ringe stand, at der var planer om at jævne det hele med jorden og bygge nye huse, men planerne blev droppet, og i stedet blev hele bydelen udsat for en omfangsrig renovering.

I dag står de gamle bygninger stadig som oprindeligt og gør bydelen til det eneste sted i Sydney, som kan måle sig med de gamle bydele i historiske europæiske storbyer. Smalle gyder og stræder, gamle bygninger i koloni-stil og stemningsfulde pubber giver et historisk indtryk af den gamle bydel. Man kan ligefrem fornemme stemningen fra dengang, da de store skibe med handelsvarer lagde til, og sømændene, de prostituerede og straffefangerne malede byen rød og indgød en angst for overfald hos den forbipasserende.

 

Oplev Sydney – The Rocks


Har man ikke har fantasi til at forestille sig The Rocks for 200 år siden, fortæller en 10 minutters film på The Rocks Visitors Centre (George Street 104) en interessant beretning fra guvernør Phillips tid og frem til i dag. Bagefter kan man passende besøge en af de mange restauranter eller pubber fra dengang og ved selvsyn opleve The Rocks historiske atmosfære.

George Street bugner af restauranter, cafeer og pubber, hvor der ikke skal mange dollars til at redde et godt måltid. På George Street kan du også bevæge dig ud på en musikalsk rejse i kælderbaren Soup. Fantasifuldt har stedet fået sit navn, fordi her kun bliver serveret… tja, suppe, men stedet er mere kendt for sin undergrundsjazz serveret af 10-15 mands store bands. Desuden kan du nyde en øl på Australiens ældste bar, Lord Nelson, på hjørnet af Hickson og Argyle i The Rocks.

Giv dig tid til at vandre omkring i The Rocks mellem barakker, gamle fængselsceller og pubber i sandsten. Smag på stemningen i det fascinerende kvarter, der vibrerer af liv.

Hvis turen fortsætter vestpå i The Rocks, møder man de store, gamle georgianske huse, hvor lavadelen slog sig ned. Her kan man beundre Garrison Church og Guvernør Blighs House. Dette lidt mere rolige kvarter kan sind og fødder få sig et hvil på en af de mange fredelige cafeer.

 

Oplev Sydney

 

Oplev Sydney – bedste udsigt


Før vi vandrer videre vestpå til Darling Harbour, skal vi et par hundrede meter op til Sydney Harbour Bridge. Den Gamle Metalbøjle, som broen bliver kaldt, stod færdig i 1932 efter otte år og med 16 arbejderes liv på samvittigheden, og er i dag stadig verdens største buebro. Den forbinder med sine 503 meter The Rocks i det centrale Sydney med Milson’s Point på den nordlige side af havnen. Milson’s Point er Sydneys lidt afsides liggende erhvervskvarter. Her er den gamle arkitektur krydret med nutidige skyskrabere af glas, som giver et indtryk af at befinde sig i flere forskellige århundreder på samme tid.

Broen kan både krydses med tog, bil, bus, cykel eller til fods. Dens højde på 134 meter giver en bjergtagende udsigt ud over hele Sydneys havneområde. Den bedste måde at opleve Sydney Harbour Bridge er til fods. Her kan man nyde udsigten fra broen, der er blevet et ikon for de fleste australiere. Mere på grund af sin enorme størrelse end sin funktion som bindeled mellem Sydneys bydele.

Der er bygget et udsigtspunkt i den sydøstligste pylon, som også rummer et museum, der fortæller Den Gamle Metalbøjles historie. Og for de eventyrlystne er der mulighed for på en tre en halv times tur at vandre til toppen af buen og opleve en uforlignelig udsigt. Det er dog en god ide at booke en sådan tur lang tid i forvejen for at få plads.

 

 

Hajer og damplokomotiver


Tilbage langs Sydney Harbour Bridge og vest om The Rocks rammer vi Darling Harbour. Man kan også sejle til fra Circular Quay.

I slutningen af 1980’erne blev de gamle dokker på Darling Harbour revet ned, og havnen blev bygget om til et moderne, rekreativt sted. Folk kommer for at slappe af og nyde et roligt frikvarter. Det er et imponerende byfornyelsesprojekt. Det forfaldne jernbaneterræn er revet helt ned. I dag er området en lys og indbydende havnepromenade, hvor udlændinge og indfødte mødes både om dagen og natten. Som det bedste eksempel kan nævnes, at det var på baren SlipInn i Darling Harbour, at Kronprins Frederik første gang mødte Mary Donaldson, som senere er blevet Kronprinsesse Mary.

Den vestlige side af havnebassinet hedder Harbourside, og den er spækket med cafeer, restauranter og barer lidt a la Nyhavn – bare uden helt så mange mennesker, og det er rart. Herfra er der udsigt over erhvervskvarterets skyline af skyskrabere på den modsatte side af vandet og de mange farvestrålende både, der konstant skærer gennem havnen.

Læs her om Alhambra og Generalife – det arabiske vidunder i Sydspanien

 

 

Oplev Darling Harbour


På den østlige side af fodgængerbroen Pyrmont Bridge, der krydser Darling Harbour, ligger Sydney Aquarium – en af Sydneys store seværdigheder og bestemt et besøg værd. Her kan det rige, australske hav-liv opleves på helt nært hold i de enorme bassiner, der er bygget i havnen. Et bassin huser hajer, rokker og andre store fisk, mens sæler og andre pattedyr bebor det andet. Og under akvariet kan livet under overfladen beskues fra de gennemsigtige undervandstunneler. Det koster 25 AUD at komme ind på Sydney Aquarium.

Når man er i Darling Harbour, bør en anden af Sydneys seværdigheder heller ikke misses. The Powerhouse Museum er et trendy museum, som fremviser en blandet vifte af kunst og historie. Her kan blandt andet opleves dekorativ kunst, mærkelige musikinstrumenter, damplokomotiver og rumkapsler. Her er noget for enhver smag, og det koster 10 AUD for indgangen.

 

 

Verdens bedste surfere i Sydney


Hvis fødderne er ømme efter at have vandret Sydneys havneområde tyndt, findes der en klassisk australsk måde at afslutte rundturen på – en tur på stranden.

Strandkulturen er en helt fast bestanddel af den australske livsstil, og det er ligeså populært at gå på stranden i Sydney. Det er at se fjernsyn i mange andre dele af verden. Og med omkring 50 strande i området omkring Sydney, er der rig mulighed for at dyrke sand og saltvand.

Fra Darling Harbour hopper man på en båd til Circular Quay. Hvorfra turen fortsætter med bus til 2,50 AUD eller taxa til ca. 10 AUD til Sydneys måske mest berømte strand Bondi Beach.

Bondi Beach er ikke en afslappende strand, men også et pulserende mekka for surfere og solbadere. Her er det kun fantasien, der sætter grænser for hvilke vandsportsgrene, man kan dyrke.

Bondi Beach har udklækket nogle af verdens bedste surfere. Det er bare at lægge sig i solen og følge med i deres betagende artisteri på bølgerne. Fra tidlig morgen til sen aften er der aktivitet på stranden.

Bondi Beach er en ganske sikker strand at bade på. Dagen lang holder livreddere et vågent øje med de badende, og der er ingen grund til at være bange for hajer. I løbet af de sidste 20 år er kun ét menneske død efter haj-angreb i hele New South Wales. 

 

 

Oplev Sydney – Krokodiller i nattelivet


Efter at have oplevet Sydneys havnefront om dagen inviterer barkvarteret på George Street i The Rocks efterfølgende til et pulserende natteliv. Fra den lokale Fortune of War til den ultra hippe The Belgium Café er der altid gang i den. På Boulders at the Rock serverer de den bedste krokodillegumbo og kængurufilet. Hvis du bare vil have klassisk, australsk barbeque, er Phillips Foot stedet.

Alle cafeer, pubber og barer lukker mellem 12 og 1 om natten. Her er det nok også kun de mest udholdende, der kan fortsætte efter en hel dag rundt i Sydneys havnekvarter.

Rejsetilbud

Bandholm Badehotel
hotel-jutlandia-promotions-39736039
Ophold i Skagen

I samme kategori

Gdansk, Polen
Tallin. Billund lufthavn
Strande
Legoland. Gurli Gris Playground.

Mest læste

troldejagt i Danmark
london-3078109_640
Travelmore
Verdens største lande

Forsiden netop nu

Strande
Gdansk, Polen
Undervurderede byer i Europa
FAFC6541-EA1F-4623-95C2-2A9D71C9248D_1
Verdens 10 mindste lande
Tallin. Billund lufthavn
Smuk landskab på rejse til Vietnam
grønlandske oplevelser

Mest læste

Rejsenyheder & PR

Krydstogter
Vinteraktivitet
Danske hoteller - Tønderhus
Madeiras levadaer
Sri Lanka
Hannover Christmas

Danmark

grønlandske oplevelser
Legoland. Gurli Gris Playground.
Surfguide. Bornholm
Skagen hotel

Skiferie

Livigno Skiområde
Zillertal
Zillertal
Familieferie - Zillertal

Camping

nyt campingunivers
camping
Aktiv ferie
TimeOut fra hverdagen

Rejsetilbud

Maldiverne
Eurpæiske Festivaller. Budapest, Sziget.
græske øer
verdens syv vidundere
Dykkerspots. Belize
Livigno Skiområde
Mauritius (udvalgt billede)

Vind en overnatning for 2 personer

Tilmeld dig Travelmore’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 1 overnatning for 2 personer inkl. lækker morgenbuffet. (værdi op til 1.500 kr.)