Otte norske landemærker og steder er at finde på UNESCO’s verdensarvsliste, der en liste over bevaringsværdige bygninger, monumenter og naturområder. Tag til Norge i sommerferien og oplev Norges smukkeste steder.

Bryggen i Bergen


De smukke træbygninger på kajen ud mod Vågen er et af Bergens og Norges smukkeste steder. Bydelen stammer fra år 1070, da byen blev grundlagt af Kong Olav III (Olav Kyrre). Omkring år 1200 blev Bergen et økonomisk og administrativt knudepunkt i landet, og Bryggen et endnu vigtigere handelscentrum.

Fra midten af 1300-tallet til midten af 1700-tallet var Bryggen et hovedkvarter for det hanseatiske handelsforbund mellem Tyskland og Norge (blandt andre). Dette var også en periode med en rig udveksling af kultur, og mange tyske ord og udtryk forankret sig i den vestnorske by som resultat af dette.

Området har været hærget af brande gennem tiderne – den seneste i 1955. Bryggen er i dag fredet. Man kan stadig mærke det historiske sus, når man bevæger sig mellem de skæve bygninger. Bryggen var det første sted i Norge, der blev skrevet ind på UNESCOs verdensarv.

Læs mere om oplevelser i Bergen

Norges smukkeste steder

Urnes Stavkirke


Blandt verdens ældste trækonstruktioner findes flere stavkirker, hvoraf mange ligger i Norge. I middelalderen var der 1.000 – 2.000 i landet. I dag er der 28. Den ældste er sandsynligvis Urnes Stavkirke ved Sognefjorden.

Kirken er bygget i romansk stil, har fornemme udskæringer og er i ret god stand. Stavene, der bærer konstruktionen, er dekorerede, og udskæringerne skildrer motiver såsom krucifikser og  mytologiske skabninger.

Den blev optaget på UNESCOs liste over verdensarv i 1980.

Læs her om de bedste seværdigheder i Oslo.

Minebyen Røros og Circumferensen


I 1980 kom minebyen Røros på UNESCOs verdensarv. 333 år med minedrift og landbrug i den lille midtnorske by havde skabt et enestående bysamfund på fjeldplateauet.

Minebyen har bevaret størstedelen af den originale karakter med et gade-layout fra 1600-tallet og træhuse fra 1700- og 1800-tallet. Naturen i området er både vildt og beskyttet og med mulighed for at padle gennem skoven i kano.

I 2010 blev Røros udvidet til samtidig at omfatte det omkringliggende område, kaldet Circumferensen. Hele området er nemlig et vigtigt vidnesbyrd om, hvordan minedriften har foregået, og hvordan menneskene har tilpasset sig fjeldlandskabet og naturen.

Helleristningerne i Alta


Helleristningerne og fjeldmalerierne i Alta danner rammen om ét af Norges smukkeste steder og har mellem 4.000 og 6.000 år på bagen. Dette gør dem til beviser for det meget tidlige jæger- og fangstsamfund.

Klippekunsten omfatter mere end 6.000 ristninger og 50 malerier, og motiverne varierer fra dyrefigurer og mennesker til mere religiøse billeder og geometriske figurer. Den største forekomst af disse helleristninger findes i Hjemmeluft, hvor gangstier og guidede rundvisninger gør det let at dykke ned i den enestående epoke.

Helleristningerne blev ikke for alvor opdaget for før 1973, og de blev optaget på UNESCOs verdensarv i 1985.

Vega-øerne


Samlingen af 6.500 øer, holme og rev ud for Helgelandskysten udgør Vega-øerne, som blev en del af UNESCOs verdensarv i 2004. Det er ét af Norges smukkeste steder, og netop i dette område blev grundlaget for den moderne søfartsnation lagt, da de første bosættelser blev etableret for mere end 10.000 år siden.

Da dette fiskersamfund blev optaget på listen, lød begrundelsen fra UNESCO: “Vega-øerne er et klart vidnesbyrd om et nøjsomt liv, der er baseret på fiskeri og den enestående høstmetode af edderdun i et ugæstfrit miljø. Øgruppen afspejler hvordan fiskere og bondemænd i mere end 1.500 år har opretholdt en bæredygtig levevej.”

I nyere tid har øerne fået det norske kvalitetsmærke som bæredygtigt rejsemål, og avisen The Guardian har tilmed rangeret Vega blandt verdens 20 uopdagede øperler. Dyrelivet inkluderer faktisk over 230 forskellige fuglearter.

Struves Meridianbue


Struves Meridianbue er et projekt, der strækker sig over flere lande. Det blev søsat af den tyske astronom Willhelm von Struve i 1845, der ville kortlægge Jordens form og størrelse ved at måle afstanden fra Hammerfest i Nord-Norge til Sortehavet. En lang række målepunkter blev således opstillet langs næsten 3.000 kilometer gennem Norge, Sverige og Rusland.

I Norge findes 4 af Struves geodætiske målepunkter, nemlig: Meridianstøtten i Fuglenes i Hammerfest, fjeldtoppen Lille-Raipas/Unna Ráipásaš i Alta og fjeldtoppene Luvddiidčohkka (Lodiken) og Bealjášvárri/Muvravárri, begge i Kautokeino. Førstnævnte er meget populær attraktion og samtidig det nordligste af målepunkterne.

Måleprojektet varede 40 år. De norske målepunkter blev optaget på verdensarvslisten i 2005.

Geirangerfjorden

Fjordene i det vestlige Norge – Geirangerfjorden og Nærøyfjorden


De eneste steder i Norge, som er kommet på UNESCOs verdensarv kun pga. naturkriterierne, er Geirangerfjorden og Nærøyfjorden. Begge fjorde fremhæves som hovedeksempler på det unikke fjordlandskab. Så vil du opleve Norges smukkeste steder, så er disse områder et must.

Udover den betagende natur, hvor gletsjere og vandfald kombineres med fjorde og fjelde, tilføjer kulturlandskabet en ekstra dimension med meget gamle gårde og sætere. På Norsk Fjordsenter i Geiranger kan du dykke ned i fjorduniverset via udstillinger, der dækker geologi, biologi, historie og miljø.

De vestnorske fjorde kom på listen i 2005.

Rjukan-Notodden Industriarv


Industribyerne Rjukan og Notodden kom med på listen i 2015, og kronprins Haakon markerede dette ved en officiel ceremoni i 2018.

Her foregik et pionerarbejde i starten af det 20. århundrede. Omstillingen fra kul til vandkraft i industrien spillede en stor rolle i ‘den anden industrielle revolution’ i Nordeuropa.

Dæmninger, tunneller, jernbaner, kraftværker og færger er nu synlige beviser på industrieventyret, der udspillede sig i den dramatiske natur.

De største kraftværker var placeret i den øde Vestfjorddalen, vest for Rjukan. De transportsystemer, som blev udviklet her, bidrog til nye internationale standarder for den elektriske jernbanedrift.

Norges smukkeste steder strækker sig fra nord til syd i dette smukke land. Så hvis I har fået lyst til at lære vores naboland bedre at kende, så udvælg nogle af disse otte steder og tag på opdagelse. De er alle mindeværdige på hver sin måde.