Den europæiske adel og overklasse smægtede sig for mere end 100 år siden i Opatijas vidunderlige natur, mens de valsede enhver bekymring om proletariatet bort langt ind i natten.

Opatijas var et af Europas første high society feriesteder. Det var dengang arbejderbevægelsen begyndte at finde sin identitet i Europa og et socialt oprør var undervejs. Vi tog på en tidsrejse til en svunden tid, hvor Opatija var datidens svar på nutidens Monaco.     

Iginio Scarpa og ”Villa Angiolina”


Det er i 1844, at byens historie som turistby begynder at tage form, for da sejlede industrimanden, skibsrederen og aristokraten Iginio Scarpa (1794 – 1866) fra Rijeka rundt i Kvarnerbugten. På et tidspunkt sejlede han forbi et lille fiskerleje, som dengang hed Abbazia, senere omdøbt til Opatija.

Iginio Scarpa blev så fascineret af stedet, at han straks gik i land og opkøbte et stykke jord ud til bugten. Senere samme år byggede Scarpa pragtvillaen ”Villa Angiolina” navngivet efter sin kone. Men Scarpa var langt fra færdig og anlagde en spektakulær park med fremmedartede træer og planter.

I dag vokser der mere end 150 forskellige sorter i parken, lige fra citrontræer, kamillebuske, rosmarinbuske til mere eksotiske vækster som japanske banantræer og sort bambus. Villa Angiolina eksisterer stadig som museum.

Gennem sin sociale status og politiske indflydelse havde Scarpa et stort netværk af prominente mennesker omkring sig. Derfor var det heller ikke så underligt, at man på gæstelisten over besøgende i Villa Angiolina blandt andet finder Kejserinde Maria Anna af Østrig og betydningsfulde politikere og aristokrater fra datidens europæiske kraftcentre i Wien og Budapest.

Læs mere om: De bedste dykkerdestinationer i Europa

Kroatien

De første sanatorier og jernbanen fra Wien


Rygtet om Opatijas skønne natur og milde klima fik et utal af læger til at rejse dertil, og dermed åbnede de første sanatorier samt kursteder for den østrig-ungarske elite.

Det var dog først i 1873, at direktøren for Wiens kommercielle jernbaneafdeling, Schüler, hvis byste står i Park Angiolina, fik bygget en direkte jernbaneforbindelse fra Wien til Opatija. Han reklamerede for Opatija som den østrigske riviera.

Turen med tog var nem. De rejsende steg ombord på luksustoget om aften i Wien, og næste morgen var de fremme i Opatija. Schüler blev dermed den egentlige grundlægger af eliteturismen til Opatija.

Hotel Kvarner og Krystalsalen


I 1884 åbnede det imponerende femstjernede luksushotel Quarnero. I dag hedder hotellet Kvarner og er et noget træt trestjernet hotel. I dag afholdes der i den gamle balsal, Krystalsalen, forskellige workshops, bryllupsfester, konferencer og koncerter, men i september er der mulighed for at opleve og selv være med til at danse wienervals ligesom i de gamle dage.

Lungomare – Franz Josef Promenade


Mellem 1889-1911 blev Kroatiens længste kystpromenade bygget i Opatija og gav dermed overklassen rig lejlighed til en af dens vigtigste sociale funktioner; at se og blive set. Den smukke promenade strækker sig 12 km fra byen Volosko, forbi Opatija og til byen Lovran.

Har man modet og fysikken til at gå turen ad promenaden, vil man bl.a. kunne opleve Voloskos gamle bydel, der primært er et fiskeleje. Videre på turen kommer man f.eks. forbi Hus nr. 69, som var det første ”slankesanatorium” fra 1911, hvor mange kunne smide overflødige kilo.

Dernæst kommer man forbi den første Yacht Club fra 1887, og for de arkitekturinteresserede er der efterfølgende et utal af historiske huse, alle bygget i en blanding af jugend- og victoriansk stil.

Opatijas

Djævlens skrig


Omkring Opatija kommer man forbi Villa Angiolina og parken. Lidt længere ude kommer man forbi ”Djævlens Grotte”. Grotten skal man helst besøge i stormvejr, for så kan man høre djævlen skrige, når bølgerne rammer klippeskæret. Når man helt ud til Lovran, er man fremme ved det ældste beboelsesområde for Opatijas riviera.

Er det ikke muligt for en at gå hele turen, så kører der busser, der stopper hele 11 gange på promenaden.  En anden mulighed er tage hvil på nogle af de utallige caféer eller restauranter, der ligger langs promenaden, og bare nyde udsigten og områdets fine køkken.

Fakta om Opatijas


På Opatijas turistkontor kan man få et kort over byen og området. Det er et meget informativt kort, der beskriver alle de vigtigste bygninger, seværdigheder samt historie for Opatija om omegn.

Turen til Opatijas


Opatija ligger nord for Rijeka og cirka 175 km fra Zagreb. Croatia Airlines flyver direkte fra København til Zagreb med priser fra 1.700,- retur. Lej en bil i Zagreb og kør til Opatija på cirka to timer.

Læs også om: Guide til singlerejser