Det dansende nordlys, eller aurora borealis, på polarhimlen, er på ønskelisten hos mange rejselystne. Tager du til Norge, og nærmere bestemt det nordlige Norge, har du nogle af de bedste odds i verden, for at opleve dette magiske naturfænomen med dine egne øjne.

Hvem sagde, at de lange mørke vintermåneder ikke skulle være godt for noget? I perioden fra slut-september til slut-marts har du den bedste chance for at se nordlyset. Dette skyldes ganske enkelt det begrænsede dagslys. I denne periode, vil der stort set være mørkt fra tidlig eftermiddag til sen morgen.


Hvad er nordlys overhovedet?


I den nordiske mytologi hed det sig, at disse fantastiske farvemønstre på himlen, var et hegn bygget af guderne. Dette hegn havde til formål at holde jætterne ude af Midgård – menneskenes verden. Hegnet skulle være bygget af øjenvipperne fra den døde urjætte Ymer.

I dag ved vi dog, at disse hvirvlende neonrør på himlen er et produkt af elektrisk ladede partikler fra Solen, som rammer Jordens magnetfelt.


De bedste steder at se nordlys i Norge


Tromsø


Tromsø er den største by i det nordlige Norge, og er beliggende mellem spejlende fjorde, spidse fjeldtoppe og øer, som danner det perfekte udgangspunkt for et arktisk eventyr. Denne naturskønne by ligger desuden placeret lige under nordlysovalen, som angiver Jordens magnetiske nordpol, og danner en ring af nordlys.

Fordelen ved at tage til Tromsø for at se nordlyset, er de mange andre seværdigheder, som man kan kombinere med sin nordlysekspedition. Tag på hvalsafari i en af de omkringliggende fjorde, kør en tur i hundeslæde, eller tag en tur på Tromsøs pendant til det elektriske løbehjul, snescooteren. I den storslåede natur, har du desuden mulighed for at støde på rensdyr og havørne.

Nordlyset i Tromsø


Lyngenfjord


Omkring Lyngenfjorden finder du noget at det tørreste klima i Norge, hvilket ofte resulterer i en mere klar himmel. Dette giver de perfekte omstændigheder for nordlyset.

Den 82 kilometer lange Lyngenfjord snor sig gennem Lyngenfjord-regionen, og er omgivet af de smukkeste blå gletsjere, fjeldtinderne i Lyngsalpernes fjeldlandskab, som nogle steder topper i 1833 meters højde, og ikke mindst de svimlende dybe kløfte.

Det ekstreme naturlandskab gør det til et paradis for adrenalinjunkies på jagt efter deres næste eventyr. I Lyngenfjord-regionen har du nemlig bl.a. gode muligheder for at finde fede off piste-områder til ski, og autentiske hundeslædeture.

Nordlys i skov


Lofoten


Denne naturskønne øgruppe ligger placeret i et klassisk norsk naturscenarie, med omkringliggende fjord, en masse bjerge, og ikke mindst fred og idyl – de perfekte omgivelser til en nordlysoplevelse du aldrig vil glemme.

Lofoten Islands, som øgruppen også kaldes, er udover sit dramatisk smukke naturlandskab også kendt for sit sagnomspundne torskefiskeri om vinteren, og sin fiskekultur generelt. Gå på oplevelse i Lofoten og bemærk de mange fisketørrestativer og rorbuer. Dette fiskersamfund har rødder helt tilbage fra vikingetiden.

Tager du en tur til Lofoten kan du krydre din nordlysekspedition med vandreture til Finnglunten, Ryten og Kvalvika. Hvis ikke vandreturen tager pusten fra dig, gør det fantastiske naturlandskab. Derudover findes der flere gode muligheder for at tage på klatretur på Svolværgeita, der på engelsk er kendt som The Goat, grundet bjergets to gedehornsformede klippetoppe.

Nordlyset i Lofoten


Vil du hellere på byferie i Norge, så prøv en weekendtur til Bergen.